Jūsų dušo galvutėje ir dantų šepetėlyje – šimtai virusų. Ir štai kodėl tai yra gera žinia

2024 m. spalio 11 d. 09:15
Lrytas.lt
Šilta ir drėgna dušo galvutės ir dantų šepetėlio aplinka yra puiki terpė mikrobams veistis – ir naujame tyrime identifikuoti šimtai juose gyvenančių virusų, kas rodo didžiulę biologinę įvairovę namuose.
Daugiau nuotraukų (1)
Tačiau šie virusai nėra tie, kurie sukelia peršalimą ar gripą (ar dar blogiau). Jie vadinami bakteriofagais, ir yra natūralūs bakterijų priešai. Kiekvienas mažytis, trikojis bakteriofagas išsivystė tam, kad medžiotų tam tikrą bakterijų rūšį.
„Virusų, kuriuos radome, skaičius yra absoliučiai beprotiškas, – saku tyrimui vadovavusi Šiaurės Vakarų universiteto McCormicko inžinerijos mokyklos docentė Erica Hartmann. – Radome daug virusų, apie kuriuos žinome labai mažai, ir daug kitų, kurių niekada anksčiau nebuvome matę. Nuostabu, kiek daug biologinės įvairovės yra aplink mus“.
Universiteto mokslininkai ištyrė 34 dantų šepetėlių ir 92 dušo galvučių bioplėvelių – mikroorganizmų bendrijų, prisitvirtinusių prie paviršiaus – mėginius, ir padarė išvadas, kurios trečiadienį paskelbtos žurnale „Frontiers in Microbiomes“.
Mėginiai jau buvo surinkti atliekant ankstesnį tyrimą, kurio metu buvo tiriama, kokios bakterijos gyvena šiuose kasdien naudojamuose daiktuose.
„Vienas iš dalykų..., kuriuos pradėjome daryti, yra tai, kad iš tų pačių tipų mėginių galime nustatyti ne tik tai, kokios bakterijos ten yra, bet ir kokie bakteriofagai“, – CNN sakė E. Hartmann.
Bakteriofagai jau naudojami klinikiniuose tyrimuose kaip galimas didėjančios atsparumo antibiotikams problemos sprendimas. Bakteriofagai, užkrėsdami ir daugindamiesi bakterijos nešiotojos viduje, galėtų naikinti patogenus ir tapti naujų vaistų, skirtų antibiotikams atsparioms bakterijoms gydyti, pagrindu.
„Taip pat domimasi, kaip sukurti galbūt sudėtingesnius vaistus, kad užuot vartoję plataus veikimo spektro antibiotiką ir sunaikinę visą savo mikrobiomą, galėtumėte vartoti šį vaistą, kuris paveiktų tik patogeną, o likusį mikrobiomą paliktų nepažeistą“, – teigia mokslininkė.
Vien Jungtinėse Amerikos Valstijose kasmet užregistruojama daugiau kaip 2,8 mln. antimikrobiniams vaistams atsparių infekcijų, o Pasaulio sveikatos organizacija šią problemą įvardija kaip vieną didžiausių pasaulinių grėsmių visuomenės sveikatai – nes dėl jos standartinis medicininis gydymas (pavyzdžiui, chirurgija, Cezario pjūvis ir chemoterapija) gali tapti daug rizikingesnis.
Nustatę bakterijų DNR seką, o paskui ištyrę atitinkamus bakteriofagus naudodami sudėtingą kompiuterinę analizę, tyrėjai sugebėjo labai daug pasakyti apie tai, kas iš tikrųjų ten yra, teigia tyrime nedalyvavęs Jungtinės Karalystės Nacionalinio bioplėvelių inovacijų centro vyresnysis mokslo darbuotojas Joe Parkeris.
Tyrėjai teigia, kad iš viso mėginiuose nustatė 614 skirtingų virusų – nors E. Hartmann priduria, kad jų tikriausiai buvo daug daugiau, nes beveik kiekviename mėginyje buvo unikali mikrobų grupė.
J. Parkeris pažymi, kad mokslininkai tikriausiai identifikavo „mažiausiai 22 skirtingus bakterijų virusus (bakteriofagus) šiuose mėginiuose ir... priklausomai nuo to, kur nubrėšite ribą, tikėdami duomenų analize, kuri yra kompiuterinis modelis, gali būti iki 600 skirtingų bakteriofagų tipų“.
Ant dušo galvučių daugelis mikrobų pateko iš vandens šaltinių, o ant dantų šepetėlių – iš žmogaus burnos ir supančios aplinkos.
„Mikrobų įvairovė tiesiog milžiniška. Ir kiekvienai bakterijai gali tekti dešimtys, šimtai ar net tūkstančiai ją užkrečiančių virusų“, – sako E. Hartmann, pažymėdama, kad virusai taip pat labai greitai mutuoja.
Ji iškėlė hipotezę, kad burnoje esanti bakterija gali persikelti į dantų šepetėlį, kartu su savimi pasiimdama virusus, kurie gali toliau evoliucionuoti ant dantų šepetėlio.
„Taigi, gali būti, kad yra virusų, kurie iš esmės yra endemiški jūsų dantų šepetėliui ir kurių niekur kitur žemėje nėra, – pasakoja mokslininkė. – Mes to nežinome, tai tik viena iš hipotezių, galinčių paaiškinti didžiulę įvairovę.“
Nors mintis, kad mūsų namuose gyvena tiek daug mažų sutvėrimų, gali atrodyti neraminanti, E. Hartmann mano, kad turėtume išmokti vertinti savo mažuosius svečius.
„Mikrobų yra visur ir visada... Mes nesugebėtume virškinti maisto ar apsisaugoti nuo infekcijų, jei neturėtume savo mikrobų, – aiškina ji. – Kad ir kaip iš pradžių reaguotume į mikrobų pasaulį, manau, labai svarbu į jį žiūrėti su susidomėjimu ir smalsumu, kad tai iš tikrųjų yra dalykai, kurie daro labai daug gero ir potencialiai slepia didžiulį biotechnologijų potencialą.“
Parengta pagal CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.