Paskelbė, kada bus galima įsigyti „iPhone 15“ Lietuvoje

Nelaužydama kasmetinių rugsėjo tradicijų, „Apple“ pristatė laukiamiausius metų produktus. Per renginį, kurį sulaikiusi kvapą stebėjo visa technologijų bendruomenė, debiutavo prie „Dynamic Island“ išpjovos „klubo“ prisijungę „iPhone 15“, dar nematytos medžiagos korpusą turintys „iPhone 15 Pro“ bei iki valdymui pirštų judesius atpažįstantys „Apple Watch Series 9“ ir „Apple Watch Ultra 2“ laikrodžiai. „Telia“ skelbia, kad išankstinė „iPhone 15“ prekyba prasidės jau rugsėjo 22 dieną.

„iPhone 15 Pro / Pro Max“.<br>„Apple“ iliustr.
„iPhone 15 Pro / Pro Max“.<br>„Apple“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2023, 12:34 PM

„Naujieji „iPhone“ iš tiesų pasikeitė tiek vidumi, tiek išore. Kol „iPhone 15“ ir „15 Plus“ naujame „drabužyje“ įkūnijo geriausias pernykščių „iPhone 14 Pro“ funkcijas, „15 Pro“ modeliai pristatė ypatingu tvirtumu pasižymintį titano korpusą, visą rinką lenkiantį „A17 Pro“ lustą ir ambicijų pakeisti profesionaliose studijose naudojamą įrangą turinčias kameras. Kalifornijoje įsikūrusi milžinė gerbėjų taip pat nenuvylė „Lightning“ kištuką telefonuose pagaliau pakeitusi universalesniu USB-C. Bendrovė taip pat akcentavo ir savo produktų neutralumą aplinkai“, – „Apple“ pristatymo įspūdžiais dalinasi „Telia“ telefonų kategorijos vadovė Rimantė Marcišauskienė.

Naujos korpusų mados ir papildomas mygtukas

„iPhone 15“ ir „iPhone 15 Plus“ blizgų nugarėlių stiklą iškeitė į matinį, kurio tekstūra išgaunama jį poliruojant nanokristalinėmis dalelėmis, o naujoji rožinė ir dar keturios spalvos – pigmentą tiesiog įliejant į stiklą. Nugarėlei papildomo tvirtumo suteikia ypatingas dvigubų jonų mainų procesas.

„Su „iPhone 15 Pro“ ir „iPhone 15 Pro Max“ išore pasistengta dar labiau. Šlifuoto nerūdijančio plieną juose pakeitė išmaniųjų telefonų rinkoje itin retai sutinkamas titanas. Ir dar ne bet koks, o itin pažangus jo lydinys, kuris naudojamas ir NASA marsaeigyje. „Grade 5“ tituluojama titano atmaina yra itin lengva bei atspari mechaniniam poveikiui, todėl telefono korpusui turėtų padėti ilgiau išlaikyti prekinę išvaizdą, o po ja besislepiantis aliuminio rėmas užtikrins efektyvesnį procesoriaus sukuriamos šilumos išsklaidymą ir padės lengviau pakeisti galinį stiklą pastarajam dužus. Apie šiuos subtilius pokyčius aplinkiniams praneš keturi nauji korpuso atspalviai – juodo, balto, mėlyno ir natūralaus titano“, – detalizuoja pašnekovė.

Vis dėlto naujomis medžiagomis išvaizdos naujienos nesibaigia. Naujausiuose „Pro“ modeliuose „Apple“ nusprendė panaikinti dar pirmojo „iPhone“ laikus menantį atributą – nutildymo slankiklį įrenginio kairiajame šone. Jį pakeitė programuojamas „Action“ mygtukas, kuriam vartotojas gali priskirti norimą funkciją – kameros paleidimą, žibintuvėlio įjungimą, balso įrašymą ir kt. Šios „reformos“ išvengę „iPhone 15“ ir „15 Plus“ buvo aprūpinti kintančią informaciją atvaizduojančia „Dynamic Island“ ekrano išpjova. Taip pat, nors „debiutantų“ matmenys beveik nesiskiria nuo pirmtakų, visi šiųmečiai „iPhone 15“ pasižymi kiek plonesniais ekrano rėmais ir patogesniam pojūčiui delne užapvalintomis korpuso briaunomis.

