Tikras siurprizas: už kelis dolerius įgyta vaza pasirodė esanti senovės civilizacijos lobis

Annai Lee Dozier 4 dolerių vertės vaza, stovėjusi ant Merilendo (JAV) sendaikčių parduotuvės išpardavimų lentynos, pasirodė įdomi, todėl nusprendė ją įsigyti. Prireikė maždaug penkerių metų, kol A. Dozier sužinojo, kad ši nebrangi jos namų puošmena iš tiesų buvo maždaug 1200 metų senumo majų artefaktas, rašo „Popular Mechanics“.

 A. Dozier sužinojo, kad ši nebrangi jos namų puošmena iš tiesų buvo maždaug 1200 metų senumo majų artefaktas.<br>„X“ nuotr.
 A. Dozier sužinojo, kad ši nebrangi jos namų puošmena iš tiesų buvo maždaug 1200 metų senumo majų artefaktas.<br>„X“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2024, 8:47 AM, atnaujinta Jul 9, 2024, 8:48 AM

Moteris nustebo, tačiau neabejodama grąžino vazą Meksikos vyriausybei, kad ši būtų įtraukta į šalies muziejaus kolekciją.

A. Dozier, kuri dirba su Meksikos bendruomenėmis kaip žmogaus teisių gynėja, pamatė vazą parduotuvėje prie kasos ir ją sudomino meksikietiškas dizainas.

„Man ji atrodė sena, bet ne tokia sena – gal kokių 20–30 metų senumo, – apie radinį pasakojo A. Dozier. – Mačiau pagal išvaizdą, kad ji turi kažkokį ryšį su Meksika, o kadangi tai šalis, kurios labui dirbu ir kuri man tikrai svarbi, pamaniau, kad tai būtų tiesiog gražus mažas daiktas, kurį galėčiau pasiimti namo, pasidėti ant lentynos ir kuris man primintų Meksiką.“

Po kelerių metų darbo kelionės metu ji apsilankė Nacionaliniame antropologijos muziejuje Meksikoje. „Kai kurie daiktai, į kuriuos žiūrėjau, atrodė labai panašūs į tą, kurį turėjau namuose ant lentynos“, – sakė ji.

Tuomet ji pradėjo domėtis vazos autentiškumu – pirmiausia kalbėjosi su skeptiškai nusiteikusiais muziejaus darbuotojais, o šie paprašė jos susisiekti su Meksikos ambasada Vašingtone. „Gavau elektroninį laišką, kuriame buvo rašoma: „Sveikiname – ji tikra, ir norėtume ją susigrąžinti“, – pasakojo ji.

Ekspertai mano, kad vaza datuojama 200–800 m. laikotarpiu, kai majų įtaka buvo didžiausia. A. Dozier teigia buvusi laiminga galėdama tokį radinį grąžinti į jam deramą vietą.

„Grąžindama ją jaučiuosi kur kas geriau, nei jei būčiau įdėjusi ją į „eBay“ ir gavusi krūvą pinigų“, – sakė ji.

Meksikos ambasadorius Jungtinėse Amerikos Valstijose Estebanas Moctezuma Barraganas svetainėje „X“ paskelbė, kad „vertingas mūsų majų istorijos liudininkas grįžta namo“ ir kad A. Dozier dėka „istorinis perlas“ bus įtrauktas į šalies muziejaus kolekcijas.

Parengta pagal „Popular Mechanics“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.