„Mini Lietuva“ parką Ukmergėje papuošė pirmosios miniatiūros

2024 m. rugsėjo 7 d. 09:00
Ukmergės rajono savivaldybės kuriamame miniatiūrų parke „Mini Lietuva“ jau atsirado pirmieji eksponatai – Ukmergės rajone esančio Antano Smetonos dvaro ir Jonavos Skarulių Šv. Onos bažnyčios maketai.
Daugiau nuotraukų (27)
Šiandien Ukmergės rajono savivaldybės meras Darius Varnas, administracijos direktorė Inga Pračkailė, Strateginio planavimo, investicijų ir verslo plėtros skyriaus vedėjos pavaduotoja Vitalija Žiūrienė, šio skyriaus vyriausioji specialiste Reda Liubomirskienė ir iš Jonavos atvykusios šio rajono savivaldybės vicemerė Birutė Gailienė bei Tarybos narė, Švietimo, kultūros bei sporto reikalų komiteto pirmininkė, Jonavos kultūros centro Turizmo informacijos centro padalinio vadovė Vijolė Šadauskienė pasidžiaugė ir apžiūrėjo pirmąsias parką „Mini Lietuva“ papuošusias miniatiūras.
Ukmergės rajono savivaldybės vadovai padėkojo Jonavos rajono savivaldybei, jos Tarybai už tai, kad patys pirmieji atsiliepė į ukmergiškių prašymus bei kvietimus prisidėti prie šio visas šalies savivaldybes vienijančio projekto. Už bendradarbiavimą ir partnerystę, reikšmingą indėlį – padovanotą Skarulių Šv. Onos bažnyčios maketą – Ukmergėje kuriamam miniatiūrų parkui „Mini Lietuva“, Jonavos rajono savivaldybės atstovėms įteikta Ukmergės rajono savivaldybės mero padėka.
„Kai šis projektas Ukmergėje pradėjo vystytis, vis sulaukdavome raštų iš jūsų savivaldybės. Mes labai palankiai į šią idėją reagavome. Mums ji pasirodė ir patraukli, ir prasminga, ir labai originali. Kadangi tuo metu artėjo Skarulių Šv. Onos bažnyčios 400 metų jubiliejus, labai norėjome, kad šios sukakties paminėjimas turėtų ir tam tikrą apčiuopiamą vertę. Labai džiaugiamės, kad radome būdą kaip įprasminti šios mūsų bažnyčios gyvavimo šimtmečius ir pačią Jonavą. Juk būtent nuo Skarulių prasidėjo Jonavos miesto istorija ir plėtra. Tad mums yra labai svarbu mažąją Skarulių bažnyčios kopiją turėti čia, Ukmergėje. Tikiu, kad ne vienas jonaviškis čia atvažiuos ir prie jos įsiamžins“,– kalbėjo B.Gailienė.
Pasak V.Šadauskienės, Skarulių bažnyčia – vienas unikaliausių objektų ne tik Jonavoje, bet ir Lietuvoje. Ją kaip padėką Dievui pastatė ir fundavo Andrejus Skarulskis po dvejus metus užtrūkusios kelionės į Šventąją žemę, kur jis lydėjo Mikalojų Kristupą Radvilą Našlaitėlį. Šios bažnyčios viduje esančios autentiškos XVII-ojo amžiaus pradžios medinės skulptūros laikomos pačiomis seniausiomis visoje Lietuvoje. Šią bažnyčią puošia ir vienas archaiškiausių – drožybinis medinis altorius bei malonėmis garsėjantis Šv. Marijos paveikslas. Bažnyčia veikia, bet ji nėra atvira kasdien. Pamaldos čia vyksta tik kartą per mėnesį – pirmąjį mėnesio sekmadienį.
97 cm aukščio, 160 cm ilgio, 155 cm pločio ir 60 kilogramų sveriančią, Ukmergę reprezentuojančio Antano Smetonos dvaro ir 160 cm aukščio, 160 cm ilgio, 80 cm pločio ir 80 kilogramų sveriančią Jonavą reprezentuojančios Skarulių Šv. Onos bažnyčios maketus pagamintos Vilniaus UAB „Idėja 3D“.
Gaminant minėtų pastatų miniatiūras, panaudotos naujosios technologijos, leidžiančios tiksliai atkartoti net ir smulkiausius pastato elementus, ko nebūtų įmanoma padaryti naudojant kitas gamybos technologijas. Pavyzdžiui, Skarulių Šv. Onos bažnyčios miniatiūroje yra paslėptas... karstas. Ir tik akyliausi parko lankytojai jį galės įžvelgti.
UAB „Idėja 3D“ direktoriaus Eimanto Auglio teigimu, prieš gaminant miniatiūras, pirmiausia buvo sukurtas tikslus skaitmeninis kiekvienos iš jų 3D modelis – reikalingas gaminant objektą sluoksnis po sluoksnio su precizinio tikslumo didelių gabaritų 3D spausdintuvais. Tausojant aplinką, miniatiūrų gamyboje buvo naudojamas perdirbtas ir antriniam panaudojimui pritaikytas tvirtas plastikas. Abiejų pastatų konstrukcija viduje yra papildomai sustiprinta.
Iki šių metų pabaigos miniatiūrų parke „Mini Lietuva“ bus sumontuotos dar trys miniatiūros – Vilniaus arkikatedra su varpinės bokštu, Kauno Rotušė ir Klaipėdos viešbutis „Old Mill Hotel“. „Tikimės, kad miniatiūrų parke atsiradę pirmieji objektai suteiks impulso kitoms savivaldybėms aktyviau prisidėti prie šio projekto įgyvendinimo. Parkas yra ir bus atviras visuomenei. Rajono gyventojai ir miesto svečiai gali bet kuriuo metu jame lankytis, naudotis sukurtomis laisvalaikio bei poilsio erdvėmis, įvertinti parke jau esančias ir dar jį papildysiančias naujas miniatiūras“, – sakė D. Varnas.
Pasak mero, dar kelios šalies savivaldybės besidomi miniatiūrų gamyba bei svarsto įvairius variantus. Dauguma šalies savivaldybių vertina savo galimybes dalyvauti Ukmergės rajono savivaldybės įgyvendinamame kuriamo miniatiūrų parko „Mini Lietuva“ projekte bei prisidėti prie šios idėjos įgyvendinimo ateityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.