„Priešingai, nei daugelis tikėjosi, beveik 11 metų gyvavusios „Lightning“ jungties išleidimas į pensiją įvyko be didelių ceremonijų. Apie tai, kad USB-C atsiradimą „iPhone“ nulėmė kitąmet įsigaliosiantis ES reguliavimas nebuvo užsiminta. „Apple“ tiesiog trumpai užsiminė, kad nuo šiol visus jos įrenginius bus galima įkrauti vienu laidu“, – teigia R.Marcišauskienė.

Dar didesnė praraja tarp „iPhone 15“ ir „iPhone 15 Pro“

Stebėdama prezentaciją, R.Marcišauskienė atskleidžia pastebėjusi tendenciją, kad „Apple“ stengiasi brėžti vis ryškesnę liniją tarp įprastų ir „Pro“ savo išmaniųjų telefonų modelių. Tai patvirtina ir „iPhone 15“ specifikacijų sąrašas, kuris atrodo tarsi perkeltas iš pernykščio „iPhone 14 Pro’. „iPhone 15“ ir „15 Plus“ teko pernai debiutavęs „A16 Bionic“ lustas, tokio paties didelio 2000 nitų ryškumo ekranas, tiesa, be 120 Hz palaikymo, ir 12 MP itin plataus kampo kamera su 48 MP pagrindine. Keturis kartus išaugusi pastarosios rezoliucija leis įamžinti dar detalesnius kadrus ir, esant reikalui, vaizdą optiškai priartinti du kartus, net ir neturint tam dedikuoto trečiojo objektyvo.

„iPhone 15 Pro“ pranašumą įtvirtina pagal pažangiausią pasaulyje 3 nm gamybos procesą pagamintas „A17 Pro“ lustų rinkinys, suteikiantis 10 proc. didesnę skaičiavimo spartą ir 20 proc. našesnę grafikos plokštę, palaikančią aparatinės įrangos paspartinimą naudojančią „Ray-tracing“ technologiją. Tai leis žaidimuose dar tikroviškiau atvaizduoti šviesos atspindžius ir šešėlius, kartu įgalinant telefone žaisti konsolėms pritaikytus „Assassin's Creed“, „Resident Evil 4“ ir kitus panašius žaidimus. Be to, į lustų rinkinį įeinanti spartesnė neuroninių tinklų mikroschema suteiks galimybę „iPhone 15 Pro“ savininkams greičiau rinkti tekstą, padedant automatiniam taisymui, ir greičiau nuotraukose iškirpti objektą iš fono“, – „Pro“ modelių pranašumus vardina ekspertė.

Dar daugiau skirtumų slypi kamerose. „iPhone 15 Pro“ ir „Pro Max“ bendrovė aprūpino didesnį jutiklį turinčiu 48 MP pagrindiniu kameros jutikliu, kurio objektyvas padengtas atspindžius sugeriančia medžiaga, todėl telefonai fiksuos dar šviesesnes naktines nuotraukas ir tikroviškesnius portretus. Panašių patobulinimų sulaukė ir itin plataus kampo kamera, tačiau šiemet itin daug dėmesio skirta trečiajai, telefoto, kamerai. Ji siūlo ne tik 25 proc. šviesesnį jutiklį, bet ir turi pažangiausią pasaulyje stabilizavimo sistema, kuri korekcijas atlieka net 10 000 kartų per sekundę. Tiesa, maksimalų 5x optinį didinimą galės pasiekti tik didesniojo „iPhone 15 Pro Max“ pirkėjai.

Kadangi, kitaip nei pigesnieji „iPhone 15“, „Pro“ modeliai palaiko 20 kartų greitesnį 10 Gbps duomenų perdavimą per USB-C jungtį ir galimybę 4K 60 fps „ProRes“ vaizdo įrašus įrašinėti tiesiai į išorinę laikmeną, „Apple“ prezentacijos metu netgi nekukliai pasiūlė fotografams ir vaizdo įrašų studijoms savo profesionalias kameras iškeisti į „iPhone“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.