Nepramiegokite: ankstų trečiadienio rytą danguje matysis įspūdingas vaizdas

2024 m. rugsėjo 17 d. 21:25
Lrytas.lt
Jei tik bus palankios meteorologinės aplinkybės, trečiadienio rytą žvaigždžių stebėtojų lauks tikras dangiškas malonumas – per Mėnulio pilnatis sutaps su dviems kosminiais įvykiais.
Daugiau nuotraukų (1)
Nuo tada, kai praėjusį mėnesį kosmoso entuziastai galėjo stebėti vadinamąją mėlynąją superpilnatį, rugsėjo mėnesio pilnatis bus ne tik su superpilnatimi, bet ir daliniu Mėnulio užtemimu.
NASA duomenimis, pilnatis laikoma „superpilnatimi“, kai Mėnulio orbita būna arčiausiai Žemės. Kai Žemė atsiduria tarp pilnaties ir Saulės, o Mėnulis pereina per Žemės šešėlį, įvyksta Mėnulio užtemimas.
Kada stebėti Mėnulio užtemimą
Timeanddate.com duomenimis, Lietuvoje dalinis Mėnulio užtemimas matysis anksti ryte: prasidės 5 val. 12 min. (Lietuvos laiku), maksimumą pasieks 5 val. 44 min., o baigsis 6 val. 15 min., kai Mėnulis jau bus arti horizonto.
Šis Mėnulio užtemimas bus dalinis – tik viršutinė Mėnulio dalis pateks į tamsiausią Žemės šešėlio dalį, vadinamą umbra, teigia NASA Goddardo kosminių skrydžių centro astrofizikė Teresa Monsue.
„Išskyrus nedidelę patamsėjusią dalį Mėnulio disko viršuje, didžioji dalis matomo Mėnulio disko bus Žemės pusiaujo zonoje – šviesesnėje planetos šešėlio dalyje, kuri nepilnai užstoja Saulės šviesą“, – nurodė astrofizikė ir pridūrė, kad dėl to didžioji Mėnulio dalis atrodys rausvai ruda – kas ir vadinama Kruvinąja pilnatimi.
Pasak mokslininkės, per užtemimą taip pat turėtų būti gera proga pamatyti kontrastingus kraterių ir kitų Mėnulio paviršiaus bruožų vaizdus – jei naudosite teleskopą ar žiūronus.
Kada pamatysime kitą Mėnulio užtemimą ir superpilnatį?
Jei praleisite antradienio užtemimą ir superpilnatį, kitas Mėnulio užtemimas Lietuvoje bus matomas 2025 kovo 14 d. (o taip pat kovo 29 dienomis – o 2025 m. rugsėjo 7 dieną galėsime stebėti pilnutinį Mėnulio užtemimą), o likusios dvi šių metų superpilnatys – spalio 17 d. ir lapkričio 15 d.
Parengta pagal NPR ir Timeanddate.com informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.