Saugios investicijos: už kokių menininkų darbus aukcionuose siūloma daugiau nei 10 mln. dolerių

Kokių dailininkų darbai praėjusį sezoną pateko į pardavimų pirmąjį dešimtuką? Tai – vadinamieji aukcionų rinkos mėlynieji žetonai (mėlynieji žetonai – blue chip – akcijos, kurios priklauso didelėms, gerai įsitvirtinusioms ir gerą reputaciją turinčioms įmonėms, paprastai žinomų vardų, pavyzdžiui, „Apple“, „Coca-Cola“, „Disney“, „Amazon“, „Walmart“, „Citigroup“, „Boeing“. „Blue chip“ akcijų privalumas yra tas, kad investicijos į jas yra saugios ir mažai rizikingos.)

Amerikiečių dailininko J.M.Basquiat paveikslas „El Gran Espectaculo“ („Nilas“) – praėjusio sezono šiuolaikinio meno aukcionų rekordininkas: jis buvo parduotas už 67 mln. dolerių.<br>Nuotr. iš „Wikipedia“
Amerikiečių dailininko J.M.Basquiat paveikslas „El Gran Espectaculo“ („Nilas“) – praėjusio sezono šiuolaikinio meno aukcionų rekordininkas: jis buvo parduotas už 67 mln. dolerių.<br>Nuotr. iš „Wikipedia“
J.Koonso darbas „Jim Beam – J.B.Turner Train“ („Jim Beam – J.B.Turnerio traukinys“) per dešimtmetį perpus atpigo.
J.Koonso darbas „Jim Beam – J.B.Turner Train“ („Jim Beam – J.B.Turnerio traukinys“) per dešimtmetį perpus atpigo.
Daugiau nuotraukų (2)

Parengė Milda Augulytė

Dec 9, 2023, 10:49 AM, atnaujinta Dec 9, 2023, 12:09 PM

Praėjusį sezoną „TOP-10“ autorių indėlis į pasaulio aukcionų apyvartą sudarė 27 proc. bendrosios apimties — 630 mln. dolerių.

Per 2022–2023 metų sezoną tik už keturių šiuolaikinių menininkų darbus aukcionuose buvo pasiūlyta daugiau nei 10 mln. dolerių. Tai Jeanas Michelis Basquiat (1960−1988), Jeffas Koonsas (68 m.), Jošitomo Nara (Yoshitomo Nara, 63 m.) – du kartus ir Christopheris Woolas (68 m.). Jei palygintume, pavyzdžiui, su 2020–2021 m. sezonu, tai labai nedaug.

Tada 10 mln. dolerių riba buvo peržengta 26 kartus. Tarp tuomečių rekordininkų buvo britas Banksy (49 m.), rumunas Adrianas Ghenie (46 m.) ir daugybė kinų, tokių kaip Liu Je (Liu Ye, 59 m.), Čžou Čunja (Zhou Chunya, 68 m.), Cžanas Siaoganas (Zhang Xiaogang, 65 m.), Čenis Dancinas (Chen Danqing, 70 m.), Liu Siaodunas (Liu Xiaodong, 60 m.), bet šį sezoną jų aktyvumas rinkoje sulėtėjo.

Štai kaip atrodo dešimtukas pagal bendrąją praėjusio sezono pardavimų apimtį. Pirmoje vietoje vienareikšmiškai yra J.M.Basquiat. Beje, jau 13 metų iš eilės. Praėjusį sezoną už jo paveikslus iš viso gauta 235,5 mln. dolerių – 10 proc. pasaulinės šiuolaikinio meno aukcionų apyvartos. Jo sąskaitoje – 6 iš 11 sezono 10-milijoninių kūrinių, įskaitant vieną 50+ kategorijoje. Tai 1983 m. „El Gran Espectaculo“ („Nilas“) – didžiulė 3,5 m ilgio trijų dalių plokštė. Ji buvo parduota už 67 mln. dolerių.

Įdomu, kad 2005 m. šis darbas buvo nupirktas už 5 mln. dolerių. Per 18 metų kaina padidėjo 13 kartų. („El Gran Espectaculo“ („Nilas“) taip pat žinomas kaip „Be pavadinimo“ („Juodųjų žmonių istorija“). Kūrinyje pateikiamos nuorodos į Senovės Egipto ir pietinių Jungtinių Amerikos Valstijų kultūrą siekiant kritikuoti Vakarų visuomenės istorijos sampratą ir vergovės užmarštį. Anksčiau paveikslas priklausė mados dizaineriui Valentino Garavani.)

Antrasis buvo Jošitomo Nara su beveik 100 mln. dolerių rezultatu. Jis aplenkė Banksy, kuriam priklauso beveik 50 mln. dolerių. Toliau rikiuojasi Cecily Brown (54 m.), J.Koonsas, Keithas Haringas (1958–1990), Ch.Woolas. Į dešimtuką vėl grįžo Damienas Hirstas (58 m.). Toliau – George'as Condo (65 m.) ir Markas Grotjahnas (55 m.), pakilęs iš 16 vietos. Amerikietis dabar turi 30 mln. dolerių.

Ir apie nevykėlius. Praėjusį sezoną didžiausias J.Koonso darbas „Jim Beam – J.B.Turner Train“ („Jim Beam – J.B.Turnerio traukinys“), skulptūra iš serijos „Luxury and Degradation“ („Prabanga ir degradacija“), parduota už 16,9 mln. dolerių. O 2014 m. šis didelis poliruoto plieno traukinio modelis, pripildytas viskio, buvo parduotas už 33,7 mln. dolerių. Tiesa, ankstesnis savininkas viskį, regis, išgėrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.