„Samsung Galaxy Fold 6“ testas: mažesnis, bet didesnis

2024 m. rugpjūčio 19 d. 11:02
Liepos 10 d. Paryžiuje vyko „Samsung Galaxy Unpacked“ renginys, kurio metu buvo pristatyta vasarinė naujausių „Samsung“ įrenginių partija. Tarp jų – jau ir šeštoji sulenkiamo telefono „Samsung Galaxy Fold 6“ versija. Dabar, po poros savaičių testavimo, lrytas.lt gali pasidalinti pirmaisiais įspūdžiais besinaudojant telefonu.
Daugiau nuotraukų (20)
Atnaujintas profilis
Turbūt bene didžiausias „Fold 6“ skirtumas – naujasis modelis yra vos vos mažesnis ir „lieknesnis“. Jei sulenkto „Fold 5“ gabaritai buvo 154.9 x 67.1 x 13.4 mm, tai „Fold 6“ – 153.5 x 68.1 x 12.1 mm. Atrodytų – ką čia tas milimetras šen ar ten reiškia, bet jau vien pažvelgus, pirma mintis kyla – „pala, ar šitie sulenkiami nebuvo didesni“?
Didelę tokio įspūdžio turbūt sudarė „Fold 5“ „apkaustai“ – ryškus, į akį krentantis ir šviesesnis už korpusą rėmelis bei išorinė vyrių dalis. „Fold 6“ to nebeturi (rėmelis plonas ir tos pačios spalvos), todėl vizualiai jo masė atrodo mažesnė. Beje, telefonas dar ir iš tiesų lengvesnis – 239 g (14 g lengvesnis už pirmtaką). Ir nors yra dvigubas, sveria vos vos (9 g) daugiau už kitą „Samsung“ flagmaną „S24 Ultra“.
Tačiau kas įdomu – naujoko gabaritai yra mažesni, bet jo ekranas yra didesnis: to pasiekta sumažinus kraštus iki korpuso. Dabar ekrano įstrižainė siekia 6,3 colio (16 cm) – o buvo 6,2 colio (15,75 cm).
Skaičiukai
Klabant apie kitas specifikacijas – telefone veikia naujausias „Snapdragon 8 Gen 3“ lustas (kaip ir „S24 Ultra), kuris, kaip skelbiama, turi 42 proc. efektyvesnį neuroninių tinklų skaičiavimams skirtą procesorių (NPU), 20 proc. efektyvesnį grafinį procesorių (GPU) ir 17 proc. efektyvesnį pagrindinį procesorių (CPU). Taip pat skelbiama, kad 1,6 karto padidinta „garų kamera“ – vėsinimo sistema.
Atminties variantus galima rinktis iš 12 GB RAM ir 256 GB vidinės atminties, 12 GB RAM ir 512 GB vidinės, ir 12 GB RAM ir 1 TB vidinės atminties. Telefone veikia 1 GHz vaizdo posistemė „Adreno 750“.
Telefone įmontuotas 4400 mAh akumuliatorius, kuris nei savo talpa, nei krovimo greičiais nesiskiria nuo ankstesnio modelio.
Kamerų rinkinys – 12 Mpix F 2.2 123 laipsnių / 12mm židinio (itin plataus kampo), 50 Mpix F 1.8 23mm židinio (plataus kampo) ir 10 Mpix F 2.4 66mm židinio telekamera su 3x optiniu priartinimu. Asmenukių kameros – 10 Mpix F 2.2 24 mm židinio (plataus kampo) ir 4 Mpix F1.8 26mm židinio „poekraninė“ kamera, skirta veido atpažinimui ir vaizdo skambučiams. Teigiama, kad itin plataus kampo kamera naudoja atnaujintą jutiklį, leidžianti kokybiškesnes nuotraukas prastame apšvietime – tačiau testavimo metu „Fold 5“ neturėjau, tad palyginti galimybių nebuvo.
Telefonas turi šiek tiek pagerintą atsparumą dulkėms – dabar jis atitinka IP48 reitingą.
