Bet kokiu atvej,u vabzdžiai yra pilni maistinių medžiagų – įskaitant kalcį, magnį ir geležį.
JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) leidžia maisto produktuose nedidelį natūralių teršalų, įskaitant vabzdžių dalis, kiekį.
FDA vadove taip pat nurodoma gamintojams „imtis veiksmų“, jei vidutiniškai 10 proc. ar daugiau žalios kavos pupelių yra „užkrėstos vabzdžiais arba pažeistos vabzdžių“. Tokias pupeles turėtų būti lengva pastebėti ir pašalinti prieš skrudinant kavą.
Tačiau tarakonai iš tikrųjų nėra kavos augintojų problema. Jiems kur kas didesnį nerimą kelia vabalas Hypothenemus hampei, darantis didelę žalą kavos uogoms.
Šio vabalo patelės įsisiurbia į kavamedžio uogas ir deda kiaušinėlius į sėklas – pupeles. Išsiritusios lervos suėda pupeles.
Šis vabalas yra vienintelis vabzdys, kuris gali maitintis vien tik kavos pupelėmis, neapsinuodydamas kofeinu – nes jo žarnyne yra detoksikuojančių bakterijų.
FDA dokumente teigiama, kad „kavoje gali būti rasta lervų, lėliukių, suaugusių vabzdžių ir jų liekanų, sudarytų iš ekskrementų bei išnarų“.
Kitas dažnas kenkėjas – straubliukiniai, kuri minta šiltuose ir drėgnuose regionuose laikomomis pupelėmis. Tiek H. hampei, tiek straubliukiniai daro didžiulę žalą kavos pupelių vidui ir paviršiui.
FDA rekomendaciniame dokumente pateikiama patarimų, kaip užkrėstas ar pažeistas kavamedžio pupeles „restauruoti“. Jame teigiama, kad prieš perdirbant pupeles, vabzdžius, esančius pupelių išorėje, galima paprasčiausiai išsijoti.
Jei tai skamba nemaloniai, geriausia išeitis būtų pirkti nemaltas kavos pupeles ir jas apžiūrėti, prieš malant patiems.
O jei vis dar nerimaujate dėl tarakonų savo kavoje, atidžiai stebėkite, ar jų nėra šiltoje, drėgnoje ir tamsioje kavos talpoje. Kaip rašoma vienoje kenkėjų kontrolės interneto svetainėje, „jei po kavos aparatu ar šalia jo aptiksite ropojantį tarakoną, tikėtina, kad jų yra daugiau“.
Parengta pagal „BBC Science Focus“.