„Apple“ patvirtino seniai keltą sąmokslo teoriją

Daugeliui vartotojų „Apple“ produkcija ir ekosistema yra kaip religija, rašo „Business Insider“. Bet dabar ji smarkiai apgriovė savo vartotojų pasitikėjimą – trečiadienį „Apple“ pripažino tai, ką daugelis žmonių įtarė jau seniai: kompanija specialiai programiškai lėtino senesnių modelių telefonus.

 „Apple“ pripažino, kad specialiai programiškai lėtino senesnių modelių telefonus.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 „Apple“ pripažino, kad specialiai programiškai lėtino senesnių modelių telefonus.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2017, 3:07 PM, atnaujinta Dec 21, 2017, 4:51 PM

Kaltinimai tokia veikla nėra jokia naujiena – bet „Apple“ tai pripažino tik dabar. Maža to, dar nusprendė pabandyti išsisukti: tokį poelgį motyvavo tuo, esą taip norėjusi apsaugoti senstelėjusius modelius nuo netikėto išsijungimo.

Žinoma, toks pareiškimas nė kiek neįtikina.

Pastebėta, kad kompanija tokios praktikos ėmėsi praėjusiais metais. O prie sienos „Obuolį“ galiausiai prirėmė „GeekBench“, publikavę testų lenteles, kuriose buvo demonstruojama, kaip tie patys modeliai veikė tik jiems pasirodžius rinkoje, ir kaip – išėjus naujai „iPhone“ kartai.

Žinoma, ši informacija gerokai kirto per pasitikėjimą gamintoju – juk jei „Apple“ išties užsiėmė tokia praktika, ir dar tai slėpė – tai kur garantija, kad ji neslepia ir dar ko nors? Pavyzdžiui, kad ir to, jog ji lėtina senesnių modelius telefonus jau gerokai ilgiau, nei vien paskutinius metus?

Žinoma, tai skamba kaip sąmokslo teoretikų klajonės – bet šįkart viena iš teorijų pasitvirtino.

Ir galima pastebėti, kad toks elgesys – ne išimtis. Štai pavyzdžiui, techninių galimybių, kad galėtų veikti virtualusis asistentas „Siri“ pakanka jau „iPhone 4“, bet „Siri“ nebuvo pristatyta iki naujesnio modelio „iPhone 4S“. Lygiai taip pat ir su filmavimo galimybe: technine prasme filmuoti galėjo jau ir „iPhone 3“, bet „Apple“ šią funkciją įjungė tik „iPhone 4GS“.

Žinoma, šios naujienos smūgį suvokia ir pati „Apple“: „Ištisus metus mes užtikrindavome vartotojus, kad ne, „Apple slapta nestabdo senesnių telefonų modelių“, – „socialiniame tinkle „Twitter“ rašo tinklaraštininaks ir pats prie „Apple“ produktų kūrimo dirbantis Marco Arment. – „Žala reputacijai – nesvarbu dėl kokios priežasties iš tiesų tas stabdymas buvo daromas – persekios greičiausiai visą dešimtmetį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.