Į stotį numatoma nugabenti espreso kavos aparatą „TKSpreso“, kuriuo astronautai galės pasigaminti visame pasaulyje žinomos „Lavazza“ kavos.
„Mes jau senokai galvojome į kosmosą nusiųsti espreso aparatą, – sakė kompanijos viceprezidentas Giuseppe Lavazza. – Šiandien mes galime įveikti nesvarumo ribas ir TKS pasimėgauti geru espreso – neginčijamu Italijos simboliu.“
Kavos aparatą į kosminę stotį numatoma nugabenti lapkritį. Tuomet į kosmosą kils ir pirmoji Italijos astronautė Samantha Cristoforetti. Ji ir bus atsakinga už kavos aparatą.
Tiesa, juo bus galima pasigaminti ne tik kavos, bet ir arbatos ar buljono.
„TKSpreso“ aparatas ne tik išplės astronautų maisto racioną, bet ir padės ištirti skysčių dinamiką nesvarumo būsenoje bei pagerins įgulos psichologinę būklę.
Tai – ne pirmas gėrimų aparatas TKS. Prieš maždaug 20 metų į TKS buvo nuskraidinta „Coca-Cola“ gėrimų įranga, tačiau rezultatai nepateisino lūkesčių ir projektas buvo nutrauktas.
Į TKS šiuo metu gabenamos įvairių gėrimų – sulčių, arbatos ar kavos – miltelių pakuotės, kurias astronautai pripildo vandens ir geria per šiaudelį, kad šis nepasklistų stotyje bei nesugadintų įrangos. Vanduo orbitoje perdirbamas – valomas net šlapimas.