Paroda „Tarp mūsų“: nesumeluotas grožis

2018 m. gegužės 9 d. 15:15
Lina Jakubauskienė
Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Socialinių mokslų fakultete atidarytoje fotoportretų parodoje „Tarp mūsų“ į lankytojus iš nespalvotų nuotraukų žvelgia Vilijampolės socialinės globos namų gyventojai. Jų veidai – rimti, linksmi, laimingi, žaismingi. Projekto sumanytoja, paramos ir labdaros fondo „Beautiful Heart“ vadovė Jolanta Sadauskienė sako, kad šie žmonės – tikri ir nuoširdūs, todėl savitai gražūs.
Daugiau nuotraukų (7)
Netikėtai pamatytas grožis
„Pirmąjį apsilankymą Vilijampolės socialinės globos namuose prisimenu kaip gėdingą. Atvykau per anksti į Atvelykio renginį, todėl likau automobilyje ir įnikau į savo išmanųjį telefoną. Staiga išgirdau beldimą į langą. Pakėliau akis ir pamačiau prie stiklo prilipusį veidą. Labai išsigandau. Pamatęs mano išgąstį, išsigando ir vaikas, jis atšoko nuo automobilio ir rėkdamas pabėgo, nors tenorėjo su manimi pasisveikinti. Pasijutau labai nesmagiai“, – prisimena Jolanta.
Pabuvusi su kitokiais žmonėmis ilgiau, moteris suprato, kad turės atvykti čia nesyk. „Pamačiau, kad šie žmonės – ypatingi, gražūs, kad jie gali būti modeliai. Taip gimė idėja surengti profesionalią fotosesiją. Pasidalijau mintimis su talentingu jaunu mados fotografu Deividu Bendžiumi. Jį mano pasiūlymas sudomino, taip gimė šis projektas“, – pasakoja J. Sadauskienė.
Vilijampolės socialinės globos namų direktorė Zita Verbavičienė dėkinga fotosesiją inicijavusiai J. Sadauskienei. „Jolanta visada turi daugybę idėjų, kurias ne tik realizuoja, bet ir jų įgyvendinimą finansuoja savomis lėšomis, tačiau ji labai kukli ir apie tai nekalba garsiai. Didžiuojuosi ir savo modeliais, kurie drąsiai pozavo priešais objektyvą, taip parodydami ne tik savo išorę, bet ir vidų“, – pasakoja globos namų vadovė.
Bendravimas padeda keisti požiūrį
Z. Verbavičienė džiaugiasi, kad fotografas nepabūgo kitokių žmonių. „Jis greitai susidraugavo su mūsų namų gyventojais, buvo kartu su jais, fiksavo jų emocijas, o gražiausios nuotraukos pateko į parodą. Mūsų žmonės unikalūs tuo, kad jie nemoka suvaidinti, pameluoti, pateikti savęs gražiau nei yra iš tikrųjų. Jie – visiškai atviri ir nuoširdūs“, – aiškina vadovė.
„Neslėpsiu – prieš pirmąjį susitikimą su Vilijampolės globos namų gyventojais jaudinausi. Buvo neramu – kaip jie mane priims, ar sutarsime, ar susidraugausime. Tačiau vos įžengus pro duris baimės dingo. Buvo linksma ir gera būti su šiais žmonėmis. Manau, paroda pavyko. Tačiau tai nėra mano vieno nuopelnas, prie šio rezultato prisidėjo daug žmonių“, – pasakoja fotografas.
Šis projektas daugybę pramogų pasaulio garsenybių fotografavusį Deividą privertė pažvelgti į pasaulį šiek tiek kitaip. „Supratau, kad greta gyvena ir kitokių žmonių ir jie yra mūsų bendruomenės dalis. Apie tai kalba ir parodos pavadinimas „Tarp mūsų“, – sako D. Bendžius.
Socialinių mokslų fakultete – neatsitiktinai
VDU Socialinių mokslų fakulteto dekanas Algis Krupavičius džiaugėsi, kad paroda atidaryta įstaigoje, kur kaip tik studijuoja nemažai įvairių negalių turinčių žmonių. „Socialinių mokslų fakulteto erdvė ekspozicijai pasirinkta neatsitiktinai. Nuolat bendradarbiaujame su įvairiais socialiniais partneriais, kiekviename mūsų pastato aukšte galėtumėte apžiūrėti po tapybos ar fotografijos parodą, jos nuolat keičiasi. Mūsų universitetas atviras įvairioms idėjoms, ypač – toms, kurios griauna stereotipus, laužo tabu, keičia nusistovėjusius standartus“, – kalba dekanas. Pasak jo, ši paroda – ypatinga, nes provokuoja mąstyti apie svarbius dalykus, kurių kasdienybėje dažnai nepastebime: „Pasaulis gerokai sudėtingesnis ir įvairesnis, turime matyti jį tokį, koks yra aplink mus.“
Pasak VDU Socialinių mokslų fakulteto prodekanės dr. Elenos Trepulės, fakultete paroda bus eksponuojama mėnesį, vėliau keliaus į Seimą, po to ją turės progos pamatyti įvairių šalies miestų gyventojai. „Šis meninis socialinis projektas naudingas ne tik neįgaliųjų integracijos į visuomenę požiūriu, bet ir kultūriniu išskirtinumu, bendruomeniškumu. Meno dėka socialiniai reiškiniai visuomenei tampa artimesni. Tikimės, kad parodos „Tarp mūsų“ kelionė bus ilga“, – sako prodekanė.
Į atidarymą atvykusi parodos herojė Simona džiaugiasi, kad jai teko išbandyti fotomodelio vaidmenį: „Buvo smagu, gražiai bendravom su fotografu, gal todėl ir nuotraukos labai gražios. Džiaugiuosi, kad jos keliaus po Lietuvą, kad ir kiti žmonės mus pamatys.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.