Svogūnuose yra aminorūgščių sulfoksidų, kurie formuoja sulfenines rūgštis svogūnų ląstelėse. Ląstelėse sulfeninės rūgštys ir fermentai yra atskirti. Kuomet pjaunate svogūną, atskirai esantys fermentai susimaišo ir pagamina propanetiolio S-oksidą, lakų sieros junginį, kuris pradeda garuoti. Išskiriamos dujos reaguoja su mūsų akyse esančiu vandeniu, dėl to pasigamina sieros rūgštis. Ji sukelia akių deginimo jausmą, o akių glandos išskiria ašaras. Todėl kaskart pjaustydami svogūnus žmonės pradeda verkti.
Štai keli patarimai, kurie padės išvengti ašarų:
* Pjaustydami svogūnus išjunkite oro ventiliatorius. Kuomet jie įjungti oras nuolat cirkuliuoja, dėl to išskiriama rūgštis labiau paplis po patalpą ir degins jūsų akis;
* Prieš pjaustydami atšaldykite svogūnus. Tokiu atveju fermentus sušaldysite ir neleisite jiems susimaišyti su sulfeninėmis rūgštimis, dėl to nepasigamins akis graužiantis lakusis junginys;
* Dėvėkite apsauginius akinius, kad susiformavusios dujos nepatektų į jūsų akis;
* Pamirkykite svogūnus vandenyje. Vanduo absorbuoja dujas ir leidžia išvengti ašarų. Dar geriau yra nuluptus svogūnus išvirti, kadangi virimas deaktyvuoja fermentus;
* Dar vienas efektyvus būdas išvengti ašarų yra šalia pjaustymo lentelės uždegti žvakę ar lempą. Ji savęs link traukia svogūno išskiriamas dujas ir jos nepasiekia jūsų akių;
* Nepjaustykite svogūno prie jo šaknų. Tai neleis fermentams ir sulfeninėms rūgštims susimaišyti ir pasiekti jūsų akių.
Šaltinis: Humantouchofchemistry.com