10 populiariausių sporto šakų pasaulyje: įdomybės ir netikėčiausi faktai

Pasaulis mėgsta sportą. Vien JAV 66 procentai žmonių aktyviai žiūri sporto varžybas. Jei šį procentą pritaikytume pasauliniu mastu, žiūrinčių sportą žmonių skaičius būtų įspūdingas.

 Vien JAV 66 procentai žmonių aktyviai žiūri sporto varžybas. Jei šį procentą pritaikytume pasauliniu mastu, žiūrinčių sportą žmonių skaičius būtų įspūdingas.<br> 123rf / R. Danisevičiaus, T. Bauro nuotr.
 Vien JAV 66 procentai žmonių aktyviai žiūri sporto varžybas. Jei šį procentą pritaikytume pasauliniu mastu, žiūrinčių sportą žmonių skaičius būtų įspūdingas.<br> 123rf / R. Danisevičiaus, T. Bauro nuotr.
 Futbolas yra karalius. Daugiau nei pusė pasaulio populiacijos žiūri pasaulio futbolo čempionatą, o apie 250 milijonų žmonių teigia patys aktyviai žaidžiantys futbolą<br> 123rf nuotr.
 Futbolas yra karalius. Daugiau nei pusė pasaulio populiacijos žiūri pasaulio futbolo čempionatą, o apie 250 milijonų žmonių teigia patys aktyviai žaidžiantys futbolą<br> 123rf nuotr.
Krepšinio išpopuliarėjimas yra šių laikų istorija. Priešingai nei futbolas ir kriketas, krepšinis nėra senovinė sporto šaka ar 300 metų senumo tradicija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Krepšinio išpopuliarėjimas yra šių laikų istorija. Priešingai nei futbolas ir kriketas, krepšinis nėra senovinė sporto šaka ar 300 metų senumo tradicija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dar viena populiari sporto šaka yra tenisas – be to, tai yra populiariausia nekomandinė sporto šaka.<br>T.Bauro nuotr.
Dar viena populiari sporto šaka yra tenisas – be to, tai yra populiariausia nekomandinė sporto šaka.<br>T.Bauro nuotr.
 Nepaisant nedidelio populiarumo visame pasaulyje, beisbolas vis dėlto patenka į šį dešimtuką.<br> 123rf nuotr.
 Nepaisant nedidelio populiarumo visame pasaulyje, beisbolas vis dėlto patenka į šį dešimtuką.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 6, 2021, 9:53 AM

Sportas vaidina didelį vaidmenį mūsų bendruomenėje. Vaikai įgauna gyvenimiškų įgūdžių žaidimų aikštelėje, sportas padeda užmegzti miestams ryšį, o žmonėms patinka atletiškumas bei labiausiai patyrusių atletų taktinė išmintis.

Tačiau mūsų mylimos sporto šakos nėra vienodos. JAV amerikietiškas futbolas yra mėgstamas daugelio žmonių, bet Europoje ir Pietų Amerikoje dominuoja tradicinis futbolas. Pažvelkime į didžiausias ir populiariausias sporto šakas pasaulyje – pagal jų žiūrimumą.

Kai kalbame apie žiūrimiausias sporto šakas pasaulyje, mes žvelgiame į pasaulinę statistiką. Yra daugybė rodiklių, kuriais galima matuoti žiūrimumą, kaip antai transliacijų sutartys, rėmėjų gausa, bendros pajamos ir žiūrovų skaičius varžybose – tačiau šiuo atveju sutelksime dėmesį į tai, kiek žmonių save laiko sporto gerbėjais. Tai reiškia, kad atsižvelgsime į tiesioginių žiūrimumą, žiūrovų skaičių varžybose – ir netgi žmones, kurie žiūri sporto varžybas nemokamose transliacijų internetinėse svetainėse.

Futbolas

Bendras gerbėjų skaičius: apie 3,5 milijardo.

Futbolas yra karalius. Daugiau nei pusė pasaulio populiacijos žiūri pasaulio futbolo čempionatą, o apie 250 milijonų žmonių teigia patys aktyviai žaidžiantys futbolą – dėl to futbolas yra labiausiai žiūrima ir labiausiai žaidžiama sporto šaka pasaulyje. Neskaitant žiūrimumo ir rėmėjų skaičiaus, svarbu prisiminti, kad futbolas panaikina sienas. Tai yra populiariausia sporto šaka Europoje, Pietų Amerikoje, Azijoje ir Afrikoje. Tik viename žemyne futbolas nėra toks populiarus – Šiaurės Amerikoje.

