Vaidas Jucius. Kiniškos stebėjimo kameros – pigu, bet ar patikima

Dažnai įvairiausiose platformose tenka išgirsti diskusijas apie kiniškų produktų kokybę bei patikimumą. Kalbama, kad kiniškos prekės yra ne tik nekokybiškos, bet ir pažeidžiančios saugumo reikalavimus.

Manoma, kad kai kurių Kinijos gamintojų stebėjimo kameros gali kenkti Lietuvos nacionaliniam saugumui, o duomenų rinkimas – pažeisti asmens teises (asociatyvinė nuotr.).<br> 123rf nuotr.
Manoma, kad kai kurių Kinijos gamintojų stebėjimo kameros gali kenkti Lietuvos nacionaliniam saugumui, o duomenų rinkimas – pažeisti asmens teises (asociatyvinė nuotr.).<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vaidas Jucius

May 26, 2021, 6:08 PM

Vienas iš tokių pavyzdžių – manoma, kad kai kurių Kinijos gamintojų stebėjimo kameros gali kenkti Lietuvos nacionaliniam saugumui, o duomenų rinkimas – pažeisti asmens teises.

Manyčiau, kad visų kiniškų gaminių nuvertinti nereikėtų, bet visgi tokiose diskusijose yra nemaža dalis tiesos.

Europoje yra skiriamas didelis dėmesys kokybei ir saugumui, o Kinijoje – dažniausiai mažoms kainoms. Tačiau ne visada maža kaina užtikrina gerą gaminio kokybę, todėl saugūs ir patikimi produktai gali būti ir brangesni.

Europinių gamintojų vienas pagrindinių prioritetų yra kibernetiškai patikimų vaizdo apsaugos sistemų kūrimas.

Tuo tarpu Kinijos gamintojai daug dėmesio skiria mažai produkcijos kainai. Būtent dėl šių ir kitų priežasčių kenčia produkto kokybė ir patikimumas.

Tam, kad būtų užtikrintas saugumas, Europoje pagamintos vaizdo kameros yra testuojamos nepriklausomų institucijų, kuriose saugumas yra tikrinamas bandant įsilaužti į stebėjimo sistemą.

Patikimi gamintojai turi šių institucijų išduotus sertifikatus, įrodančius kamerų kokybę.

Kai kurie gamintojai stengiasi, kad jų produkcija atitiktų ir Nacionalinės gynybos autorizavimo (NDAA) standartą, kuris mažina kibernetinių atakų riziką ir užtikrina, kad sukurto produkto komponentuose nebūtų kiniškos programinės įrangos.

Taip pat Vakarų Europoje pagamintose stebėjimo sistemose naudojami aukštesnės klasės komponentai, kiekvienas produktas yra individualiai testuojamas, praeina keletą skirtingų testų, o jo garantija gali siekti net 8 metus. To paties apie kinišką produkciją pasakyti nebūtų galima.

Europoje Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas (BDAR) užtikrina duomenų saugumą ir jų reguliavimą, tačiau problema yra ta, kad kituose pasaulio kraštuose šios taisyklės negalioja.

Todėl ne europietiškų produktų naudojimas visuomet leidžia išlikti europietiškų standartų pažeidimų rizikai. Būtent todėl ir reiktų rinktis Europos Sąjungos, NATO šalių produkciją.

Beje, sunkiausia saugumą užtikrinti ten, kur vyksta didelis judėjimas ir yra daug žmonių.

Tokioje aplinkoje stebėjimo kameroms yra sudėtingiau pastebėti svarbias detales, todėl jos ne tik turi maksimaliai išnaudoti savo galimybes, bet ir užtikrinti surinktų duomenų aukščiausią saugumo lygmenį.

Pasitaiko manančių, kad strateginius ar kitus svarbius objektus galima stebėti įprastinėmis, kad ir Kinijoje pagamintomis kameromis, bet aš su tuo nesutikčiau.

Vakarų valstybių saugumo sistemų kainos yra didesnės, bet visgi, jos yra labiau patikimos, užtikrinančios ženkliai didesnį užfiksuotų duomenų saugumą.

Būtent todėl rekomenduojama atkreipti dėmesį į tai, kur buvo pagamintas vaizdo stebėjimo įrenginys.

Patikimiausi yra Europos Sąjungos ir NATO šalių gamintojai, kurie produktų patvarumą bei atsparumą kibernetinėms atakoms gali pagrįsti įvairiais saugumą užtikrinančiais sertifikatais.

Perkant stebėjimo įrangą, į įvairius strateginius objektus rekomenduotina atsižvelgti į Nacionalinio kibernetinio saugumo centro bei nacionalinio saugumo reikalavimus.

Jei įranga nepatikima, kyla grėsmė ne tik vaizdo sistemoms, bet ir kitiems, organizacijos kaupiamiems, duomenims.

Vaidas Jucius yra įmonės „Altas IT“ Produktų padalinio vadovas 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.