Į rinką spraudžiasi dar vienas žaidėjas: „Honor“ pristatė vienoje fotografijos srityje specializuotus telefonus Specialiai lrytas.lt iš Paryžiaus

2024 m. birželio 14 d. 21:50
Sutikite, nuo tada, kai iš rinkos buvo eliminuoti „Huawei“, bent jau Europos telefonų rinkoje kelerius metus buvo snūdžiai ramu. Jokio stumdymosi, jokio draskymosi – tik kuklūs etatinių rinkos žaidėjų pasigyrimai visokiais smulkiais žingsneliais ir bandymai kaip nors naujai pristatyti naujus telefonus, kurie nuo senesnių skiriasi labai jau kukliai. Bet panašu, pagaliau padėtis darosi gyvesnė: štai žiemą „Xiaomi“ nusprendė parodyti Europai, kad jie gamina ne vien pigius įrenginius, bet ir gali šį tą daugiau, o vasaros pradžioje galvą iškėlė ir „Honor“ – birželio 12 d. Paryžiuje pristatė savo „Honor 200“ seriją. Renginyje dalyvavo ir lrytas.lt – tad kuo gi europiečius bandys sugundyti šie kinų gamintojai?
Daugiau nuotraukų (16)
Kas yra „Honor“
Kadaise „Honor“ buvo dukterinė „Huawei“ įmonė. Kai „Huawei“ sulaukė sankcijų kūjo, „Honor“ buvo parduota 30-ies Kinijos įmonių konglomeratui (kurio keli nariai, deja, irgi siejami su Kinijos valdžia) -ir nuo to laiko iš visų jėgų stengiasi atsikratyti „Huawei“ šešėlio.
Šiuo metu „Honor“ labiausiai garsėja dviem savo telefonų serijomis: flagmanais „Magic“ ir labiau vidutinės klasės telefonais, kurių atstovu ir yra ką tik pristatytieji „Honor 200“, „Honor 200 Pro“ ir „Honor 200 Lite“. Tačiau tenka pastebėti, kad pati vidutinioji klasė (angl. mid-level) per paskutinius kelerius metus gana smarkiai pasikeitė: jei kažkada jos kainos rėžis sukosi apie 400–600 eurų, tai dabar jau reikia kalbėti apie 600–800. Akivaizdus įrodymas, kad gyvenimas gerėja, ar ne?
Pristatymo metu „Honor“ gyrėsi, kad jie dabar yra sparčiausiai augantis prekinis išmaniųjų telefonų ženklas Europoje, ir per pirmą šių metų ketvirtį „Honor“ išsiuntimų (angl. shipment – kas vis dėlto kiek skiriasi nuo pardavimų, angl. sales) augimas Senajame žemyne augo 67 proc. – ypač sulenkiamų telefonų rėžyje, kur „Honor Magic V2“ išsiuntimai Vakarų Europoje pademonstravo 470 proc. augimą. Tačiau žinoma, šiuos skaičius galima interpretuoti ir taip, kad iki šiol „Honor“ pernelyg ir nesiveržė į Europą.
Specializuota fotografija
Taip, per paskutinius metus telefonai supanašėjo – naudoja tuos pačius lustus, labai panašias savo galimybėmis kameras, ir žinoma, dabar visur spraudžiamas mašininis mokymasis, kurį rinkodarininkai reklamuoja skambiu dirbtinio intelekto pavadinimu. Toks jausmas, kad DI dabar privalo turėti kiekvienas nors kiek save gerbiantis telefonas.
Tačiau DI – labai plati sąvoka, ir laimei, čia atsiveria nemažos improvizacijos galimybės, kaip galima pozicionuoti savo produktą. Pavyzdžiui, „Huawei“ berods pirmieji apie 2018 m. ėmė naudoti DI fotografijos tobulinimui. „Samsung“ šiemet nusprendė DI nukreipti į tariamą produktyvumo didinimą (vertimai, informacijos apibendrinimas ir pan.), o „Honor“ pasuko dar vienu – ir gana gudriu keliu.
„Honor 200 Pro“ veikia naujausios dabartinės kartos (bet tiesa, ne maksimaliai galingiausias) lustas – 4 nm „Snapdragon 8s Gen 3“. Tačiau „Honor 200“ negali pasigirdi garsių gamintojų fotosistemomis (pvz. „Leica“ ar „Carl Zeiss“). Ką daryti?
O gi galima pasitelkti sąlyginai garsų vardą, jį virtualizuoti – ir taip pabandyti pritraukti vartotojus, nusprendė „Honor“.
Nesidominčiam fotografija „Harcourt“ turbūt nėra labai gerai žinomas vardas. Bet Charlesą de Gaulle, Davidą Bowie, Cate Blanchett ar Zinedine Zidane girdėję yra turbūt visi. Ir matę – bent jau jų nuotraukas. O galbūt ir tokias gana išskirtines nuotraukas – juodai baltas, labai kontrastingas, pasižyminčias itin charakteringa, šiek tiek paslaptinga šviesa, primenančia aureoles. Tokį specifinį braižą turi prancūzų studija „Harcourt“, Paryžiuje veikianti nuo 1933 metų (ir pavadinta jos įkūrėjos Cosette Harcourt vardu).
