Vilniaus galerijų savaitgalio rudens derlius: sumaišytos erdvės, perkeisti įpročiai ir nauji atradimai

2024 m. rugsėjo 7 d. 11:19
Pranešęs apie tai, kad rengiasi keisti įpročius ir išplėsti meną pristatančių erdvių sampratą, devintasis Vilniaus galerijų savaitgalis (VGS) pradeda skinti pirmuosius vaisius. Galerijų savaitgalio programoje net septynios miesto galerijos ir keturi Lietuvos nacionalinio muziejaus padaliniai apsisprendė susikeisti erdvėmis.
Daugiau nuotraukų (14)
Paprastai kultūros sezono pradžią Vilniaus mieste žymintis Vilniaus galerijų savaitgalis šiais metais vyks rugsėjo 5–8 dienomis. Jo tema – ĮPROČIAI. VGS rengėjai parodų lankytojus ragina ne tik pasiduoti savaitgalio kuratorių provokacijai, bet ir mieste atrasti naujas, mažiau lankomas galerijas.
Vilniaus galerijų savaitgalio kuratorės, vieno kūrinio galerijos „apiece“ įkūrėjos Milena Černiakaitė ir Aušra Trakšelytė, teigia, kad nors jų idėja ieškoti naujų bendradarbiavimo formų pasiteisino, įtikinti galerijas susikeisti erdvėmis vis dėlto nebuvo lengva.
„Ir mums pačioms, ir mūsų galerijai tai – iššūkis. Kartu aktualus ir įdomus žingsnis – išeiti iš savo standartinio formato. Turime pagalvoti ne tik apie erdvę, bet ir apie techninę bazę, apšvietimą. Džiaugiamės pirmosios gavusios pasiūlymą iš „The Rooster Gallery“ apsikeisti erdve su „apiece“. Taigi, pirmą kartą turėsime didelę erdvę ir net keletą salių, darbo valandas ir netgi – parodos atidarymą. Mūsų vitrininės, visą parą veikiančios, vieno kūrinio galerijos įpročiai – visai kiti“, – sako viena iš Galerijų savaitgalio kuratorių A. Trakšelytė.
Menininkė, Galerijų savaitgalio kuratorė M. Černiakaitė pasakoja, kad pasiūlymą tapti VGS kuratorėmis galerijos „apiece“ įkūrėjos priėmė dar prieš dvejus metus. Pusantrų metų joms užtruko suformuoti šių metų temą ir įgyvendinti savo sumanymus. „Sveikintinas VGS rengėjų žingsnis atiduoti kuruojamą savaitgalio programą galerijoms. Pats renginio pavadinimas tarsi sufleruoja, kad Galerijų savaitgalyje akcentuojamos turėtų būti galerijos, o ne menininkai, kad susitelkti turėtume į ekspozicijų erdves“, – teigia M. Černiakaitė.
VGS metu vienai parodai susikeisti erdvėmis ryžosi šešios galerijos: „In The Closet“ keičiasi su „Offshore Eyes“, „The Rooster Gallery“ – su „apiece“, VDA „Lauko ekspo“ – su parodų erdve „5 malūnai“.
Programa ĮPROČIAI pasirodė įdomi ir muziejinei institucijai – prie mainų programos jungiasi Lietuvos nacionalinis muziejus (LNM). Bendradarbiaudamas su galerija „Vartai“ muziejus savo keturiuose padaliniuose – Gedimino pilies bokšte, „Istorijų namuose“, Kazio Varnelio namuose-muziejuje ir Signatarų namuose – pristatys menininko Roberto Narkaus kūrybą.
„Esame maloniai nustebinti tokio drąsaus Lietuvos nacionalinio muziejaus žingsnio ir nekantriai laukiame pamatyti, kaip menininkui pavyko įkurdinti „Valdybos“ korporatyvinius portretus tarp istorinių Lietuvos artefaktų“, – sako kuratorė M. Černiakaitė. Vilniuje veikiančios galerijos ir meno erdvės – itin skirtingos. Vienos veikia ilgus metus ir laikosi savo krypties, kitos tą kryptį pakeičia, nemažai naujai įsisteigusių, dar kitos orientuotos į alternatyvaus vizualiojo meno pristatymą. VGS programos kuratorės neabejoja, kad šie skirtingumai gali išprovokuoti itin įdomius sprendimus ir meno įvykius.
