Ištyrė, kiek astronautams pavojingi Tarptautinėje kosminėje stotyje įsiveisę mikrobai

Tarptautinė kosminė stotis (TKS) yra išskirtinė vieta įvairiomis prasmėmis. Viena jų – tai visiškai uždara erdvė, kurioje jau daugiau nei du dešimtmečius nuolatos gyvena žmonės. Aišku, jie keičiasi, tačiau atidaryti langų ir išvėdinti stotį galimybių nėra. Tad nekeista, kad jau senokai pastebėta, jog ten auga įvairūs pelėsiai ir kitokios mikroorganizmų kolonijos.

 Jau senokai pastebėta, kad TKS auga įvairūs pelėsiai ir kitokios mikroorganizmų kolonijos.<br> 123rf iliustr.
 Jau senokai pastebėta, kad TKS auga įvairūs pelėsiai ir kitokios mikroorganizmų kolonijos.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 18, 2022, 8:30 AM

Kad ir kaip astronautai stengiasi palaikyti švarą, visų užkaborių pasiekti gali būti tiesiog neįmanoma. Bet ar tai pavojinga? Penkerių metų trukmės tyrimo rezultatai rodo, kad ne.

Tyrimas susidėjo iš dviejų 14 mėnesių trukmės etapų. Kiekvieno etapo metu keletą kartų įvairiose TKS vietose nuo paviršių buvo renkami mėginiai, grąžinami į Žemę ir tiriama juose esančių ląstelių įvairovė.

Aptikta įvairių bakterijų ir grybelių; gausiausiai atstovaujamos gentys buvo atitinkamai, stafilokokai ir Malassezia. Ir vieni, ir kiti – kaip ir didžioji dalis kitų aptiktų mikroorganizmų – susiję su žmogaus oda.

Laikui bėgant populiacijų balansas šiek tiek keitėsi, tačiau visada išliko praktiškai vienodas visose tirtose vietose. Kitaip tariant, TKS mikrobioma yra nusistovėjusi ir visiškai nekenksminga žmonėms.

Dar vienas svarbus atradimas – per penkerius metus organizmuose nepagausėjo genų, suteikiančių atsparumą antibiotikams. Taigi, naudojami valymo būdai yra tikrai saugūs ir nekelia ilgalaikės užkratų plitimo grėsmės.

Šios žinios bus labai svarbios planuojant ilgalaikes žmonių misijas kosmose – pavyzdžiui, skrydžius į Marsą ar tyrimų stotis Mėnulyje. Tokios vietos taip pat bus uždaros, taigi jose greičiausiai išsivystys savita mikrobioma; žinodami, kokia ji gali būti, galėsime tinkamai pasiruošti švaros palaikymui ir galimoms sveikatos problemoms.

Tyrimo rezultatai publikuojami „Microbiome“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.