Jau už poros dienų – didžiausia superpilnatis šiais metais

2024 m. spalio 15 d. 16:15
Lrytas.lt
Spalio pilnatis – trečioji 2024 m. superpilnatis – pakils antroje šios savaitės pusėje. Tuo metu Mėnulis bus maždaug už 357 364 kilometrų nuo Žemės, ir tai bus artimiausia iš visų šių metų pilnačių, praneša „AstroPixels“.
Daugiau nuotraukų (1)
Mėnulis švytės Žuvų žvaigždyne, o dieną prieš ir po ketvirtadienio taip pat bus ryškus ir beveik pilnas.
Kai Mėnulis pakils, jis bus maždaug pusiaukelėje tarp Saturno (Mėnulio viršuje dešinėje) ir Jupiterio (apačioje kairėje, pakils maždaug valanda po pilnaties). Po trijų naktų, sekmadienį, spalio 20 d., Mėnulis pakils kartu su Jupiteriu.
Kai kuriose Vakarų šalyse ši pilnatis vadinama Medžiotojo pilnatimi, nes Mėnulio pasirodymas tokiu metu kadaise buvo ženklas medžiotojams ruoštis artėjančiai žiemai. Pasak Timeanddate.com, šis pavadinimas kilęs iš anglosaksų, nors ši pilnatis taip pat buvo vadinama krintančių lapų ir kruvinąja – tik pastarojo pavadinimo nereikėtų painioti su pilnu Mėnulio užtemimu, kuriam dažnai suteikiamas toks pat pavadinimas dėl rausvo Mėnulio atspalvio, kai jį uždengia Žemės šešėlis.
Ši pilnatis taip pat bus pirmoji šių metų astronominio rudens pilnatis. Rudens lygiadienis įvyko sekmadienį, rugsėjo 22 d., netrukus po rugsėjo 17 d. pilnaties.
Kita pilnatis įvyks lapkričio 15 d. – ir tai bus paskutinė šių metų superpilnatis, rašo „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.