Spėja, kad gyvenamo namo stogą pramušė Tarptautinės Kosminės Stoties dalis

Kai kurie Tarptautinės kosminės stoties (TKS) fragmentai galėjo išgyventi grįžimą į atmosferą ir nukristi ant namo Neapolyje, Floridos valstijoje (JAV).

 Beveik du kilogramus sveriantis daiktas pramušė Alejandro Otero namo stogą – kovo 16 d. socialiniame tinkle „X“ vyras pasidalijo stambaus cilindro formos objekto vaizdais.<br> Lrytas.lt mont.
 Beveik du kilogramus sveriantis daiktas pramušė Alejandro Otero namo stogą – kovo 16 d. socialiniame tinkle „X“ vyras pasidalijo stambaus cilindro formos objekto vaizdais.<br> Lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 3, 2024, 8:09 AM, atnaujinta Apr 4, 2024, 12:00 PM

Beveik du kilogramus sveriantis daiktas pramušė Alejandro Otero namo stogą – kovo 16 d. socialiniame tinkle „X“ vyras pasidalijo stambaus cilindro formos objekto vaizdais.

Kaip teigia „Ars Technica“, NASA tiria šį atvejį – kad nustatytų, ar šis šiukšlė iš tiesų yra TKS akumuliatorių bloko dalis, ar ne.

2,6 tonos bendrą masę turintis blokas į Žemės atmosferą nekontroliuojamai įskriejo 2024 m. kovo 8 d. Tai buvo sunkiausia iš orbitinės stoties išmesta šiukšlė.

Devyni pasenę akumuliatoriai buvo planuotai išmesti iš TKS 2021 m. – ir nuo to laiko visureigio dydžio kosminių šiukšlių blokas lėtai krito Žemės link.

Anksčiau ekspertai prognozavo, kad didžioji dalis šių šiukšlių grįždamos į Žemę sudegs savaime, tačiau kai kurios gali ištverti krytį ir nukristi Žemėje. Tačiau iš pradžių nebuvo tinkamai įvertinta, kur Žemėje nusileis TKS komponentai.

Garsą įamžino kamera

Šį incidentą užfiksavo „Nest“ namų apsaugos kamera. Dramatišką kritimo garsą kamera užfiksavo kovo 8 d. 14 val. 34 min. vietos laiku (21 val. 34 min. Lietuvos ).

Šis laikas sutampa su JAV kosmoso vadavietės įrašais, pagal kuriuos TKS nuolaužos gabalas įskriejo į Žemės orbitą 14 val. 29 min. rytų laiku (21 val. 29 min. Lietuvos laiku). Ekspertai pastebėjo, kad maždaug tuo metu kosminė nuolauža kirto Meksikos įlanką pietvakarių Floridos link.

Pasak pranešimo, NASA atstovas spaudai minėjo, kad agentūra nuolaužą iš A. Otero gyvenamosios vietos pasi4m4. NASA Kenedžio kosminio centro mokslininkai atidžiai ištirs objektą, kad nustatytų tikslų jo šaltinį.

Be to, A. Otero paskelbė, kad laukia atsakymo iš „atsakingų agentūrų“ dėl jo namui padarytos žalos atlyginimo.

„Bus dar įdomiau, jei paaiškės, kad ši medžiaga nėra kilusi iš Jungtinių Valstijų, – „Ars Technica“ sakė Misisipės universiteto Oro ir kosmoso teisės centro vykdomoji direktorė Michelle Hanlon. – Jei tai yra žmogaus sukurtas kosminis objektas, kurį į kosmosą paleido kita šalis ir kuris padarė žalą Žemėje, ta šalis būtų visiškai atsakinga namo savininkui už padarytą žalą“.

Nors akumuliatoriai priklausė NASA, jie buvo prijungti prie Japonijos kosmoso agentūros paleistos konstrukcijos. Dėl to gali kilti problemų sprendžiant pretenzijų pateikimo klausimus.

Anksčiau NASA nurodė, kad nė viena išmesto bloko dalis neišgyvens nusileidimo atmosferoje. Tačiau kai kurie ekspertai užginčijo tokį NASA teiginį.

Pasak „Aerospace Corporation“, kai didelis objektas patenka į Žemės atmosferą, maždaug 20–40 proc. jo masės gali išlikti ir pasiekti žemės paviršių. Tačiau tiksli procentinė dalis gali skirtis priklausomai nuo konkrečios objekto metalinės konstrukcijos.

Šiame scenarijuje objektas suformuotas iš nikelio-vandenilio baterijų, kurios yra palyginti tankūs metalai. Tai reiškia, kad yra didesnė tikimybė, jog didžioji objekto masės dalis išgyvens grįžimą į atmosferą nei objektai, pagaminti iš lengvesnių medžiagų.

Kaip rašo „Popular Science“, net Europos kosmoso agentūra tikėjosi, kad kai kurie fragmentai gali pasiekti žemę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.