„Oclean X Clean Pro“ apžvalga: išmaniojo dantų šepetuko privalumai ir trūkumai

Kadaise, tais laikais, kai robotai-siurbliai dar buvo prabangos prekė, internete teko užmatyti tokią gana neįprastą apklausą: „Kas jus labiau erzina? Namų siurbimas ar dantų valymas?“ Daugiau balsų buvo surinkęs antrasis variantas.

 „Xiaomi Oclean X Pro Elite“ – išmanusis ultragarsinis dantų šepetukas.<br> A. Rutkausko nuotr.
 „Xiaomi Oclean X Pro Elite“ – išmanusis ultragarsinis dantų šepetukas.<br> A. Rutkausko nuotr.
 „Xiaomi Oclean X Pro Elite“ – išmanusis ultragarsinis dantų šepetukas.<br> A. Rutkausko nuotr.
 „Xiaomi Oclean X Pro Elite“ – išmanusis ultragarsinis dantų šepetukas.<br> A. Rutkausko nuotr.
 „Xiaomi Oclean X Pro Elite“ – išmanusis ultragarsinis dantų šepetukas.<br> A. Rutkausko nuotr.
 „Xiaomi Oclean X Pro Elite“ – išmanusis ultragarsinis dantų šepetukas.<br> A. Rutkausko nuotr.
 „Xiaomi Oclean X Pro Elite“ dantų valymo ataskaita.
 „Xiaomi Oclean X Pro Elite“ dantų valymo ataskaita.
 „Xiaomi Oclean X Pro Elite“ dantų valymo režimo žingsniai.
 „Xiaomi Oclean X Pro Elite“ dantų valymo režimo žingsniai.
 „Enciklopedija“ dantų šepetuko programėlėje.
 „Enciklopedija“ dantų šepetuko programėlėje.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 3, 2021, 8:54 PM

Kas galbūt nėra labai nuostabu – siurbliu gi nešiūruojama du kartus per dieną, o ir kai siurbi, vis dėlto atlieki šiokį tokį darbą, kažkuo užimi smegenis. Tuo tarpu valydamasis dantis dažniausiai tik vėpsai į savo atspindį vonios veidrodyje ir net negali kokios nors dantų pastos etiketės paskaityti – nes vaizdas dreba ir šokinėja.

Bet nuo tos apklausos laikų vienas dalykas pasikeitė: atpigo, patobulėjo ir išplito robotai-siurbliai. O štai dantų valymo roboto dar neturime, ir turbūt dar ilgai neturėsime – kol neišrasime kokių dantų valymo nanorobotų, ar panašiai.

Tačiau turime taip pat atpigusius, patobulėjusius ir išplitusius išmaniuosius dantų šepetėlius. Kuriuos, tiesa, dar patiems reikia įsikišti į burną – bet bent pusę nuobodaus darbo jie jau atlieka. Ir šiaip, pagyvina dantų valymąsi sužaidybinimo (angl. gamification) elementais.

Apie vieną tokių ir pakalbėsime – „Xiaomi Oclean X Pro Elite“, kurį išbandyti galvo Lrytas.lt.

Futuristinis dizainas

Prabangiai skambantis pavadinimas visai neblogai dera ir prie paties dantų šepetuko dizaino: jis kažkiek „kosminis“, aptakios formos, su spalvingu gana aukštos raiškos jutikliniu ekranu. Galbūt dėl pastarajame rodomų vizualizacijų primena animacinį filmą „Wall-E“.

Įrenginys tikrai atrodo gražiai ir šiek tiek futuristiškai – o tokį įspūdį sutvirtina ir pakuotėje pridedamas magnetinis laikiklis, kurio lipniąją pusę priklijavus prie vonios kambario sienos (ar kito paviršiaus), patį šepetuką smagiu taukštelėjimu galima palikti kyboti vertikaliai.

„Oclean“ yra yra kinų kompanijos „Xiomi“ partnerinis prekinis ženklas, bet šio šepetuku susieti su standartine „Xiaomi“ įrenginių valdymo programėle „Xiaomi Home“ nepavyks – įrenginiui reikalinga atskira programėlė „Oclean“.

O ją susiejus su pačiu įrenginiu (per „Bluetooth“), pasirinkus atsakymus į kelis klausimus (Kokie jūsų dantys – normalūs, kreivi, esate rūkantis, nešiojate dantų kabes? Kokie jūsų įpročiai – jokių, rūkote, geriate arbatą, vyną, kavą? Kokios spalvos pagal šią paletę jūsų dantys?), sistema parenka jos manymu optimalų dantų valymosi režimą – vieną iš dvylikos.

Kiekvienas režimas sudarytas iš kelių žingsnių, kuriuos dantų valymosi metu skiria įspėjamieji burgztelėjimai – girdi, pereik jau prie kito žingsnio. Žingsniai paprasti: pavyzdžiui, 30 sekundžių valom šitaip ir šitą burnos pusę, 30 valom anaip ir aną pusę, na o dar va tau tiek laiko pasivalyt savo nuožiūra.