Garantija vyriams žadama kaip ir ankstesniuose „Fold“ ir „Flip“ modeliuose – iki 20 000 kartų. Skelbiama, kad „Samsung“ programinius atnaujinimus „Fold 6“ modeliui įsipareigoja tekti septynerius metus.
Dirbtinis intelektas
Dar su „S24“ serija „Samsung“ pasirinko savo naująją rinkodaros kryptį, kaip bandyti sudominti pirkėjus: dirbtinį intelektą. „S24“ buvo reklamuojami, kaip gebantys stipriai patobulinti nuotraukas (ir kas iš tiesų iš dalies yra tiesa), atpažinti audioįrašą ir versti jį tekstu ar dirbti vertėju beveik realiu laiku, ir dar be interneto.
Visus šiuos „Galaxy AI“ gebėjimus paveldėjo ir „Fold“, tik atsirado dar ir keletas naujų, geriau tinkamų prie didelio ekrano koncepcijos: vaizdų generavimas iš eskizo (angl. doodle) tiek nuo nulio, tiek jau egzistuojančioje nuotraukoje.
Kiek to reikia? Na, pasižaisti pirmas dienas smagu, bet prasmės ir vertės tame nesugalvoju labai daug. Kaip ir su portreto pavertimu komiksiniu, trimačiu, akvareliniu ar štrichiniu atvaizdu. Taip – smagu, juokinga, (narciziškai?) malonu, bet kam ir kiek ilgai tu rodysi tas savęs versijas? Taip, turbūt kai ši funkcija ateis į „S24“ įrenginių kartą, socialiniuose tinkluose galbūt pamatysime nedidukę „Disney“ stilistiką primenančių profilio nuotraukų bangą, bet jis neturėtų trukti ilgai. 
Kur kas įdomesnis pasižaidimas su vaizdų generavimu realioje nuotraukoje iš eskizo. Papeckioji pirštu kaip dvimetis ant nuotraukos – ir gauni kartais net visai realistišką, bet ne realų vaizdą. Tiesa, atsitiktinumo čia daug – štai vieno redakcijos kolegos nuotraukoje ant galvos jam norėjome sugeneruoti karūną, bet „Galaxy AI“ kažkodėl užkabino žuvį. Tad vėl gi – įdomu patyrinėti, pasistebėti ir pasijuokti, kaip veikia šiuolaikinė technologija, bet didelio pritaikomumo nesugalvoju.
Trečioji pritaikymo kryptis – pati „Fold 6“ kryptis sufleruoja, kad „Galaxy AI“ gali gerai pasireikšti vertimuose. Iš tiesų: įsijungi vertėjo programėlę, perlenki telefoną 90 laipsnių kampu, vieną ekraną (didįjį, sulenktą) atsuki į save, kitą, „nugarinį“ – į pašnekovą. Ir kalbiesi skirtingomis kalbomis, o tiek tu, tiek pašnekovas mato vertimo subtitrus.
Idėja iš tiesų labai gera. Deja, rezultatas buvo ne toks geras. Su sūnumi bandėme kalbėtis vokiškai-angliškai – ir taip, galbūt neturiu tobulos vokiškos tarties – bet vokiečiai kažkaip be didesnių problemų supranta, o štai „Galaxy AI“ – nelabai. Iš penkių bandymų paklausti, kiek dabar valandų (Entschuldigen Sie bitte, wie spät ist es?), į anglų kalbą visus penkis kartus buvo verčiami chaotiški žodžių junginiai apie kažkokius vamzdžius, spyruokles ir, spėčiau, kažkokį Vokietijos miestelį. Tačiau su anglų-vokiečių buvo kiek geriau: iš penkių bandymų keturi suveikė puikiai. Tačiau faktas, kad pernelyg „Galaxy AI“ vertimu pasitikėti dar nevertėtų.
Tad galutinis dabartinio „Galaxy AI“ įvertinimas – pasižaisti smagu, bet daug naudos dar nelabai yra (o jau ypač lietuviakalbiams), ir tikslumu pasitikėti pernelyg nereikėtų. Daugiau apie „Galaxy AI“ bandymų nuotykius galite pasiskaityti ir čia.
