Danguje virš Niujorko – ugnies kamuolys ir sprogimas

Antradienio (liepos 16 d.) rytą Žemės atmosferoje praskriejo meteoras, sukėlęs garsų trenksmą, kuris nugriaudėjo virš kai kurių Niujorko ir Naujojo Džersio rajonų, praneša NASA.

 Antradienio (liepos 16 d.) rytą Žemės atmosferoje praskriejo meteoras, sukėlęs garsų trenksmą, kuris nugriaudėjo virš kai kurių Niujorko ir Naujojo Džersio rajonų, praneša NASA.<br> 123rf nuotr.
 Antradienio (liepos 16 d.) rytą Žemės atmosferoje praskriejo meteoras, sukėlęs garsų trenksmą, kuris nugriaudėjo virš kai kurių Niujorko ir Naujojo Džersio rajonų, praneša NASA.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2024, 8:55 AM

Preliminariais vertinimais, iš pradžių meteoras keliavo į šiaurės rytus ir apie 11.17 val. ryto vietos laiku praskriejo virš Laisvės statulos, o paskui subyrėjo virš Manheteno centro. Remiantis skaičiavimais, kurie buvo pagrįsti pasakojimais apie ugnies kamuolį danguje, sprogimą ir drebėjimą, buvo manoma, kad meteoras į Žemės atmosferą pateko skriedamas 54 500 km/h greičiu.

Tačiau kai žmonės per dieną pateikė daugiau pranešimų apie įvykį, NASA atnaujino meteoro trajektorijos modelį.

„Dabar matome, kad meteoras virš Niujorko ir judėjo į vakarus, į Naująjį Džersį, – rašė NASA Meteorų stebėjimo tarnybos atstovai „Facebook“ pranešime. – Greitis šiek tiek padidėjo iki 38 000 mylių per valandą [61 200 km/h].“

Meteoritas buvo nedidelis, greičiausiai ne didesnio kaip 0,3 metro skersmens, nurodė NASA meteoroidų aplinkos programos vadovas Williamas Cooke’as. Jis sakė, kad dėl didelio greičio sukelto karščio meteoras virto ugnies kamuoliu, ir pridūrė, kad „meteorus tikimasi pamatyti naktį, [bet] ne dieną, taigi tai retas dienos metu susidaręs ugninis kamuolys“.

Filmuota ugninio kamuolio medžiaga su Amerikos meteorų draugija pasidalijo Nortfordo (Konektikuto valstija) gyventojas. Vaizdo įraše matyti, kaip per žydrą dangų nusidriekia trumpa balta juosta.

Pasak „ABC7“, ugninis kamuolys nesukėlė meteoritų, t. y. kosminės uolienos fragmentai nepasiekė žemės – taip pat nebuvo pranešimų apie su įvykiu susijusią žalą ar sužeidimus.

Kai kurie žmonės matė patį ugnies kamuolį, kiti girdėjo tik dundantį garsą. Stateno salos, Bruklino, Kvinso ir šiaurinės Naujojo Džersio dalies gyventojai išgirdo garsų dundesį, kurį lydėjo drebėjimas, pranešė „ABC7 New York“. „Auksaspalvis retriveris vos neišsinėrė iš savo kailio, o katė tiesiog palindo po sofa“, – transliuotojui pasakojo Stevenas Bredley iš Park Ridžo Naujajame Džersyje.

Antradienio rytą aukšta temperatūra galėjo padėti meteorito skleidžiamam garsui nukeliauti toliau, nei tikėtasi, sako meteorologai. Garso bangos šiltu oru sklinda greičiau nei šaltu, nes aukštesnėje temperatūroje oro molekulės turi daugiau energijos ir greičiau vibruoja.

Tačiau garsus sprogimas galėjo kilti ir iš visiškai nesusijusio šaltinio – pavyzdžiui, karinių pratybų, kurie tuo pačiu metu vyko Naujajame Džersyje, sakė W. Cooke'as.

Parengta „Live Science“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.