Pristatė papuošalą, su kuriuo galima kalbėtis ir prašyti pagalbos: ypač naudingas turintiems negalią

Išmani sagė, galinti atsakyti į visus aktualius klausimus – taip būtų galima pavadinti technologijų bendrovės „Humane“ sukurtą dirbtinio intelekto (DI) įrenginį „AI Pin“. Su nedideliu prie drabužių prisegamu įrenginiu jo naudotojas gali kalbėtis ar net juo naudojantis orientuotis aplinkoje. Pasak Arnoldo Lukošiaus, „Tele2“ Inovacijų eksperto, nors išradimas gali ypač praversti, pavyzdžiui, regėjimo sutrikimų turintiems žmonėms, turi ir kelis trūkumus.

A.Lukošius.
A.Lukošius.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-29 12:00

Nepastebimas DI pagalbininkas

Įvairūs dirbtinio intelekto (DI) įrankiai visame pasaulyje tampa vis populiaresni, o vienas jų jau tapo ir aksesuaru. Vasario 26–29 dienomis Barselonoje vyksta didžiausia pasaulyje telekomunikacijų technologijų paroda „Mobile World Congress“ („MWC“), kurioje garsiausios technologijų įmonės pristato savo svarbiausias metų inovacijas.

Čia dėmesio sulaukė ir „Humane“ pristatyta „AI Pin“ išmani sagė, kuri prekyboje turėtų pasirodyti jau balandžio mėnesį. Delne telpantis, atrodytų, neišskirtinio dizaino nedidelis įrenginys neturi jokio ekrano, tik priekinę kamerą ir nedidelį lazerį. Į sagę dedama atskira SIM kortelė, o pranešimai siunčiami vibracijomis.

„Prisisegus šį įrenginį prie marškinėlių ar kito viršutinio drabužio, jis atsako į balsu užduotus klausimus naudodamas generatyvinį (kurti gebantį) dirbtinį intelektą. Jo kamera stebi aplinką, o įmontuotu lazeriu galima sau ant delno projektuoti paprastą tekstą, pavyzdžiui, meniu, kai norima išsirinkti restoraną arba matyti „Wi-Fi“ nustatymus“, – sako A.Lukošius.

Anot išmanios sagės kūrėjų, įrenginys turėtų padėti mažinti laiką, leidžiamą prie ekranų, tačiau vis dar turėti galimybę geriau pažinti save supantį pasaulį. „AI Pin“ esantis DI taip pat gali peržvelgti jūsų kalendoriuje esančias veiklas, patikrinti el. paštą.

Didina technologijų prieinamumą

„Tele2“ Inovacijų ekspertas pastebi, kad šis išmanus papuošalas gali būti ypač naudingas, pavyzdžiui, regėjimo sutrikimų ar negalią turintiems žmonėms. Sagės regos funkcija naudodama kamerą nuskaito priešais jus esantį vaizdą, jį išanalizuoja ir ganėtinai tiksliai apibūdina balsu.

„Įrenginyje taip pat yra ir valdymas gestais – įrenginiui galima duoti užklausas tam tikrais rankų signalais. Tai reiškia, kad juo naudotis gali daugiau įvairių gebėjimų turinčių žmonių“, – pastebi A.Lukošius.

Vis dėlto, „MWC“ parodoje „AI Pin“ jau išbandę ekspertai įvardija ir kelis jo trūkumus. Pastebima, kad į kai kurias užklausas įrenginio DI atsako gana lėtai, tad jo veikimui svarbus ypač geras interneto ryšys, nuo ilgo naudojimo prietaisas gali įkaisti, o lazeriu naudotis patogu tik stovint vietoje, nes kitaip vaizdas išblunka.

„Nors kol kas matome vieną pirmųjų tokio išmanaus papuošalo versijų, bet jis jau pasižymi ypač pažangiomis ir pritaikomomis funkcijomis. Tikėtina, kad ateityje jis bus itin naudingas ne tik kaip technologijų entuziastų žaisliukas, bet ir taps neatsiejamas kaip priemonė, palengvinanti kasdienybę negalią turintiems žmonėms“, – svarsto „Tele2“ Inovacijų ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.