Jausmas rankose ir akyse
Vienas pirmųjų dalykų, ką daro žmonės, kuriems duodu pačiupinėti sulenkiamus telefonus – puola vartyti ir žiūrėti, ar matosi sulenkimo linija. Tai taip, matosi – bent jau visuose mano paties testuotuose visų gamintojų visuose modeliuose, visus šešerius šios technologijos naudojimo metus. Ne išimtis ir „Fold 6“. Matosi – tačiau bent jau mano vertinimu, didelės žalos tai nedaro.
Sulenktas „Fold 6“ rankose jau nelabai skiriasi nuo įprasto išmaniojo – labiausiai dėl sumažinto korpuso aukščio. Tiesa, jis vis dar kiek pailgas, tai galbūt kažkiek primena „Sony“ gaminius. Puikiai guli kišenėje.
Didelis ekranas (jau išlanksčius) – visada gerai. Patogu žiūrėti „YouTube“, „Netflix“ ar kitokius video, patogu ir žaisti (išbandžiau su „Diablo Immortal“). Tiesa, žaisti ne visai drąsu – kažkaip baisu ekraną perlaužti ar kaip kitaip pažeisti. Bet ekrano ryškumas tikrai pakankamai geras net ir saulėtai dienai.
Vienas kiek erzinusių trūkumų – būtinas specialus „Fold 6“ pieštukas. Labai mėgstu ir naudoju elektroninius pieštukus, bet pvz. čia pieštukas nuo „S24 Ultra“ netinka (turiu stiprų įtarimą, kad nuo senųjų „Note“ irgi netiktų). O paišyti, eskizuoti, galų gale apsibrėžti pirštu – toli gražu ne taip patogu, kaip pieštuku. Bet jei nori patogumo – už dar 100 eurų pirk dėklą (kurio gal net nenori), su kuriuo gausi ir pieštuką.
Išvados
„Samsung Galaxy Fold 6“ – tikrai patogus telefonas. Kiek mažesni gabaritai, bet didesnis ekranas, šviesus ekranas, puikiai laikanti baterija (na, bent jau pirmas dvi savaites). Bet pagrindiniai trūkumai – trys. Pirma, jis brangus. 2000 eurų – nors „Samsung Electronic Baltics“ vadovas Lietuvoje Simonas Skupas per pristatymą minėjo, kad bus akcija, jog jei pirkdamas „Fold 6“, atiduodi „Fold 5“, gauni 1000 eurų nuolaidą. Bet turbūt sunku būtų tikėtis, kad toks pasiūlymas galiotų neribotą laiką.
Antra – kamerų sistema tikrai nebloga, bet ne geriausia, kokia galėtų būti. Turbūt niekada nesuprasiu „Samsung“ – kuri patį kiečiausią savo telefoną, bet neįdedi į jį pačių kiečiausių savo turimų kamerų? Kodėl?
Trečia – skirtumų nuo „Fold 5“ vis dėlto per mažai. Taip, naujas procesorius (bet juk ne tai, kad senas būtų buvęs blogas?). Taip, atsirado atsparumas dulkėms (bet tik dabar???). Taip, atnaujintas dizainas – bet ar viso šito tikrai pakaks sugundyti vartotoją atsinaujinimui į naują modelį? Žinoma, jei tai atsinaujinimas iš senesnio nei „Fold 5“ modelio – tada jau visai kita kalba: skirtumas bus akivaizdus ir vaizdai bei pojūčiai tikrai pradžiugins. Ne dėl to, kad „Fold 4“ buvo blogai, bet dėl to, kad palyginus su ta karta, progresas jau tikrai žymus. Na o jei galvojama kaip išvis pirmąjį tokio tipo išmanųjį – nusivylimo turbūt irgi nebus (nebent gal šiek tiek dėl kamerų, jei jau bus tekę susidurti su galingesnėmis).
Tad viską apibendrinant – „Samsung Galaxy Fold 6“ skirtas tikrai ne kiekvienam vartotojui. Bet kiek galima teigti iš dviejų savaičių bandymų – tai yra kokybiškas įrenginys, ir su savo užduotimis jis tvarkosi be priekaištų.
IT apžvalgaIT apžvalgosSamsung
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.