„Pavyzdžiui, „Offshore Eyes“ savo erdvę iškelia į geležinkelio bėgių parką, kur įsikūrusi „In The Closet“ erdvė. Rugsėjo 5 dieną čia vyks vieno vakaro reiškinys – hepeningas – „Supermale“ lenktynės. Lenktynes, kurios neturi taisyklių, finišo ir galbūt nugalėtojo, taip pat inicijuoja menininkas R. Narkus drauge su švedų menininku Mattiasu Hellbergu“, – Galerijų savaitgalio programą atskleidžia kuratorė M. Černiakaitė.
Paprašyta išskirti dar keletą Vilniaus galerijų savaitgalio erdvių, ji teigia į savo planus įtraukusi ir dar kartą pažiūrėti norėtų grupinę Baltijos moterų parodą „Neįrėmintos: Leis, Tabaka, Rožanskaitė“, vykstančią LNDM Vytauto Kasiulio dailės muziejuje. Rugsėjo 7 dienos vidurdienį čia vyks ekskursija su viena iš parodos kuratorių Laima Kreivyte.
Verta aplankyti ir asmeninę tapytojos Rūtės Merk parodą „Pažadai“. „Rūtės Merk tapybos stilius, technika su nieko nesupainiojama, o estetika palieka įspūdį ilgam. Tai reta galimybė tapytojos kūrybą pamatyti Vilniuje“, – teigia M. Černiakaitė.
Galerijų savaitgalio programos kuratorė žada dalyvauti „Entity“ erdvėje rugsėjo 5 dieną vyksiančioje menotyrininko, parodų kuratoriaus dr. Valentino Klimašausko ir filosofo Viliaus Dranseikos diskusijoje „Filosofija ir šiuolaikinis menas: susikirtimai ir prasilenkimai“.
VGS programos kuratorė A. Trakšelytė neabejoja, kad verta aplankyti visas Vilniaus miesto galerijas, juk Galerijų savaitgalis žymi Vilniaus parodų sezono pradžią, o dauguma galerijų kviečia į naujas parodas. Suprantama ir tai, kad lokacijų daug ir jos įvairios, tad kuratorę intriguoja aplankyti erdves, kuriose parodos bus rengiamos tik VGS metu.
„Pavyzdžiui, „Draugų vardai“ arba „gallery 1986“, – ji sako. – Iš kuruotos mainų programos temiškai susišaukia „In The Closet“, kuri pristato Luko Strolios parodą galerijoje „Ofšorinės akys“, ir „apiece“ galerijoje rengiama Artūro Čertovo paroda, kuri bus pristatyta „The Rooster Gallery“. Nors A. Čertovui išskirtinai rūpi mieste vykstančio nuolatinio kismo bei dulkėse skendintys architektūrinės kaitos scenarijai, L. Strolia tiesiogiai patenka į tokį scenarijų, – galerijos „Ofšorinės akys“ erdvė dėl „Lelijos“ pastatų griovimo darbų yra uždaryta. Taigi, ekspoziciją bus galima apžiūrėti tik iš lauko. Galiausiai įdomu užsukti į „Vartų“ galeriją, kuri pristatys LNM kolekcijos rinkinio eksponatą – dizainerio Jono Prapuolenio sukurtą staliuką tuo metu, kai Nacionalinio muziejaus erdves okupuos „Vartų“ pristatomas R. Narkus.“
Vilniaus miesto galerijos, taip pat muziejai, nedalyvaujantys įpročius keičiančiuose mainuose, rugsėjo 5–8 dienomis jungiasi prie bendros VGS programos, lankytojams jos siūlys naujas parodas, specialius renginius arba įvairias nuolaidas.
VGS vyks rugsėjo 5–8 dienomis. Galerijų savaitgalį rengia VšĮ „Galerijų savaitgalis“ kartu su Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.