Spektaklio „Lohengrinas“ kūrėjai netrukdys išsiskleisti R. Wagnerio muzikai

Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) kviečia į pirmąją šių metų operos premjerą. Kovo 22-24 dienomis rampos šviesas išvys naujas Richardo Wagnerio operos „Lohengrinas“ pastatymas. Tai jau ketvirtasis šios operos pastatymas LNOBT scenoje.

Režisierius A. Žagaras.<br>R. Danisevičius
Režisierius A. Žagaras.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 13, 2013, 3:00 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 2:25 AM

Spektaklį statantis garsus latvių operos režisierius Andrejas Žagaras sako džiaugiąsis proga bendradarbiauti su LNOBT kolektyvu ir puikiais lietuvių dainininkais, kurie, pasak režisieriaus, yra ypač stipriai pasiruošę atlikti R. Wagnerio muziką.

Nors režisierių spektakliui įkvėpęs Vilniaus miestas ir katedra, jis sakė nenorėjęs spektaklyje naudoti jokių konkrečių emblemų, ženklų, kurie galėtų nurodyti į konkrečios šalies likimą. „Viskas bus gana abstraktu, nes mums svarbiausia buvo sukurti išskirtinę spektaklio atmosferą, kurioje galėtų visiškai išsiskleisti R. Wagnerio muzika, kupina didžiausios magijos“, - kalbėjo režisierius.

Pasak A. Žagaro, spektaklio kūrėjams nebuvę nesvarbu provokuoti publikos, bet jie norėję pateikti tikrą, žmogišką istoriją, kuri paliestų kiekvieną žiūrovą. Spektaklyje apibrėžiamas tikslus veiksmo laikas - dramatiškieji 1939 metai. „Tai prieškaris, kai ore tvyro neramumas, neužtikrintumas, kai žmonės pradeda tikėti stebuklais ir stebuklingais gelbėtojais. Mūsų Lohengrinui ta atmosfera labai pritiko“, - kalbėjo režisierius.

Pirmą kartą LNOBT dirbo tokia didelė latvių kūrėjų komanda. Muzikai ir režisieriaus koncepcijai tarnaujančią scenografiją sukūrė Reinis Suhanovas, stilizuotus to meto kostiumus - dailininkė Kristinė Pasternaka, choreografiją - Elita Bukovska.

Pirmą kartą „Lohengriną“ statantis operos muzikos vadovas Robertas Šervenikas sako, kad R. Wagneris savo galia, savo muzikine dramaturgija yra didis kompozitorius ir jam reikalingas išskirtinis dėmesys bei visos komandos pasiruošimas. „Tas spektaklis susideda iš labai svarbių ir reikšmingų detalių, kurių negalima pavadinti smulkmenomis. Tik tada suspindi visas audinys - tiek muzikinis, tiek dramaturginis. Solistų turime ir kviestinių, tai įneša tam tikros sveikos konkurencijos - matome, kaip R. Wagnerį dainuoja vokiškai kalbantys žmonės iš Vokietijos, Šveicarijos“, - sakė dirigentas.

Lohengrino vaidmenį rengia Vytautas Kurnickas, vokiečių tenoras Ferdinandas von Bothmeris ir patyręs R. Wagnerio operų solistas, rusų tenoras Leonidas Zachožajevas iš Marijos teatro Sankt Peterburge.

Lohengrino mylimąją Elzą dainuos Sandra Janušaitė, Julija Stupnianek ir Miina Liisa Varela iš Suomijos. Frydrichą fon Telramundą įkūnys Dainius Stumbras ir bulgarų baritonas Antonas Keremidčievas. Ortrūdos vaidmenį rengia Inesa Linaburgytė, Sigutė Stonytė ir Mona Somm iš Šveicarijos.

LNOBT repertuare jau yra dvi R. Wagnerio operos - „Skrajojantis olandas“ ir „Valkirija“. Balandžio mėnesį LNOBT rengia R. Wagnerio savaitę, skirtą visame pasaulyje minimiems šio vokiečių kompozitoriaus metams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.