Studijos braižas tiesiog spinduliuoja tarpukario romantika, Holivudo Aukso eros laikais – ir kaip teigia „Honor“ jie daugmaž paėmė milijoną šios studijos vaizdų, ir apmokė DI apdirbti (angl. postprocess) nuotraukas tokiu stiliumi.
Ir reikia pripažinti, rezultatas – gana įspūdingas. Kiek teko išmėginti telefonus pristatymo ekspozicinėje erdvėje, vieninteliu mygtuko paspaudimu, iš esmės prie bet kokios šviesos bet kas gali sukurti nuotrauką, tikrai primenančią „Harcourt“ stilių. Tačiau žinoma, dar reikės įvertinti nuotraukų kokybę dideliame (o ne paties telefono) ekrane – ką lrytas.lt padarys, kai tik gaus šiuos „Honor“ modelius testams.
Tačiau ne veltui kalbame apie specializaciją vienoje fotografijos srityje. „Honor 200“ serija skirta portretams, bet tai nėra universali fotokamera: jos priartinimo galimybės (angl. zoom) labai jau kuklios (iki 3,5 karto).
Skaičiukai
Kalbant apie techninius parametrus – „Honor 200“ seriją galima skelti į dvi dalis: „Honor 200 Pro“ ir „Honor 200“ – ir „Honor 200 Lite“. Pirmieji du yra stebėtinai panašūs, o „Lite“ – gerokai silpnesnis ir net neturi „Harcourt“ fotorežimų.
Kalbant apie specifikacijas – „Honor 200 Pro“ turi 6,78 colio (17,2 cm) įstrižainės AMOLED ekraną su 120 Hz atnaujinimo dažniu, minėtą „Snapdragon 8s Gen 3“ lustą, grafinę posistemę „Adreno 735“. Telefonas turi keturias kameras: 50 Mpix F 1.9 pagrindinę, 50 Mpix F 2.4 telekamerą, 12 Mpix F 2.2 plataus kampo / makro kamerą ir 50 Mpix asmenukių kamerą. Įrenginys turi 5200 mAh bateriją, kuri palaiko 100 W laidinį arba 66 W belaidį krovimą, 12 GB RAM ir 512 GB vidinės atminties, jame įdiegta „Android 14“ pagrindu veikianti „MagicOS 8.0“ operacinė sistema.
„Honor 200“ turi vos vos mažesnį (6,7 vietoje 6,78 colio įstrižainės), bet šiaip jau identišką ekraną, metais senesnės kartos lustą „Snapdragon 7 Gen 3“, vaizdo posistemę „Adreno 720“, identišką fotokamerų rinkinį ir identišką bateriją su 100 W laidiniu krovimu – tačiau šis modelis nepalaiko belaidžio ir „atvirkštinio“ (angl. reverse) krovimo. Šis modelis taip pat turi didesnį atminties konfigūracijų pasirinkimą: 8 GB RAM ir 256 GB vidinės, 12 GB RAM ir 256 GB vidinės, ir 12 GB RAM ir 512 GB vidinės.
„Mažylis“ „Honor 200 Lite“ turi tokios pačios įstrižainės ekraną (tačiau jo atnaujinimo dažnis nenurodomas), lustą „MediaTek Dimensity 6080“, vaizdo posistemę „Mali-G57 MC2“, 8 GB RAM ir 256 GB vidinės atminties, 4500 mAh bateriją, palaikančią 35 W laidinį krovimą. Telefono fotosistemą sudaro trys galinės kameros – 108 MPix F 1.75 pagrindinė, 5 MPix F 2.2 plataus kampo ir 2 MPix F 2.4 makro – ir 50 Mpix F 2.1 priekinė asmenukių kamera. Telefonas neturi „Harcourt“ portretinių stilių režimo.
Kalbant apie kainas – „Pro“ versija kainuos apie 800 eurų, bazinė „200“ – priklausomai nuo atminties konfigūracijos, nuo daugmaž 600 iki daugmaž 650, o „Lite“ – apie 330 eurų.
Tad apibendrinant – kiek pavyko susidaryti įspūdį iš daugmaž valandos telefonų maigymo renginio patirčių zonoje, „Honor“ pristatė tikrai neblogos kokybės, labai aiškiai pozicionuotus, tačiau ne itin pigius vidutinės klasės telefonus (išskyrus „Lite“ modelį, kuris gana ryškiai atsiskiria nuo kitų dviejų). Ar tai atneš „Honor“ sėkmę? Prognozuoti sunku. Portretinė fotografija yra savotiška sritis – žinoma, žmonės mėgsta žiūrėti į save (t. y. portretus), ir „Honor 200“ serija tikrai palengvina jų kūrimą, tačiau juk galiausiai fotografuoja ne kamera, o fotografas (ar fotografė). Ir jei ši telefonų serija pastūmės vartotojus labiau pasigilinti į fotografiją, ar tiesiog suteiks daugiau pasitikėjimo modeliams – puiku. Bet statyti visą lošimą ant vienui vienintelio kozirio yra gana rizikinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.