Skruzdėlės įprastai atsiduoda skruzdžių rūgštimi (kas turėtų priminti tą chemijos klasėje tvyravusį kvapą), tačiau šį kvapą užuodžia tik kai kurie žmonės. Ne visų skruzdžių kvapas vienodas – kadangi pasaulyje yra daugybė skruzdėlių rūšių ir jos tarpusavyje skiriasi – ir kartais labai stipriai. Kai kurios jų atsiduoda mėlynuoju sūriu, o kitos – citrinomis.
Tačiau kodėl vieni žmonės gali užuosti šiuos šešiakojus sutvėrimus, o kiti – ne? Kol kas dar nėra aiškaus atsakymo, tačiau sutariama, kad pagrindinė to priežastis – genetika. Paprastai tariant, jeigu turite tinkamus genus, skruzdėles užuosite – panašiai kaip kai kurie žmonės gali užuosti šparagus, o kai kurie – ne.
Kai skruzdėlės dėl natūralių priežasčių nugaišta, jos skleidžia kiek kitokį kvapą, panašų į alyvuogių aliejų. O kai kurios skruzdėlės jas pritrėškus skleidžia kvapą, panašų į šokolado. Tačiau kai kurios negyvos skruzdėlės gali smirdėti ir žuvimi, palikta saulėje kelioms dienoms.
Ar gebėjimas užuosti skruzdėles apskritai ką nors reiškia? Ne, tai visiškai nieko nereiškia, užuosti skruzdėles gebančio žmogaus genai nėra kuo nors pranašesni – tai tiesiog įdomi žmogaus biologijos keistenybė.
Parengta pagal „MSN News“.