Šios mįslės apie ryklius mokslininkai vis dar nėra įminę

Didieji baltieji rykliai yra vieni įspūdingiausių sutvėrimų pasaulyje – daugiausiai dėl savo reputacijos puolant žmones (prisiminkime filmą „Nasrai“). Tačiau mažai žinoma apie didžiąją šių ryklių gyvenimo dalį – o ypač jų poravimąsi.

 Mažai žinoma apie didžiąją dalį šių ryklių gyvenimo dalį – o ypač jų poravimąsi.<br> 123rf iliustr.
 Mažai žinoma apie didžiąją dalį šių ryklių gyvenimo dalį – o ypač jų poravimąsi.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2021, 12:51 PM, atnaujinta Jul 29, 2021, 2:01 PM

Tiesą sakant, filmų kūrėjai teigia, kad niekada nėra užfiksavę – ar netgi matę – kaip didieji baltieji rykliai poruojasi. Bent jau taip teigia du „Emmy“ apdovanojimus pelnęs paukinės gyvūnijos filmų kūrėjas Andy Brandy Casagrande IV.

Tiesa, 2019 m. liepą ne pelno siekianti organizacija „Atlantic White Shark Concervancy“ pareiškė, kad užfiksavo pirmąją istorijoje vaizdo medžiagą su artimai bendraujančiais didžiaisiais baltaisiais rykliais – tačiau negalėjo patvirtinti, kad jie jie poravosi, kadangi apie tai seniau nebuvo atlikta jokių tyrimų.

Dronas vaizdo medžiagą užfiksavo vandenyse prie Čatamo miestelio, kuris yra ties pietrytiniu Menkių kyšulio smaigaliu (Masačiusetsas, JAV). Iš vaizdo medžiagos matyti, kad vienas ryklys priplaukia prie kito ir jie susiliečia itin trumpai, maždaug tik 2 sekundes. Šį vaizdo įrašą galite pamatyti žemiau.

Gregas Skomalas iš Masačiusetso jūrinės žvejybos skyriaus sako, kad sprendžiant iš randų ir žaizdų, Menkių kyšulyje gyvenantys rykliai dažnai kanda vienas kitam (manoma, kad ryklių patinai prieš apvaisindami pateles, joms įkanda).

Tačiau vyro teigimu, iki minėto vaizdo įrašo jiems dar nėra tekę matyti jokio socialinio bendravimo tarp šių ryklių.

Iš vaizdo įrašo matyti, kaip mažesnis baltasis ryklys priplaukia ir kontaktuoja su didesniu baltuoju rykliu, kuris po to greitai apleidžia teritoriją. G.Skomalas sako, kad dabar užfiksuotas vaizdo įrašas yra analizuojamas – siekiant nustatyti, ar tai buvo agresyvus/gynybinis elgesys, ar su poravimusi susijęs elgesys. Kol minėtas tyrimas nėra užbaigtas, tai lieka paslaptimi.

Tačiau žinoma, kad rykliai lytinę brandą pasiekia gana vėlai. Ryklių gyvenimo trukmė siekia apie 70 metų, tačiau didžiųjų baltųjų ryklių patinai lytinę brandą pasiekia tik sulaukę 26 metų amžiaus, o patelės – 33 metų. Tuo tarpu nėštumas trunka 11 mėnesių.

Interviu apie tai, ką reiškia būti filmų apie ryklius kūrėju, A.B. Casagrande taip pat papasakojo, kaip reikėtų gintis nuo ryklio. Jis patvirtino, kad smūgiavimas į ryklio nosį, siekiant tokiu būdu jį išgąsdinti, tėra mitas.

Jis pasakoja, kad rykliai yra pakankamai atsparūs. Be to, vanduo padidina regimus vaizdus. Tad jeigu vandenyje atrodo, kad ryklio nosis yra už 15 centimetrų nuo jūsų, iš tiesų ji yra toliau – todėl mėgindami smūgiuoti į nosį į ją galite ir nepataikyti, o smūgio trajektorija bus šiek tiek žemėjanti, dėl ko kumštis gali atsidurti ryklio nasruose.

O kišti rankų į ryklio nasrus tikrai nereikėtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.