Dantų liga, kuria galima užsikrėsti bučiuojantis

Vieno bučinio metu galima perduoti tiek daug – įskaitant ir bakterijas Streptococcus mutans ir Streptococcus sobrinus, kurios klesti ant dantų ir dantenų bei sukelia ėduonį.

 Vieno bučinio metu galima perduoti tiek daug – įskaitant ir bakterijas Streptococcus mutans ir Streptococcus sobrinus, kurios klesti ant dantų ir dantenų bei sukelia ėduonį.<br> 123rf nuotr.
 Vieno bučinio metu galima perduoti tiek daug – įskaitant ir bakterijas Streptococcus mutans ir Streptococcus sobrinus, kurios klesti ant dantų ir dantenų bei sukelia ėduonį.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-01 12:13

Įprastai dėl sugedusių dantų yra kaltinami saldumynai, tačiau tikrosios kaltininkės yra bakterijos. Jos išgyvena misdamos maisto likučiais burnoje, o jų sukuriamos rūgštys graužia dantis. Šios bakterijos laisvai keliauja tarp žmonių.

Dr. Irwinas Smigelis sako, kad lengviausias būdas pasigauti ėduonį yra motinai maitinant kūdikį. Motina paragauja maistą, kad patikrintų, ar jis nėra karštas – o tuomet jį duoda vaikui. Jo teigimu, būtent taip vaikai pasigauna dantų ėduonį.

Pavojingos bakterijos taip pat plinta poroms bučiuojantis. I.Smigelis matė daug pacientų – ypač moterų – kurios turi švarias ir sveikas burnas, tačiau ėmus draugauti su vyrais, kurie turėjo ėduonį, dantenų uždegimą ar tiesiog nesilankė pas odontologą keletą metų, joms dantyse atsirasdavo skylės.

O vaikai yra itin pažeidžiami. 2007 metais Kvinslando universiteto Odontologijos mokykla Australijoje atliko tyrimą ir išsiaiškino, kad ėduonį sukeliančios bakterijos yra randamos 30 procentų trijų mėnesių amžiaus kūdikių burnose – ir 80 procentų dvejų metų amžiaus vaikų, su pirmais išdygusiais dantimis, burnose.

Siekiant užkirsti kelią bakterijoms daugintis, odontologai rekomenduoja vengti lipnių saldumynų, pavalgius burną praskalauti skalavimo skysčiu, visą dieną gerti vandenį, tokiu būdu nuplaunant apnašas ir bakterijas, o taip pat dantis valyti dantų siūlu. Taip pat galima kramtyti becukrę gumą, kuri skatina naudingųjų seilių gamybą.

Tačiau pats geriausias būdas išvengti skylių dantyse yra valytis dantis du kartus per dieną – o ypač vakare, mat miegant burnoje pagaminama mažiau seilių, kas leidžia bakterijoms daugintis ant dantų ir dantenų.

I.Smigelis sako, kad valant dantis du kartus per dieną po dvi minutes fluoruota dantų pasta, rezultatai tikrai pasimatys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.