Įdomūs faktai:

  • Futbolas atirado II amžiuje Kinijoje.
  • Lionelis Messi yra daugiausiai uždirbantis futbolininkas, kasmet susižeriantis 90 milijonų dolerių pajamų.
  • Viduramžiuose futbolo kamuoliai būdavo gaminami iš pripūstų kiaulių šlapimo pūslių.

Kriketas

Bendras gerbėjų skaičius: 2,5 milijardo.

Kriketas JAV nepatenka net į dešimtuką, tačiau pasaulinė jo įtaka yra nepaneigiama. Kriketo pasaulio čempionatas reguliariai sutraukia 200 milijonų žiūrovų, taip pat kriketas dominuoja populiariausių sporto šakų sąraše ne vienoje šalyje – pavyzdžiui, Indijoje, Pakistane, Australijoje bei kitose buvusiose Britanijos kolonijose. Kriketo varžybų metu žaidžia dvi komandos po 11 žaidėjų, kurių kiekviena siekia pelnyti daugiausiai namų bėgimų. Kriketas yra panašus į beisbolą, tačiau taip pat turi ne vieną skirtumą, dėl ko išlaikė savo populiarumą Europoje – tačiau prarado jį Šiaurės Amerikoje, kur beisbolas yra neįtikėtinai populiarus.

Įdomūs faktai:

  • Pirmosios istorijoje kriketo varžybos vyko 1646 metais.
  • Ilgiausios kriketo varžybos, kurios vyko tarp Pietų Arikos ir Anglijos 1939 metais, truko net 9 dienas.

Krepšinis

Bendras gerbėjų skaičius: 2,4 milijardo

Krepšinio išpopuliarėjimas yra šių laikų istorija. Priešingai nei futbolas ir kriketas, krepšinis nėra senovinė sporto šaka ar 300 metų senumo tradicija. Jis atsirado XIX amžiaus pabaigoje ir greitai tapo pasaulinio populiarumo sporto šaka. Krepšinio gerbėjų bazė yra pakankamai koncentruota, o dauguma gerbėjų yra JAV, Kanadoje, Japonijoje ir Kinijoje. Tačiau jis greitai populiarėja visame pasaulyje. Tiesą sakant, krepšinis pretenduoja tapti populiariausia sporto šaka JAV – ir sparčiai vejasi amerikietišką futbolą ir beisbolą.

Įdomūs faktai:

  • Iki 1926 metų krepšinis buvo žaidžiamas su futbolo kamuoliu.
  • Pirmus 9 metus dėjimai buvo draudžiami.
  • Žemiausias krepšinio žaidėjas buvo „Muggsy“ Boguesas (160 cm), o aukščiausias – Manute Bolas (231 cm).

Ritulys

Bendras gerbėjų skaičius: 2,2 milijardo.

Egzistuoja dvi ritulio versijos – ledo ir žolės. Žolės ritulys yra populiarus Indijoje ir Pakistane, o ledo – JAV, Kanadoje ir kai kuriose Europos šalyse, o taip pat Rusijoje. Kalbant apie pajamas, ritulys nėra toks pelningas, kaip kitos sporto šakos. Tiesą sakant, beisbolas ir amerikietiškas futbolas turi mažesnį gerbėjų skaičių, tačiau pajamos yra žymiai didesnės. Iš dalies taip yra dėl to, kad ritulys padalintas į dvi versijas. Nors ritulys turi nedidelę gerbėjų bazę socialiniuose tinkluose, tiesioginių transliacijų žiūrimumas internetinėse svetainėse yra pakankamai didelis.

Įdomūs faktai:

  • Anot legendos, patys pirmieji rituliai buvo pagaminti iš sušaldyto mėšlo gabalo.
  • Ledo ritulyje patys rituliai yra užšaldomi prieš varžybas, kad neatšoktų nuo ledo.
  • Pagal taisykles, jeigu varžybų metu susižeidžia du vartininkai, užimti vartininko poziciją leidžiama bet kam – net ir gerbėjams.

Tenisas

Bendras gerbėjų skaičius: 1 milijardas

Dar viena populiari sporto šaka yra tenisas – be to, tai yra populiariausia nekomandinė sporto šaka. Tenise kiekvienas kovoja tik už save. Įdomu tai, kad moterų tenisas pagal televizijos žiūrimumą pralenkė vyrų tenisą. Tenisas taip pat yra olimpinė sporto šaka – dėl ko ji yra žiūrima, atpažįstama ir žaidžiama visame pasaulyje.

Įdomūs faktai:

  • Didžiausio teniso turnyro Vimbldono metu yra pristatoma iš Kento net 24 tonos braškių.
  • Moterų tenisas gyvuoja jau labai seniai – ir jau pirmosios teniso žaidėjos jau vilkėjo sukneles.

Tinklinis

Bendras gerbėjų skaičius: 600 miljonų.

