Paaiškėjo Jotvingių ir Jaunojo jotvingio premijų laureatai

2024 m. rugsėjo 20 d. 09:43
Lrytas.lt
Šiemet Jotvingių premija skirta Jurgitai Jasponytei už poezijos šilumą, už kūrybinę viziją, brandžius, stebinančius ir talpius eilėraščius poezijos knygoje „Visata atsisėda netinkamoje vietoje“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2024).
Daugiau nuotraukų (1)
Jaunojo jotvingio premija įvertintas Simonas Bernotas už mąslų žvilgsnį į savaip atspindėtą tikrovę, patį atspindintįjį ir kūrybos procesą, pasibaigiantį eilėraščiu, už sodrų poetinį tekstą knygoje „Pasakų parkas“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2023).
Laureatai bus apdovanoti spalio 5 d. Druskininkuose, baigiamajame 35-ojo tarptautinio literatūros festivalio „Poetinis Druskininkų ruduo“ vakare.
Jotvingių premija skiriama kasmet už per pastaruosius dvejus metus išleistą geriausią poezijos knygą (skaičiuojant nuo vieno Poetinio Druskininkų rudens festivalio iki kito), Jaunojo jotvingio premija – už geriausią jauno autoriaus (iki 35 metų amžiaus) originaliosios poezijos, verstinės poezijos ar poezijos kritikos knygą, išleistą per pastaruosius dvejus metus (skaičiuojant nuo vieno Poetinio Druskininkų rudens festivalio iki kito).  
Jotvingių premiją 1985-aisiais įsteigė Sigitas Geda. Tais metais premija paskirta poetui Kornelijui Plateliui už eilėraštį „Jotvingių malda šuoliuojant į priešą“. Prasidėjus Poetiniams Druskininkų rudenims 1990 metais, S. Geda sutiko savo premiją susieti su festivaliu. Šiemet bus įteikiama jau 40-oji Jotvingių premija ir 27-oji Jaunojo jotvingio premija. 
Jotvingių ir Jaunojo jotvingio premijos komitete šiemet dirbo Ramunė Brundzaitė, Dainius Gintalas, Gintaras Grajauskas, Rūta Lazauskaitė, Kornelijus Platelis, Alvydas Šlepikas, Ieva Toleikytė.
Pernai Jotvingių premiją pelnė Gvidas Latakas už poezijos knygą „Salos“, Jaunojo jotvingio – Birutė Grašytė-Black („Sumokėjau alyvmedžio lapais“).  
Fotokoliaže iš kairės: Simonas Bernotas (aut. Annette Mück) ir Jurgita Jasponytė (aut. Dirk Skiba)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.