Skirtingi režimai pritaikyti skirtingiems tikslams: baziniam valymui, stipriam valymui, dantų su kabėmis valymui, balinimui ir t.t.

Didelis privalumas – programėlėje galima susidėlioti ir savo dantų valymosi režimą: kiek žingsnių, kokiu stiprumu, ką daryti (t. y. valyti, balinti, masažuoti ir t.t.). Tiesa, gerokai trūksta informacijos, kuo tie režimai realiai skiriasi ir ką realiai reiškia. Nors programėlėje papildomos informacijos šiek tiek yra – tik labiau bendros apie dantis ir odontologiją, o ne konkrečiai apie režimus ir jų efektus.

Dantų šepetukas fiksuoja judėjimą erdvėje, ir galutinėje valymosi seanso ataskaitoje procentais įvertina valymosi efektyvumą – o ekranėlyje taip pat pažymi, šepetuko vertinimu, nepakankamai gerai išvalytą pusę (tiesa, gana abstrakčiai, pažymėdamas tik prasčiau išvalyto žandikaulio ketvirtį. Bet pats per beveik mėnesį bandymų taip ir nesupratau, ar jis čia pateikia veidrodinį atvaizdą, ar ne – tai yra, kuri čia iš tiesų burnos dalis liko prastai išvalyta).

Šepetuko veikimą galima reguliuoti ir valymo metu, jutikliniu ekranu. Bet čia ir paaiškėja pirmasis įrenginio minusas.

Trūkumai

Ekranas ir paleidimo mygtukas yra įtaisytas ten, kur laikant dantų šepetuką natūraliai gula nykštys. Tai reiškia, kad – ypač ryte, apsimiegojus – tikimybė, jog nejučia ir nematomis pradėsite konfigūruoti valymosi režimą paties valymo metu, yra didelė. Tad konfigūruok programėlėje nekonfigūravęs, o kol neįprasi laikyti dantų šepetuko „nepavojingai“, tol gali prisikonfigūruoti visokių nesąmonių. Kol neišsiugdysi įpročio piršto kitaip.

Kitas trūkumas – kažkodėl norint atnaujinti šepetuko duomenis, programėlėje atnaujinimo prašyti kartais tenka du kartus. Taip, vienu piršto brūkštelėjimu prisijungi prie šepetuko, jis lyg ir parsiunčia naujausius duomenis – bet parodo juos tik po dar vieno brūkštelėjimo. Ne kritinė klaida, bet erzina.

Privalumai

Na, kad nebebūtina pačiam šiūruoti dantų, o už tave tai daro ultragarsiniu principu veikiantis šepetukas – tai šiek tiek motyvuoja valytis dantis dažniau, bent jau pradžioje, kol neatsibosta.

Dar kažkiek motyvacijos prideda ir proceso sužaidybinimas – tai yra, valymosi vertinimas procentais. Patogu ir pamatyti vizualiai atvaizduotą savo realų dantų valymosi kalendorių – tai šiek tiek drausmina ilgojoje perspektyvoje.

Taip pat teigiama, kad šepetukas nebijo drėgmės, yra visiškai sandariu korpusu (krovimas vyksta įstačius į kroviklį, bet belaidžiu būdu. Krauna tikrai greitai). Baterija laiko neblogai, vienu įkrovimu išveria apie tris savaites (valant dantis kasdien po du kartus).

Taip pat šepetukas yra patogios, ergonomiškos formos, ilgu koteliu, plastikinis korpusas – malonios liesti tekstūros. Beje, šepetuko korpuso paviršius šiek tiek pašiurkštintas – kas yra labai gerai, jei šepetuką imi šlapiomis rankomis, jis neslysta.

Išvados

„Oclean X Pro Elite“ toli gražu nėra pigiausias išmanusis šepetukas – jo kaina apie 60 eurų. Papildomų galvučių paketą (kurį sudaro keturios galvutės) internete su siuntimu iš Europos sandėlių galima rasti už daugmaž 14 eurų. Galvutes rekomenduojama keisti kas tris mėnesius arba po 400 naudojimo minučių.

Beje, kilo idėja – jei nusiperki skirtingų spalvų galvučių, galbūt vienu šepetėliu galėtų naudotis ir visa šeima? Prieš naudojimą tereiktų užsidėti „savo spalvos“ galvutę. Žinoma, turbūt šepetukas nėra tam pritaikytas, ir dėl dažno keitimo galvutės tvirtinimo detalė šepetuke gali išeiti iš rikiuotės greičiau, nei numatyta (skelbiama, kad šepetukui suteikiama 12 mėnesių garantija).

Pats įrenginys atrodo tikrai patraukliai ir stilingai, gali tapti net smagiu vonios kambario akcentu, tegul ir nežymiu.

Na o svarbiausia – taip, dantis valo. Ir kažkiek motyvuoja daryti tai dažniau (tuo, kad nereikia nuobodžiai mostaguoti ranka pačiam) ir ilgiau. O laisvas smegenis tuo metu galima panaudoti kam nors naudingesniam – pavyzdžiui, kad ir dantų valymo nanorobotų koncepcijos kūrimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.