Per lėktuvo katastrofą žuvo NASA astronautas: liudininkas užfiksavo, kaip įvyko nelaimė

2024 m. birželio 8 d. 14:00
Lrytas.lt
„Apollo 8“ astronautas Billas Andersas, padaręs vieną garsiausių kosmose darytų nuotraukų, žuvo lėktuvo katastrofoje būdamas 90 metų, praneša BBC. Pareigūnai teigia, kad nedidelis lėktuvas, kuriuo jis skrido, nukrito į jūrą prie Vašingtono valstijos krantų.
Daugiau nuotraukų (3)
Anderso sūnus Gregas patvirtino, kad tėvo kūnas buvo rastas penktadienio popietę. „Šeima yra sugniuždyta. Jis buvo puikus pilotas. Jo labai trūks“, – rašoma šeimos pareiškime.
JAV Nacionalinė transporto saugos valdyba sakė, kad 90-metis skrido lėktuvu „Beechcraft A A 45“, dar vadinamu T-34. Agentūra teigė, kad lėktuvas sudužo maždaug už 80 pėdų (25 m) nuo Džonso salos pakrantės. Pareigūnai turimais duomenimis, lėktuvas sudužo apie 11.40 val.
Liudininkas Philipas Personas Sietlo televizijai King-TV pasakojo, kad matė katastrofą. Lėktuvas pradėjo daryti, kaip atrodė, kilpą, ir apsivertė, pasakojo jis televizijai.
„Negalėjau patikėti tuo, ką matau prieš akis“, – vietos naujienų stočiai pasakojo liudininkas. „Tai atrodė kaip iš filmo ar specialiųjų efektų. Didelis sprogimas, liepsnos ir visa kita“, – pridūrė jis.
Filmuotoje medžiagoje, kurioje tariamai užfiksuota lėktuvo katastrofa, atrodo, matyti, kaip paskutinę sekundę bandoma ištraukti lėktuvą, prieš jam atsimušant į vandens paviršių ir tampant ugnies liepsnojančiu laužu. BBC News nepatikrino šio vaizdo įrašo.
B.Andersas buvo „Apollo 8“ misijos Mėnulio modulio pilotas, padarė kultinę „Earthrise“ nuotrauką – vieną įsimintiniausių ir labiausiai įkvepiančių Žemės vaizdų iš kosmoso.
Nuotraukoje, darytoje Kalėdų išvakarėse per 1968 m. misiją – pirmąjį įgulos skrydį iš Žemės į Mėnulį – matyti, kaip planeta iškyla virš horizonto iš bekraščio Mėnulio paviršiaus.
Ši nuotrauka plačiai vertinama kaip pasaulinio aplinkosaugos judėjimo motyvacija, paskatinusi sukurti Žemės dieną – kasmetinį renginį, kuriuo skatinamas aktyvumas ir sąmoningumas rūpintis planeta, primena BBC.
Atronautas taip pat dirbo atsarginiu pilotu misijoje „Apollo 11“ – taip vadinosi pastangos, po kurių 1969 m. liepos 24 d. įvyko pirmasis nusileidimas Mėnulyje.
Parengta pagal BBC.
astronautasNasalėktuvo katastrofa
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.