Nepaprastas atradimas: naršydamas žemėlapių programėlėje vyras aptiko neįprastą struktūrą

2024 m. rugsėjo 15 d. 07:52
Lrytas.lt
Vyras, naršydamas „Google“ žemėlapiuose ir planuodamas stovyklauti Kvebeko regione Kanadoje, galimai aptiko senovinio asteroido smūgio vietą, rašo „IFLScience“.
Daugiau nuotraukų (1)
Naršydami „Google“ žemėlapiuose žmonės yra aptikę įvairių keistenybių – nuo „ateivių“ iki atsakymų į dešimtmečių senumo bylas. Dabar Joelis Lapointe aptiko neįprastą, maždaug 15 km skersmens struktūrą aplink Marsalo ežerą Kvebeke.
J. Lapointe kreipėsi į geofiziką Pierre Rochette iš Aplinkos geomokslų tyrimų centro (pranc. Centre de recherche en géosciences de l'environnement, CEREGE) Prancūzijoje, prašydamas padėti identifikuoti keistą objektą.
Nors paprastai „Google“ žemėlapiuose aptinkamos struktūros dažniausiai nebūna ypatingos, komanda nustatė, kad šis objektas galėjo atsirasti dėl smūgio.
„Žvelgiant į reljefą, tai labai panašu į smūgio padarinį“, – sakė P. Rochette.
Suintriguoti mokslininkai atidžiau apžiūrėjo vietovę, ir dabar mano, kad ežerą supantis nedidelių kalnų žiedas anksčiau galėjo būti neteisingai klasifikuotas.
„Šis darinys, interpretuotas kaip vulkaninė brekčija, iš tikrųjų labiau atitinka kraterio dugno klastų neturinčią išlydytą uolieną“, – naujame straipsnyje rašo tyrėjai.
Nagrinėdama iš vietovės paimtus mėginius, komanda identifikavo silikatus, gausų magnetito, sulfidų ir cirkonų kiekį – visa tai yra daug žadantys požymiai, rodantys, kad tai yra smūgio metu išsilydžiusios uolienos.
Remdamasi erozijos lygiu, komanda apskaičiavo, kad smūgis galėjo įvykti prieš 450–38 mln. metų.
Komanda tikisi netrukus apsilankyti vietovėje ir įvertinti, ar joje yra daugiau smūgio įrodymų, rašo „IFLScience“.
Išvados buvo pristatytos kasmetiniame renginyje „METSOC 2024“.
geologijauolienossmūgis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.