Kinija iš tolimosios Mėnulio pusės parsivežė istorinių mėginių – juose gali slypėti gilios Žemės praeities paslaptys

2024 m. birželio 26 d. 08:28
Lrytas.lt
Kinija tapo pirmąja šalimi, surinkusia medžiagos iš tolimosios Mėnulio pusės ir grąžinusia ją į Žemę. Mėginį surinkęs Mėnulio modulis „Chang'e-6“ antradienį (birželio 25 d.) apie 14 val. vietos laiku baigė savo istorinę misiją ir nusileido Kinijos šiauriniame Vidinės Mongolijos regione. Tai pirmasis mėginys, paimtas iš tos Mėnulio pusės, kuri visuomet nusisukusi nuo Žemės.
Daugiau nuotraukų (1)
„Mėnulio tyrimų misija „Chang'e-6“ buvo visiškai sėkminga“, – aidint plojimams skrydžių valdymo salėje pareiškė Kinijos nacionalinės kosmoso administracijos (CNSA) vadovas Zhang Kejianas.
Kinų Mėnulio deivės vardu pavadinta misija „Chang'e-6“ gegužės 3 d. buvo paleista raketa „Long March V“. Ji daugiau nei mėnesį keliavo, kol birželio 2 d. atvyko į Pietų ašigalio-Aitkeno (SPA) baseiną tolimojoje Mėnulio pusėje.
Atsidūręs baseine – seniausiame ir didžiausiame Mėnulio paviršiaus smūginiame krateryje – naudodamasis savo robotizuota ranka misijos nusileidimo modulis gręžė ir rinko mėginius, o tada pakilo, kad vėl susijungtų su orbitiniu aparatu – ir pradėtų kelionę namo.
Prieš pradedant misiją apie ją buvo žinoma ne viskas. Kinijos kosmoso agentūra paskelbė jos tikslus, nusileidimo zoną ir mokslinį krovinį – įskaitant neatskleistus Italijos, Prancūzijos, Švedijos ir Pakistano krovinius – tačiau apie mėnuleigį nebuvo žinoma, kol jis nebuvo parodytas Kinijos kosmoso technologijų akademijos paskelbtoje nuotraukoje. Tai atrodė kaip nedidelis pilkas objektas su išskirtiniais ratais, pritvirtintas prie nusileidimo modulio šono.
Analizuodami sugrąžintus mėginius mokslininkai tikisi geriau suprasti Mėnulio ir Žemės evoliuciją. Mūsų planetos neapsaugota, neištirta tolimoji Mėnulio pusė yra daug labiau paženklinta asteroidų smūgių nei artimoji pusė, kuri yra atsukta į mus. Tai reiškia, kad mėginiuose gali būti atsakymų į paslaptis, susijusias su asteroidų smūgiais ir ankstyva jaunos Žemės būkle. Kadangi Mėnulyje nėra plokščių tektonikos, jis yra tarsi užšaldytas ankstyvosios Žemės ir Mėnulio sistemos raidos įrašas.
Kinija taip pat tikisi geriau suprasti artimiausiame Žemės palydove esančius išteklius, kuriuos galėtų panaudoti būsimose kosminėse misijose. NASA administratorius Billas Nelsonas anksčiau yra sakęs, kad dėl Kinijos Mėnulio misijų spartos ir pažangos ši šalis „lenktyniauja“ su JAV, kad pasiektų Mėnulio pietinį ašigalį.
„Man nerimą kelia tai, kad jie ten pateks pirmieji, o paskui pasakys: „tai mūsų teritorija, jūs laikykitės atokiau“, – balandžio 30 d. Kongreso posėdyje įstatymų leidėjams sakė B. Nelsonas. – Nes pietinis Mėnulio ašigalis yra svarbi dalis. Mes manome, kad ten yra vandens – o jei ten yra vandens, vadinasi, yra ir raketinio kuro“.
„Chang'e-6“ sėkmė pasiekta didėjant Kinijos kosmoso programų užmojams. Kinija neseniai nuleido savo aparatus Mėnulyje ir Marse, o 2022 m. baigė statyti kosminę stotį „Tiangong“. Ji taip pat vadovauja Tarptautinės Mėnulio tyrimų stoties, kurią planuojama užbaigti iki 2030 m., statyboms, rašo „Live Science“.
kosmoso tyrimaiMėnulisKinija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.