Lapkričio vakarai – su nuotaikingomis čekų kino komedijomis

Ilgiems, niūriems lapkričio vakarams praskaidrinti Lietuvos kinematografininkų sąjungos kino klube Vilniuje visą savaitę suksis nuotaikingos kino komedijos, sukurtos įvairioms kartoms atstovaujančių Čekijos kino meistrų – nuo Amerikoje išgarsėjusio ir „Oskarą“ pelniusio Milošo Formano iki mažiau kaip prieš dešimtmetį karjerą pradėjusio Jiřío Vejdĕleko.

Kadras iš filmo „Gaisrininkų balius“.
Kadras iš filmo „Gaisrininkų balius“.
Kadras iš filmo „Senais gerais laikais“.
Kadras iš filmo „Senais gerais laikais“.
Kadras iš filmo „Paveldėjimas, arba Gerą dieną, velniai griebtų“.
Kadras iš filmo „Paveldėjimas, arba Gerą dieną, velniai griebtų“.
Kadras iš filmo „Atostogautojai“.
Kadras iš filmo „Atostogautojai“.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Nov 14, 2015, 10:14 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 12:30 PM

Čekiškų komedijų vakarus lapkričio 16 d. 18 val. pristatys Čekijos Respublikos ambasadorius Bohumilas Mazánekas, o programą atidarys 1980 metų Jiřío Menzelio juosta „Senais gerais laikais“, sukurta pagal garsaus čekų humoristo Bohumilo Hrabalo autobiografinį to paties pavadinimo romaną. Filmas, pelnęs Venecijos kino festivalio žiuri prizą už humorą, skonį ir optimistinį gyvumą, nukels į mažą XX a. pradžios Čekijos miestelį ir jaukiai jame šurmuliuojančią darbščių ir linksmų čekų buitį, besisukančią apie pagrindines miestelio įžymybes – alaus daryklą, jos išradingąjį, technikos progreso apsėstą valdytoją ir jo gražuolę nenuoramą žmoną. Šiuo filmu taikliai, subtiliai, su čekams būdinga autoironija užčiuopiami pagrindiniai nacionalinio čekų charakterio ypatumai, skvarbios, skrupulingos kino kameros taikiniu tapę ir kitose keturiose pažiūrėti siūlomose komedijose.

Lapkričio 17-osios vakarą bus galima išvysti dešimtmečius ant lentynos pradūlėjusį Milošo Formano „Gaisrininkų balių“ (1967 m.) – paskutinį šio režisieriaus ir scenaristo filmą, sukurtą gimtojoje šalyje, prieš pat įriedant į Prahą sovietų tankams. Kandi komunistinių šalies valdininkų adresu nukreipta satyra tapo su Prahos pavasariu siejamos Naujosios čekų kino bangos kertiniu filmu, todėl net abejonių nekelia, kodėl komunistų valdymo laikais jis buvo uždraustas rodyti. Tai kartu ir pirmasis spalvotas šio režisieriaus darbas.

Lapkričio 18 d. žiūrovų laukia įdomi pažintis su taip pat tarptautinio garso čekų režisierės Věros Chytilovos filmu „Paveldėjimas, arba Gerą dieną, velniai griebtų“ (1992 m.), ekspresyviai pasakojančiu nepaprastą paprasto kaimo berno istoriją, besirutuliojančią ant naujųjų nepriklausomos Čekijos laikų slenksčio. Kitose dviejose čekų komedijose – Jano Svěráko „Tušti buteliai“ (2007 m.) ir Jiřío Vejdĕleko „Atostogautojai‘ (2006 m.) kritiškai pažvelgiama jau į dabartinės Čekijos tikrovę, išryškinamos aštrios naujųjų laikų socialinės ir etinės problemos.

Filmai bus rodomi čekų kalba su lietuviškais ir angliškais subtitrais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.