Įspūdingi vaizdai: įamžino, kas nutiko su į Žemę skriejusiu asteroidu

2024 m. rugsėjo 5 d. 10:03
Lrytas.lt
Trečiadienį astronomų ir kosmoso entuziastų bendruomenes staiga apskriejo žinia: tą pačią dieną atrastas asteroidas vakare įskries į Žemės atsmosferą – ir, tikėtina, susprogs virš Filipinų.
Daugiau nuotraukų (1)
Prognozė pasirodė esanti tiksli: naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį (Filipinų laiku – arba apie 20 val. Lietuvos laiku) virš Filipinų jūros (esančios šiaurinėje Ramiojo vandenyno dalyje) iš tiesų sprogo meteoras, o jo sprogimo šviesas įamžino kelios regiono kameros.
Iš pat pradžių buvo žinoma, kad meteoras nekelia pavojaus: jo skersmuo siekė vos metrą, ir didžioji dalis skrydžio teritorijos buvo numatyta virš jūros.
Pasak mokslininkų, tai, kad asteroidas buvo pastebėtas esantis jau taip arti Žemės, yra geras ženklas: tai reiškia, kad jis yra mažas ir nepavojingas.
„Tikrai teigiamas aspektas yra tai, kad dabar teleskopai yra pakankamai geri, kad galėtų pastebėti šiuos objektus ir šiek tiek mus įspėti, – sakė Karalienės universiteto (Šiaurės Airija) astronomas A. Fitzsimmonsas. – Bet jei šis objektas būtų buvęs daug didesnis ir galbūt keltų grėsmę žmonėms žemėje, jis būtų buvęs daug ryškesnis, o mes būtume jį numatę iš daug toliau. Taigi, tai iš tikrųjų labai gražus įrodymas, kad dabartinės stebėjimo sistemos atlieka labai gerą darbą. Tikriausiai kasmet vidutiniškai aptinkame po vieną nedidelį asteroidą prieš jam atsiduriant atmosferoje, o tyrimų sistemos tik tobulėja.“
astronomijaasteroidasmeteoras
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.