Dėl suirusio rusų palydovo Tarptautinės kosminės stoties astronautai buvo priversti slėptis

2024 m. liepos 1 d. 08:53
Lrytas.lt
Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) esantys astronautai buvo priversti pasislėpti prisišvartavusiame erdvėlaivyje „Starliner“ po to, kai orbitoje subyrėjo neveikiantis Rusijos palydovas – ir aplink Žemę pasklido potencialiai pavojingos nuolaužos.
Daugiau nuotraukų (1)
Devyni TKS įgulos nariai birželio 27 d. (ketvirtadienį), netrukus po ketvirtos valandos Lietuvos laiku maždaug valandai pasislėpė erdvėlaivyje. Šios atsargumo priemonės astronautai ėmėsi po to, kai birželio 26 d. (trečiadienį) netoli kosminės stoties sudužo Rusijos Žemės žvalgybinis palydovas „Resurs-P1“, suskilęs į daugiau kaip 100 dalių.
„Misijos kontrolė toliau stebėjo nuolaužų kelią ir maždaug po valandos įgulai buvo leista išlipti iš erdvėlaivio, o stotis atnaujino įprastą darbą“, – socialinėje platformoje „X“ pranešė NASA.
Objektų stebėjimo bendrovė „LeoLabs“ pastebėjo, kad nuo 2022 m. nebeveikiančiu paskelbtas palydovas „Resurs-P1“ skyla: birželio 26 d. pastebėjo „nuolaužų susidarymo įvykį žemoje Žemės orbitoje“. JAV kosmoso vadovybė teigė, kad „tiesioginės grėsmės“ kitiems palydovams nėra. Tiksli palydovo suirimo priežastis kol kas nežinoma.
Kosminės šiukšlės orbitoje virš Žemės kelia vis daugiau problemų astronautams ir palydovams. Viso pasaulio kosmoso agentūros stengiasi stebėti daugiau kaip 30 000 didžiausių šiukšlių, tačiau daug daugiau šiukšlių yra per mažos, kad jas būtų galima pamatyti nuo Žemės.
Mokslininkai siūlo daugybę būdų, kaip sutvarkyti Žemės orbitą – pavyzdžiui, surinkti šiukšles tinklais, valdomais robotais arba iš kito erdvėlaivio paleisti 0,8 km ilgio lyną, kad jis sugriebtų šiukšles.
Šis neseniai įvykęs įvykis taip pat išryškino riziką, su kuria susiduria NASA ir „Boeing“, norėdamos užbaigti savo varginančią „Starliner“ misiją, dėl kurios astronautai Butchas Wilmore'as ir Suni Williams liko įstrigę TKS – dėl daugybės problemų su erdvėlaiviu.
Iš pradžių abu astronautai po savaitės TKS turėjo grįžti į Žemę birželio 13 d., tačiau jų viešnagė buvo pratęsta neribotam laikui – nes inžinieriai aptiko penkis atskirus helio nuotėkius erdvėlaivio reaktyvinių variklių sistemoje ir penkių iš 28 reaktyvinių variklių gedimus.
Dėl ribotų degalų, naudojamų orbitai palaikyti, „Starliner“ gali išbūti prisišvartavęs tik 45 dienas, todėl saugaus grįžimo skrydžio langas ir toliau siaurėja.
NASA planuoja, kad TKS veiks bent iki 2030 m. Po to didžiulė kosminė stotis bus saugiai nuleista į Žemės atmosferą, o galiausiai saugiai nukris į vandenyną. Šios savaitės pradžioje NASA sudarė su „SpaceX“ iki 843 mln. dolerių vertės sutartį, pagal kurią ji padės sukurti erdvėlaivį, kuris saugiai išvestų iš orbitos senstančią kosminę stotį, rašo „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.