Išsprūdęs garso įrašas pergąsdino žiūrovus: Tarptautinėje kosminėje stotyje nutiko kažkokia nelaimė?

Neseniai internete trumpam buvo kilusi nerimo banga – po to, kai NASA garso transliacija iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) netyčia buvo „neteisingai“ nukreipta į viešą kanalą.

 Neseniai internete trumpam buvo kilusi nerimo banga – po to, kai NASA garso transliacija iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) netyčia buvo „neteisingai“ nukreipta į viešą kanalą.<br> 123rf iliustr.
 Neseniai internete trumpam buvo kilusi nerimo banga – po to, kai NASA garso transliacija iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) netyčia buvo „neteisingai“ nukreipta į viešą kanalą.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2024, 10:44 AM, atnaujinta Jun 14, 2024, 12:21 PM

TKS vykdo tiesiogines transliacijas – žiūrovai gali stebėti stoties viduje ir išorėje įrengtų kamerų rodomus vaizdus, tiesiogiai matyti, kaip astronautai vaikšto kosmose.

Tačiau antradienį vienos tokios transliacijos metu pasigirdo ir nerimą sukėlęs monologas – kas, kaip manoma, buvo antžeminės kontrolės centro ryšio seansas su TKS – ir kuriame buvo girdėti, kaip medikas teikia patarimus apie dekompresinę ligą.

„Taigi, jei galėtume sugrąžinti vadą į jo skafandrą, uždaryti jį [...] tinkamam hiperbariniam gydymui trečiajame skyriuje, tai būtų mano rekomendacija“, – transliacijos metu pasigirdo nežinomas balsas. – Supraskite, kad tai yra geriausias įmanomas gydymas, tad viskas, ką galėtumėte padaryti, bus geriau nei nieko.“

„Norėčiau, kad per kaukę leistumėte 100 proc. O2, kol uždėsite skafandrą – o prieš uždarant skydelį ir sureguliuojant slėgį, norėčiau, kad dar kartą patikrintumėte pulsą“, – pridūrė balsas.

NASA netrukus patvirtino, kad ši garso transliacija iš tiesų buvo antžeminės pratybos.

„Tarptautinėje kosminėje stotyje nėra jokios avarinės situacijos“, – teigiama NASA pareiškime, paskelbtame socialiniame tinkle „X“.

„Maždaug 17val. 28 min. per tiesioginę NASA transliaciją buvo ištransliuotas pokalbis, iš kurio buvo galima suprasti, kad kad įgulos nariui pasireiškė su dekompresijos liga susijęs poveikis. Šis garso įrašas buvo netyčia klaidingai nukreiptas iš vykstančios [mokomosios] simuliacijos, kurioje įgulos nariai ir antžeminės komandos treniruojasi įvairiems scenarijams kosmose – ir nesusijęs su realia ekstremalia situacija. Tarptautinės kosminės stoties įgulos nariai tuo metu miegojo. Visi jie yra sveiki ir saugūs, o rytojaus išėjimas į kosmosą prasidės 8 val. ryto Rytų Amerikos laiku, kaip ir planuota“, – rašoma pranešime.

Tad baimintis nereikia – bet galime džiaugtis, kad TKS viskas yra gerai. Ir dar džiugu žinoti, kad NASA rengiasi atvejams, jei iš tikrųjų kiltų kokių nors sveikatos sutrikimų, rašo „IFL Science“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.