Naujos technologijos, kurias išvysime šiemet: nuo permatomo kompiuterio iki „Barbės“ telefono

Vasario 26 dieną Barselonoje prasidėjo vienas laukiamiausių ir svarbiausių mokslo renginių – didžiausia pasaulyje telekomunikacijų technologijų paroda „Mobile World Congress“ („MWC“). Būtent jame technologijų sektoriaus įmonės pristato ir pažangiausius savo naujus išradimus bei prietaisus. Pasak Arnoldo Lukošiaus, „Tele2“ Inovacijų eksperto, šiemet tarp jų galima išvysti ir netikėtų išradimų, kurių dauguma bus prekiaujama jau šiemet.

A.Lukošius.
A.Lukošius.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2024, 11:00 AM

Vasario 26–29 dienomis Barselonoje susirinksiančių tūkstančių sektoriaus ekspertų ir entuziastų laukia itin plati programa – nuo didžiausių pasaulinių įmonių vadovų pranešimų, iki pirmojo skraidančio automobilio pristatymo. Šių metų renginio tema – „Future First“ (liet. „Pirmiausia – ateitis“), skatinanti spręsti šiandienos ir rytojaus iššūkius.

„Kai kurios pristatomos technologijos šioje parodoje yra labai žemiškos. Dauguma didžiausių gamintojų čia pristato savo naujai sukurtus išmanių telefonų, laikrodžių ar kompiuterių modelius. Tiesa, kiti parodo ir įdomesnių sprendimų, pavyzdžiui, šiemet pristatomas ir permatomas kompiuteris, ir atlenkiamas telefonas, sukurtas bendradarbiaujant su legendinės lėlės „Barbės“ kūrėjais“, – sako A.Lukošius.

„Tele2“ inovacijų ekspertas pasakoja apie kelis įdomiausius išradimus, kuriuos jau šiemet galės išvysti technologijų entuziastai visame pasaulyje.

Išmanus žiedas

Praėjusį mėnesį vykusiame naujų įrenginių pristatyme „Samsung“ užsiminė ir apie visiškai naują išradimą – išmanų „Galaxy Ring“ žiedą. Tiesa, tąkart daugiau detalių atskleista nebuvo. Paaiškėjo, kad išmanus „Samsung“ žiedas prekyboje turėtų pasirodyti jau šiemet. Jis bus skirtas dar patogesnei sveikatos stebėsenai – kraujotakos, širdies ritmo, kvėpavimo, miego, fizinio aktyvumo ir kitų rodiklių matavimui.

Žiedas pagamintas iš lengvos, bet patvarios medžiagos, o naudotojai galės rinktis iš įvairių dydžių ir trijų spalvų – sidabro, juodos bei aukso.

Permatomas nešiojamasis kompiuteris

Parodos lankytojai gali pirmieji išvysti ir kitą naujovę – bendrovės „Lenovo“ sukurtą perregimą kompiuterį „ThinkBook Transparent Display Laptop“. 17,3 colių įstrižainės nešiojamojo kompiuterio ekranas užtikrina iki 55 proc. skaidrumą, bet prireikus gali būti ir nepermatomas.

Nors toks išradimas gali pasirodyti nepraktiškas, „Lenovo“ teigimu, jis galėtų būti naudingas skaitmeniniams menininkams, nes eskizus galima piešti ir apatinėje nešiojamojo kompiuterio dalyje, kur yra klaviatūra. Be to, už kompiuterio padėjus norimą nupiešti daiktą, jį taps daug lengviau perteikti apibrėžiant matomus kontūrus.

Barbės telefonas

Praėjusiais metais pasirodžius to paties pavadinimo filmui, „Barbie“ prekės ženklas, panašu, vėl išgyvena aukštumas ir net įsiliejo į technologijų pasaulį. Su „Nokia“ dirbanti bendrovė „HMD“ paskelbė apie bendradarbiavimą su „Mattel“ ir planus šių metų liepą išleisti „Barbie“ prekės ženklu pažymėtą atverčiamąjį telefoną.

Naujasis įrenginys labiau primins tradicinį atverčiamą telefoną su mygtukais, o ne išmanųjį įrenginį. Vis dėlto, tai bus visiškai naujas ir iki šiol rinkoje nepasirodęs bendrovės įrenginys. Atskleidžiama, kad jis turėtų pasirodyti jau šią vasarą.

Skraidantis elektrinis taksi

Kai kurie parodoje pristatomi išradimai – iki šiol visiškai nematyti. Tarp tokių – bendrovės „Joby Aviation“ revoliucinis elektrinis vertikalaus kilimo ir tūpimo (eVTOL) orlaivis. Penkių vietų orlaivis taps pirmuoju pasaulyje elektriniu oro taksi. Planuojama, kad jau kitais metais jis pradės teikti paslaugas Pietų Korėjos miestuose.

Anot bendrovės, orlaivis veikia tyliau ir tvariau nei kitos panašios transporto priemonės. Oro taksi sudarys sąlygas naujiems žmonių judėjimo būdams perpildytuose miestuose. Orlaivis vertikaliai pakyla į orą ir skrieja iki 321 km/h greičiu, nors yra iki 100 kartų tylesnis už sraigtasparnį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.