Po Marso paviršiumi aptiko paslaptingas milžiniškas struktūras

2024 m. rugsėjo 22 d. 21:17
Lrytas.lt
Mokslininkai aptiko keistas, milžiniškas struktūras, slypinčias giliai po senovinio Marso vandenyno liekanomis šiauriniame planetos pusrutulyje, skelbia „Newsweek“.
Daugiau nuotraukų (1)
Remiantis nauju tyrimu, kuris buvo pristatyti Europos planetų mokslo kongrese (EPSC), šie medžiagos sutankėjimai galėjo susidaryti dėl senovinės vulkaninės veiklos arba kosminių uolienų smūgių.
Šis atradimas padarytas NASA misijos „Insight“ ir kitų orbitoje esančių palydovų atliktų Marso gravitacijos stebėjimų dėka.
„Šios tankios struktūros gali būti vulkaninės kilmės arba gali būti dėl senovinių kosminių uolienų smūgių suslėgta medžiaga. Aptikome apie 20 įvairaus dydžio darinių, kurių vienas primena šuns formą, – sakė tyrimo bendraautorius Delfto technologijos universiteto (Olandija) mokslininkas Bartas Rootas. – Atrodo, kad paviršiuje jų pėdsakų nėra. Tačiau, remdamiesi gravitacijos duomenimis, galime susidaryti vaizdą apie senesnę Marso šiaurinio pusrutulio istoriją.“
Mokslininkai aptiko apie 20 tokių keistų masyvių struktūrų, kurios skyrėsi savo dydžiu, tačiau buvo maždaug 300–400 kg/m3 tankesnės už aplinkines uolienas.
„Pagal kai kuriuos preliminarius tyrimus daroma prielaida, kad šios struktūros yra negiliai po planetos paviršiumi. Mes manome, kad plutoje, tačiau jos padengtos dideliu nuosėdų sluoksniu – tai senovinio vandenyno, kuris, atrodo, dengia šiaurinius Marso regionus, liekanos. Kaip šios struktūros galėjo susiformuoti, vis dar yra paslaptis“, – sakė B. Rootas.
Mokslininkai taip pat mano, kad iš gilesnių Marso sluoksnių kylantis magmos burbulas gali kelti aukštyn Tarsidės sritį, kurioje yra didžiausias Saulės sistemos ugnikalnis Olimpo kalnas ir keli kiti dideli ugnikalniai.
„NASA misija „InSight“ suteikė mums svarbios naujos informacijos apie kietąjį išorinį Marso sluoksnį. Tai rodo, kad Marso viduje vis dar gali vykti aktyvūs procesai, galbūt sukuriantys naujus vulkaninius darinius paviršiuje“, – sakė B. Rootas.
Parengta pagal „Newsweek“.
kosmoso tyrimaiMarso tyrimaiMarsas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.