Ar už pinigus galima nusipirkti laimę? Atsakymas gali būti netikėtas

2024 m. rugsėjo 14 d. 09:28
Lrytas.lt
Idėja, kad už pinigus laimės nenusipirksime, puoselėjama daugelyje žmonijos kultūrų. Tačiau, panašu, kad ji yra labai klaidinga – bent jau taip teigiama naujame laimės tyrinėtojo Matthewo Killingswortho tyrime, rašo „IFL Science“.
Daugiau nuotraukų (1)
„Ar yra riba, kurią peržengus didesnė laimė nebesiejama su didesne pinigų suma?“ – taip savo straipsnį pradeda Pensilvanijos universiteto (JAV) Whartono mokyklos mokslininkas M. Killingsworthas.
Nepaisant to, ką sako turtingi žmonės, už pinigus laimę galima nusipirkti. Kaip ne kartą patvirtino tyrimai, didesnės metinės pajamos labai stipriai koreliuoja su bendra laime ir gerove, o gyvenant skurde, tikimybė susirgti depresija ar chronišku nerimu yra tris kartus didesnė. Kita vertus, staiga atsiradusi netikėta didelė pinigų suma gali labai pagerinti trumpalaikę laimę.
Tačiau tikriausiai girdėjote, kad papildomų pinigų teikiama papildoma nauda turi ribas. Žinoma, galimybė susimokėti už nuomą ir nusipirkti maisto gali lemti didelę dalį jūsų laimės lygio, bet kai pasiekiate vidurinį Maslow poreikių hierarchijos lygį, daugiau pinigų daug ko nepakeis. Tiesa? Anot M. Killingswortho tyrimo – ne.
„Skirtumas tarp turtingų ir vidutines pajamas gaunančių dalyvių buvo beveik tris kartus didesnis nei skirtumas tarp vidutines ir mažas pajamas gaunančių dalyvių – o tai prieštarauja minčiai, kad vidutines pajamas gaunantys žmonės yra netoli pinigų suteikiamos laimės kreivės viršūnės“, – aiškina mokslininkas.
„Galiausiai absoliutus laimės skirtumo rodiklis tarp turtingiausių ir skurdžiausių žmonių buvo didelis. Rezultatai rodo, kad teigiamas ryšys tarp pinigų ir laimės tęsiasi ir lipant aukštyn ekonominėmis kopėčiomis – tai reiškia, kad kuo žmogus turtingesnis, tuo jis laimingesnis, o skirtumų dydis gali būti didelis“, – teigia jis.
Tačiau kuo būtų galima paaiškinti šią turto ir gerovės koreliaciją? Šis ryšys yra šiek tiek gilesnis, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.
Pasak M. Killingswortho, svarbiausia ne tai, kad turtingesni žmonės gali tiesiog nusipirkti daugiau materialių gėrybių – tai labiau susiję su saugumo jausmu, kurį suteikia didesnis pinigų kiekis.
„Didesnis gyvenimo kontrolės jausmas gali paaiškinti apie 75 proc. ryšio tarp pinigų ir laimės, – sako M. Killingsworthas. – Taigi manau, kad didelė dalis šio reiškinio yra tai, kad kai žmonės turi daugiau pinigų, jie labiau kontroliuoja savo gyvenimą. Jie turi daugiau laisvės gyventi taip, kaip nori.“
Svarbu pabrėžti, kad M. Killingsworthas neteigia, jog tik pinigai yra raktas į laimę – arba kad jie turėtų būti raktas į laimę.
„Ironiška, bet iš dalies laimė mane taip domina dėl to, kad vien pinigai – kurių ir taip esame gana motyvuoti siekti – yra tik viena maža bendros laimės lygties dalis, – sako mokslininkas. – Dalis priežasčių, kodėl tyrinėju laimę, yra siekis praplėsti mūsų akiratį ir neapsiriboti vien pinigais.“
Tyrimą galima perskaityti svetainėje „Happiness Science“.
Parengta pagal „IFL Science“.
laimėPinigaiuždarbis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.