Gruzijos ekspremjero aukcione pirktas paveikslas pasėjo abejonių

2015 m. birželio 2 d. 16:59
lrytas.lt
Buvęs Gruzijos premjeras, verslininkas milijardierius Bidzina Ivanišvilis „Christie's“ aukcione Londone įsigijo gruzinų dailininko Niko Pirosmanio paveikslą „Arsenalo kalnas naktį“. Už paveikslą jis sumokėjo 962,5 tūkstančio svarų sterlingų (1,46 mln. JAV dolerių).
Daugiau nuotraukų (2)
„Christie's“ džiaugiasi, kad N.Pirosmanio (1863-1918) šedevrą, kuris šiuo metu yra brangiausias šio puikaus gruzinų dailininko kūrinys, įsigijo B.Ivanišvilis, – pareiškė „Christie's“ rusų meno tarptautinio skyriaus vadovas Aleksejus Tyzenhauzenas. – Kiek žinau, paveikslas bus grąžintas į tėvynę.“
Daugelis N.Pirosmanio kūrinių nepasiekė mūsų dienų dėl karų ir konfliktų. Per visą aukcionų istoriją parduoti siūlyta mažiau nei 10 jo kūrinių.
Ant klijuotės nupieštas paveikslas „Arsenalo kalnas naktį“ datuojamas 1907-1908 metais. Šį paveikslą įsigijo poeto Vladimiro Majakovskio mūza Lilija Brik ir padovanojo jį savo seseriai Elsai Triolet ir jos vyrui, prancūzų poetui Louis Aragonui. Jo kolekcijoje paveikslas išbuvo daug metų. 2003-iaisiais „Arsenalo kalnas naktį“ parduotas „Sotheby's“ aukcione už 1,8 mln. dolerių.
Aukciono atstovų teigimu, paveikslui būdingas neįprastas siužetas – jame pavaizduotas kalnų peizažas, o ne dailininkui įprasti natiurmortai.
Kaip pirmadienį pranešė Gruzijos telekompanija GDS, valdoma B.Ivanišvilio šeimos, oligarcho sprendimu, N.Pirosmanio paveikslas „Arsenalo kalnas naktį“ bus padovanotas Dailės muziejui.
Šis pranešimas nuskambėjo po to, kai buvęs Gruzijos kultūros ir paminklų apsaugos ministras Nika Rurua pareiškė abejonę, ar B.Ivanišvilis neiškrėtė triuko – pats „pardavė“ ir pats „nupirko“ N.Pirosmanio paveikslą.
„Atrodo, kartoju, atrodo, kad Čorvilos kolekcininkas/investuotojas (B.Ivanišvilis gimęs Čorvilos kaime. – Red.) iškrėtė gana įprastą Publicity Stunt, t. y. triuką – pats „pardavė“ ir pats „nupirko“ paveikslą. Tai yra, neišleidęs nė cento, pelnė vardą žmogaus, „grąžinusio į Gruziją“ N.Pirosmanį. Iš esmės tai nėra ypač gerai, ir štai kodėl.
Tam, kad pasaulis gerai susipažintų su N.Pirosmaniu, būtina, kad jo paveikslai pakabotų garsiuose muziejuose. Reikėjo padirbėti, kad šį paveikslą nusipirktų koks nors didelis muziejus, ir taip padidinti N.Pirosmanio kūrinių žinomumą bei kainą. O jį skubiai grąžino atgal, tarsi tai būtų geriausias žingsnis. Bet taip nėra.
Tačiau jeigu jau taip įvyko, tegul B.Ivanišvilis perduoda paveikslą valstybiniam muziejui, ir tada bus galima patikėti, kad jis jį „nupirko“. Jeigu jis iš tikrųjų toks Kalėdų Senelis, tegul perduoda muziejui, ir nebus apie ką kalbėti. Jeigu taip neatsitiks, vadinasi, B.Ivanišvilis savame amplua. Tai yra, padarė aferą.
P.S. Kaip jis prasitarė vienoje laidoje, norėdamas padidinti savo kolekcijos paveikslų kainą, jis keletą kartų darė tą patį – pats juos „pardavė ir nupirko“, – pareiškė N.Rurua.
 Parengė Milda Augulytė 
KultūradailėBidzina Ivanišvilis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.