Gamtos keistenybės: gėlė, originaliu būdu kovojanti su konkurentais

2024 m. spalio 19 d. 09:01
Lrytas.lt
Jei būtumėte žydintis augalas , tikrai nenorėtumėte, kad jūsų žiedadulkės pasiektų kitą jūsų rūšies augalą. Ir remiantis nauju tyrimu, bent vienas augalas gali užtikrinti, kad taip ir nutiks – nes nuo apdulkinančų gyvūnų kūnų nupučia „konkuruojančias“ žiedadulkes.
Daugiau nuotraukų (1)
Žydintys augalai priversti kliautis vėju arba gyvūnais – tokiais kaip bitės, kurie perneša žiedadulkes iš vienos gėlės į kitą. Kartais apdulkinantis gyvūnas, atvykęs prie vienos rūšies gėlės (pavadinkime ją rūšimi A), jau gali būti padengtas kitos rūšies (rūšies B) žiedadulkėmis. Tokiu atveju ant apdulkintojo kūno lieka labai mažai vietos A rūšies žiedadulkėms. Tai reiškia, kad net jei gyvūnas vėliau aplankys kitą A rūšies žiedą, jis daugiausia išbarstys nenaudingas B rūšies žiedadulkes.
Ir štai čia į žaidimą įsitraukia Hypenea macrantha.
Tai Brazilijoje endemiškai augantis žydintis augalas, kuris jau anksčiau buvo žinomas kaip augalas-katapulta, kurio žiedadulkės patenka ant kolibrių snapų. Iki šiol buvo manoma, kad šis mechanizmas tarnauja tik vienam pagrindiniam tikslui – kad ant paukščio snapo patektų daugiau žiedadulkių. Tačiau neseniai tarptautinė mokslininkų komanda ėmė domėtis, ar čia nėra kažko daugiau.
Vadovaujami profesoriaus Bruce'o Andersono iš Stelenbošo universiteto Pietų Afrikoje ir profesoriaus Viníciuso Brito iš Uberlandijos federalinio universiteto Brazilijoje, mokslininkai atliko keletą eksperimentų.
Pirmiausia jie ant kolibrio kaukolės snapo užbarstė fluorescenciniu žymeniu pažymėtų žiedadulkių grūdelių ir suskaičiavo, kiek jų yra. Tada šis snapas buvo įkištas į H. macrantha žiedą, kuris į tai sureagavo ant snapo pažerdamas savo žiedadulkes. Vėliau suskaičiavus visus ant snapo esančius žiedadulkių grūdelius nustatyta, kad kuo daugiau H. macrantha grūdelių nusėdo ant žiedo, tuo mažiau iš anksčiau pažymėtų grūdelių ten buvo likę. Pasak mokslininkų, šis atradimas rodo, kad gėlės-katapultos sprogstamoji jėga pasitarnauja ne tik savo žiedadulkėms deponuoti, bet ir konkurentų žiedadulkėms pašalinti.
„Kolibrių lankomos gėlės savo žiedadulkes nusodina ant kolibrių snapų, tačiau vietos, kur žiedadulkės galėtų nusėsti, yra labai mažai, – sako B. Andersonas. – Gėlės išvystė katapultos mechanizmą, kai žiedadulkės yra iššaunamos į kolibrio snapą. Balistinė grūdelių jėga išstumia anksčiau nusėdusius grūdelius iš konkuruojančių augalų, todėl gėlė gali patalpinti savo grūdus ant švaresnio snapelio, taip padidindama savo reprodukcinės sėkmės galimybes.“
Straipsnis apie tyrimą neseniai buvo paskelbtas žurnale „ The American Naturalist“. Toliau pateiktame vaizdo įraše galite pamatyti, kaip gėlė nupučia kolibrio snapą.
Parengta pagal „New Atlas“.
botanikagėlėžiedadulkės
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.