Nors tinklinis neturi tokio žiūrovų skaičiaus ar pajamų, kaip kitos sporto šakos, jis yra unikalus. Tinklinis yra viena tolygiausiai pasiskirsčiusių sporto šakų pagal žiūrimumą. Beveik kiekvienoje šalyje tinklinį žiūri panašus žiūrovų skaičius. Tiesą sakant, tinklinis nepirmauja nei vienoje šalyje – nepaisant to, šiame sąraše jis užima šeštą vietą, pralenkdamas amerikietišką futbolą ir beisbolą. Viena pagrindinių tokio populiarumo priežasčių yra olimpinis statusas – tinklinis yra viena žiūrimiausių sporto šakų vasaros Olimpinių žaidynių metu.

Įdomūs faktai:

  • Tinklinis Olimpine sporto šaka tapo 1964 metais.
  • Vidutinis tinklinio žaidėjas per varžybas pašoka 300 kartų.

Stalo tenisas

Bendras gerbėjų skaičius: 850 milijonų.

Stalo tenisas yra viena mažiausią žiūrimumą turinčių sporto šakų – tačiau vis tiek viena populiariausių pasaulyje. Daugiausiai stalo tenisas yra žiūrimas Olimpinių žaidynių metu, o tik ištikimiausi gerbėjai žiūri specializuotus stalo teniso televizijos kanalus. Ši sporto šaka sutraukia tiek gerbėjų dėl to, kad beveik kiekvienas gali užsiimti šia sporto šaka, tam nereikia ypatingo atletiškumo – todėl šis sportas yra puikus laisvalaikio praleidimo būdas.

Įdomūs faktai:

  • Stalo tenisas yra neįtikėtinai populiarus Kinijoje, kuriai priklauso daugiausiai Olimpinių aukso medalių.
  • XX amžiaus aštuntajame dešimtmetyje stalo tenisas buvo naudojamas kaip diplomatinis įrankis JAV ir Kinijos santykiuose.

Beisbolas

Bendras gerbėjų skaičius: 500 milijonų

Nepaisant nedidelio populiarumo visame pasaulyje, beisbolas vis dėlto patenka į šį dešimtuką. Praeityje beisbolas buvo žiūrimiausia sporto šaka JAV, kol vėliau šio titulo neperėmė amerikietiškasis futbolas (o ateityje šį titulą gali perimti krepšinis). Beisbolas taip pat yra neįtikėtinai populiarus Japonijoje, kur yra labiausiai per televiziją žiūrima sporto šaka. Nors beisbolas yra mažai žiūrimas specializuotose transliacijų svetainėse ar gyvai, jis ir toliau lieka viena populiariausių sporto šakų – labiausiai dėl kultūrinio fenomeno JAV.

Įdomūs faktai:

  • Gerbėjai beisbolo rungtynių metu per metus suvalgo 25,5 milijonus dešrainių.
  • Eddie Gaedel buvo žemiausias beisbolo žaidėjas istorijoje: jo ūgis siekė vos 109 cm.

Amerikietiškas futbolas

Bendras gerbėjų skaičius: 410 milijonų.

Amerikietiško futbolo gerbėjų bazės ir pajamų santykis yra neįtikėtinas. Nors amerikietiškas futbolas yra labiausiai žiūrima sporto šaka JAV, ji nėra rodoma per televiziją daugumoje pasaulio šalių. Greičiausiai dėl savo pavadinimo – amerikietiškas futbolas – jis daugiausiai yra siejamas su konkrečia šalimi, JAV. Nepaisant to, amerikietiškas futbolas turi daug gerbėjų, žiūrovų ir generuoja didžiules pajamas.

Įdomūs faktai:

  • Tik kanadiečiai ir amerikiečiai šią sporto šaką vadina futbolu.
  • Vieno NFL sezono kamuolių gamybai reikia 600 karvių odos.

Regbis

Bendras gerbėjų skaičius: 400 milijonų.

Tiek regbis, tiek amerikietiškas futbolas kilo iš tradicinio futbolo. Vėliau ši sporto šaka skilo į tris, ir visos jos šiuo metu yra populiarios. Kaip ir amerikietiškas futbolas, regbis yra populiarus tik tam tikrose šalyse. Regbis labiausiai žiūrimas yra Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, Prancūzijoje, Fidžyje, Samoa ir Tongoje, o daugiausiai žiūrovų sutraukia Australija.

Įdomūs faktai:

  • 1995 metais Japonija pralaimėjo Naujajai Zelandijai rezultatu 145:17 – ir tai buvo rezultatyviausios varžybos regbio istorijoje.
  • 2000 metais Italija prisijungė prie Regbio sąjungos, kurios narių skaičius padidėjo nuo 5 iki 6.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.