Pirmoji astronominės žiemos diena: kuo ji ypatinga

2016 m. gruodžio 21 d. 13:48
Gruodžio 21 d. – pirmoji astronominės žiemos diena. Ji ne tik žymi oficialią žiemos pradžią astronominiu požiūriu, bet ir yra trumpiausia diena Šiaurės pusrutulyje.
Daugiau nuotraukų (1)
Šiandien 12.44 val. Lietuvos laiku įvyko saulėgrįža (dar vadinama solsticija) – saulė atsidūrė taške, labiausiai nutolusiame nuo dangaus pusiaujo. Dėl to ši diena yra trumpiausia metuose (Pietiniame pusrutulyje ji – ilgiausia). Nuo šiol saulė pamažu pradės artėti prie dangaus pusiaujo ir dienos ilgės.
Žemėje metų laikai keičiasi, nes planeta skrieja aplink Saulę ir jos sukimosi ašis orbitos atžvilgiu yra pakrypusi. Šiaurinis pusrutulis, kuriame mes gyvename, į Saulę būna atgręžtas pavasarį ir vasarą, o rudenį ir žiemą jis gauna mažiau spindulių.
Kadangi Žemės orbita aplink Saulę yra elipsinė (ištęsta), metų laikų trukmė yra nevienoda. Sausio pradžioje planeta atsidurs arčiausiai Saulės, dėl to Šiaurės pusrutulyje astronominė žiema yra trumpiausia, o vasara – ilgiausia (žiema trunka vidutiniškai 89 dienas, vasara – 93,6 dienos). Bendrai vasaros pusmetis (pavasaris ir vasara) yra maždaug 8 dienomis ilgesnis už žiemos pusmetį (rudenį ir žiemą).
Astronominis pavasaris Šiauriniame pusrutulyje prasidės ateinančių metų kovo 20 dieną, vasara – birželio 21 d., ruduo – rugsėjo 22 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.