Detektyvas išspręstas: surastas kosmose pamestas pomidoras

Pagaliau išspręsta gurmaniška kosmoso paslaptis. Kovo mėnesį NASA nuėmus derlių Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), praėjus daugiau nei aštuoniems mėnesiams pagaliau buvo rastos pamesto mažyčio pomidoro liekanos.

 Pagaliau išspręsta gurmaniška kosmoso paslaptis. Kovo mėnesį NASA nuėmus derlių Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), praėjus daugiau nei aštuoniems mėnesiams pagaliau buvo rastos pamesto mažyčio pomidoro liekanos. <br> 123rf nuotr.
 Pagaliau išspręsta gurmaniška kosmoso paslaptis. Kovo mėnesį NASA nuėmus derlių Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), praėjus daugiau nei aštuoniems mėnesiams pagaliau buvo rastos pamesto mažyčio pomidoro liekanos. <br> 123rf nuotr.
 NASA nuotr.
 NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 11, 2023, 2:31 PM

„Mūsų geras draugas Frankas Rubio, kuris [jau] iškeliavo namo, gana ilgai buvo kaltinamas, kad suvalgė pomidorą. Tačiau galime jį išteisinti. Pomidorą radome“, – trečiadienį (gruodžio 6 d.) per gyvai transliuotą renginį, skirtą TKS 25-mečiui paminėti, sakė NASA astronautė Jasmin Moghbeli. Tiesa, ji nepatikslino, kur buvo rastas pomidoras ir kokios būklės jis buvo.

Rudenį šis nedidelis incidentas virto firminiu F. Rubio pokštu. 2,5 cm dydžio „Red Robin“ nykštukinis pomidoras buvo dalis eksperimento „Veg-05“ derliaus, kurį prižiūrėjo F. Rubio.

Po 2023 m. kovo 29 d. derliaus nuėmimo kiekvienas TKS astronautas gavo stotyje užaugintų pomidorų, tačiau vienas F. Rubio pomidorų, laikomų maišelyje, nuplaukė jam taip nespėjus jų paragauti.

Pirmą kartą apie dingusį pomidorą viešai prabilta rugsėjo 13 d., kai F. Rubio surengė savo konferenciją Tarptautinėje kosminėje stotyje, pažymėdamas netikėtai rekordinius Jungtinių Valstijų astronauto metus orbitoje – problemos, kilusios su Rusijos erdvėlaiviu „Sojuz“, kurią galiausiai pavyko išspręsti paleidus pakaitinį „Sojuz“, padvigubino numatytą šešių mėnesių buvimo stotyje trukmę.

„Tiek daug valandų praleidau ieškodamas to daikto, – juokavo R. Rubio per tiesioginę transliaciją iš TKS rugsėjį. – Esu tikras, kad sudžiūvęs pomidoras kada nors pasirodys ir mane išteisins, po daugelio metų“.

Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad TKS yra didesnė nei šešių kambarių namas, o mikrogravitacijos sąlygomis daiktai gali lengvai nuplaukti į netikėtus kampelius. Pagal NASA tvarką paprastai tikrinamos ventiliacijos angos, tačiau stotyje, kurioje pilna 25 metus kauptų daiktų, nesunku ką nors pamesti.

Be to, pomidorų paieška pernelyg neužtruko – nes F. Rubio ir likusi įgula turėjo atlikti šimtus kitų mokslinių eksperimentų (nepaisant streso dėl kapsulės vėlavimo). Jei ką, ši situacija gali daugiau parodyti, kaip elgtis su netikėtumais auginant augalus Mėnulyje ar Marse, ko galiausiai ir siekiama eksperimentų serija „Veggie“.

Spalio 13 d., praėjus maždaug dviem savaitėms po to, kai F. Rubio su rusų kosmonautais Sergejumi Prokopjevu ir Dmitrijumi Petelinu po 371 dienos, praleistos kosmose, saugiai grįžo namo, žurnalistai paklausė astronauto apie pamestąjį pomidorą.

Astronautas apgailestavo, kad pomidoras taip ir neatsirado, nors „ieškojo jo 18–20 valandų savo laiko“. (Žinoma, labai tikėtina, kad F. Rubio perdėjo sugaištą laiką, kad skambėtų juokingiau).

„Tikroji problema, žinote – drėgmė ten viršuje yra apie 17 proc. Tikriausiai jis bus išdžiūvęs tiek, kad negalėsime pasakyti, kas tai buvo, [atrodys, kad] kažkas tiesiog išmetė maišelį, – juokdamasis pridūrė F. Rubio. – Tikėkimės, kad kažkada kas nors jį suras: mažą, sudžiūvusį daiktą.“

Nors pomidoras buvo lengvoji F. Rubio misijos dalis, ne viskas buvo taip paprasta. Toje pačioje spalį vykusioje transliacijoje astronautas kalbėjo apie tai, kaip sunku buvo taip ilgai išbūti toli nuo žmonos, vaikų ir draugų. Jis yra sakęs, kad jei būtų žinojęs, jog galiausiai metus praleis kosmose, nebūtų prašęsis šią misiją.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.