Trečiadienį į Žemę rėšis asteroidas – papasakojo, kiek tai pavojinga

2024 m. rugsėjo 4 d. 15:21
Lrytas.lt
Astronomai ką tik nustatė, kad šiandien, trečiadienį, į Žemės atmosferą tūkstančių kilometrų per valandą greičiu rėšis asteroidas. Tai atsitiks į rytus nuo Filipinų ir greičiausiai virš jūros. Laimei, palyginti nedidelis objektas jokios žalos nepadarys – jis turėtų sudegti atmosferoje.
Daugiau nuotraukų (3)
Asteroidą, kurio skersmuo siekia maždaug metrą, trečiadienį pastebėjo NASA finansuojamas Katalinos dangaus stebėjimo centras – ir šiam dangaus kūnui suteikė pavadinimą CAQTDL2. Į Žemės atmosferą jis turėtų įsirėžti apie 19 val. 45 min. Lietuvos laiku (arba 00 val. 45 min. numatomos kontakto vietos Filipinuose laiku).
Šiuo metu manoma, kad CAQTDL2 trenksis į Žemę 17,6 kilometrų per sekundę – arba 63 360 kilometrų per valandą greičiu -, o tai, pasak Alano Fitzsimmonso iš Karalienės universiteto Belfaste, yra vidutinis greitis. „Neapsigaukite dėl Holivudo filmų, kuriuose matote, kaip daiktas lekia per dangų, o jūs turite laiko išbėgti iš namų, pasiimti katę, šokti į automobilį ir kažkur važiuoti. Jūs neturite tam laiko“, – sako jis.
Gera žinia ta, kad tokios evakuacijos neprireiks. Nors smūgis bus dramatiškas ir gali būti toks pat ryškus, kaip Mėnulis nakties danguje, jis nekels beveik jokio pavojaus esantiems ant žemės. „Tokio mažo dydžio objektas negali padaryti jokios žalos Žemei atmosfera, – sako A. Fitzsimmonsas. – Jis nekenksmingai sudegs ir sprogs kaip labai įspūdingas ugnies kamuolys“.
Mokslininkas teigia, kad kasmet į Žemę įsirėžia du ar trys tokio dydžio objektai – ir kad vis dažniau sugebame juos pastebėti anksti. Pirmąjį tokį asteroidą astronomai pastebėjo dar prieš jam įskriejant 2008 m. CAQTDL2 bus devintasis tiksliai numatytas asteroidas, kuris susidurs su Žeme.
„Tikrai teigiamas aspektas yra tai, kad dabar teleskopai yra pakankamai geri, kad galėtų pastebėti šiuos objektus ir šiek tiek mus įspėti, – sako A. Fitzsimmonsas. – Bet jei šis objektas būtų buvęs daug didesnis ir galbūt keltų grėsmę žmonėms žemėje, jis būtų buvęs daug ryškesnis, o mes būtume jį numatę iš daug toliau. Taigi, tai iš tikrųjų labai gražus įrodymas, kad dabartinės stebėjimo sistemos atlieka labai gerą darbą. Tikriausiai kasmet vidutiniškai aptinkame po vieną nedidelį asteroidą prieš jam atsiduriant atmosferoje, o tyrimų sistemos tik tobulėja.“
Žemė ne tik kuria ir tobulina išankstinio perspėjimo sistemą, bet ir 2022 m. NASA kosminis aparatas „Double Asteroid Redirection Test“ (DART) įrodė, kad turime galimybę išgelbėti planetą nuo katastrofiško didesnio objekto smūgio. DART atsitrenkė į 160 metrų pločio asteroido mėnulį Dimorfą ir šiek tiek jį sulėtino. Tai reiškia, kad tam tikro smūgio galima išvengti – bent jau teoriškai.
Kitą mėnesį Europos kosmoso agentūra turi pradėti savo misiją „Hera“, kurios tikslas – iš arti ištirti smūgio rezultatus ir dar labiau pagerinti mūsų supratimą apie planetų gynybą.
Parengta pagal „New Scientist“.
astronomijaasteroidasmeteoras
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.