Praėjusį mėnesį moksliniame žurnale „Ageing Research Reviews“ paskelbtoje daugiau kaip 50 tyrimų apie kavos poveikį sveikatai apžvalgoje nustatyta, kad reguliarus kavos gėrimas gali prailginti gyvenimo trukmę 1,8 metų.
Tačiau tyrime buvo vertinama ne tik tai, kiek ilgai žmonės gyveno, bet ir tai, kokia buvo jų sveikata – ir nustatyta, kad kava taip pat susijusi su geresne sveikata ilgesniu gyvenimo laikotarpiu.
„Žinome, kad pasaulio gyventojai sensta sparčiau nei bet kada anksčiau, todėl vis svarbiau tirti mitybos priemones, kurios gali leisti žmonėms gyventi ne tik ilgiau, bet ir sveikiau, – teigė pagrindinis autorius Rodrigo Cunha iš Koimbros universiteto (Portugalija). – Šis tyrimas yra apžvalginis – t. y. jame surinkti turimi įrodymai, susiję su kavos vartojimu ir žmonių senėjimu bei su senėjimu susijusių ligų išsivystymu.“
Kava dažniausiai siejama su kofeinu – natūraliu stimuliatoriumi, nuo kurio nemažai žmonių yra priklausomi, ir kuris gali būti ne itin naudingas mūsų sveikatai.
Tačiau tyrimai vis dažniau atkreipia dėmesį į kitus kavos sudėtyje esančius junginius, kurių yra daugiau nei 2000 ir kurie gali turėti teigiamos įtakos mūsų sveikatai.
Tarp jų yra daug polifenolių – antioksidacinių ir priešuždegiminių augalinių cheminių medžiagų, kurios mažina oksidacinį stresą. Kiti polifenolių gausūs maisto produktai yra žalialapės daržovės, uogos, juodasis šokoladas, ypač tyras alyvuogių aliejus, žalioji arbata ir raudonasis vynas.
Šio tyrimo autoriai pasiūlė, kad klinikinės rekomendacijos, kuriose paprastai įspėjama negerti kavos vyresniame amžiuje dėl joje esančio kofeino kiekio, turėtų būti atnaujintos atsižvelgiant į jos naudą.
„Tradicinėse klinikinėse rekomendacijose dažnai neatsižvelgiama į kavos vaidmenį sveikam senėjimui, tačiau, atsižvelgiant į tai, kad reguliariai vartojant kavą galima sumažinti kai kurių lėtinių ligų, su kuriomis visuomenė susiduria dažniausiai, skaičių, tikriausiai atėjo laikas rekomendacijas iš naujo įvertinti“, – sakė R. Cunha.
Apžvalgoje daroma išvada, kad reguliarus saikingas kavos vartojimas – iki 3–5 puodelių per dieną – daro teigiamą poveikį žmogaus senėjimui, ilgina gyvenimo trukmę ir mažina daugelio su amžiumi susijusių ligų, lemiančių mirtingumą, riziką.
Mokslininkai teigia, kad reguliarus kavos vartojimas yra susijęs su mažesne širdies ir plaučių ligų, insulto, kai kurių rūšių vėžio, diabeto, demencijos ir depresijos rizika. Be to, atrodo, kad kava yra susijusi su geresne raumenų, širdies, psichikos ir imunine sveikata.
„Mūsų apžvalgoje pabrėžiama, kad reguliarus, saikingas kavos vartojimas gali būti naudingas kovojant su biologiniais mechanizmais, kurie natūraliai sulėtėja arba sutrinka senstant, sukeldami daugybę galimų sveikatos problemų ir gretutinių ligų“, – sakė R. Cunha.
Autoriai pažymėjo, kad apžvalga buvo pagrįsta epidemiologiniais ir stebėjimo tyrimais, todėl negalima užtikrinti, ar šios sąsajos atsirado dėl kavos naudos sveikatai, ar dėl kitų išorinių veiksnių, pavyzdžiui, socialinės ir ekonominės padėties, rašo „Newsweek“.