Paslaptingas garsas Marianų įduboje dešimtmetį glumino mokslininkus – pagaliau paslaptis atskleista

2024 m. rugsėjo 22 d. 15:11
Lrytas.lt
Dirbtinio intelekto įrankis įminė ilgai neatskleistą Marianų įdubos paslaptį. Keistas garsas, kurio šaltinis ilgą laiką buvo nežinomas, sklido šiame Ramiojo vandenyno ruože ir glumino mokslininkus. Pagaliau paaiškėjo, kad šį garsą skleidė banginis – Braido ruožuotis.
Daugiau nuotraukų (2)
Pirmą kartą paslaptingas garsas, kuris buvo apibūdintas kaip „dejonės“, buvo užfiksuotas dar 2014 m. Ekspertai buvo suglumę, nes manė, kad tai labiau panašu į laivų keliamą triukšmą, o ne į kokių nors Marianų įdubos gyvūnų skleidžiamą garsą. Tačiau jie nusprendė, kad tai turi būti banginis, bet koks? Tai ir buvo paslaptis.
„Buvo daroma prielaida, kad jį skleidžia banginis, – teigė tyrimo autoriai, – tačiau be vizualaus patvirtinimo buvo neįmanoma nustatyti rūšies.“
Komanda su surinktų duomenų rinkiniu kreipėsi pagalbos į „Google“ tyrėjus, kurie kūrė dirbtinio intelekto įrankį banginių vokalizacijai atpažinti. Jie naudojo vizualinių ir akustinių tyrimų duomenis, surinktus Marianų salyne, ir galiausiai sugebėjo nustatyti, kad paslapingus garsus skleižia Braido ruožuočiai (Balaenoptera brydei).
Tai buvo įdomus atradimas, nes apie šių banginių populiacijos struktūrą ir migraciją žinoma nedaug.
Mokslininkai rankiniu būdu ir naudodami dirbtinio intelekto metodus peržiūrėjo senus įrašus, darytus Ramiojo vandenyno šiaurėje, ir sugebėjo nustatyti, kad Marianų salyne ir į rytus esančioje Veiko saloje banginiai nuolat sezoniškai „dejuoja“. Kartais banginiai girdėdavosi net prie šiaurės vakarinių Havajų salų ir netoli pusiaujo ties Houlando sala.
„Sezoninis šių garsų fiksavimas atitinka Braido ruožuočių migraciją tarp žemųjų ir vidutinių platumų, su nedideliu banginių šauksmų piku vasario-balandžio mėnesiais ir didesniu piku rugpjūčio-lapkričio mėnesiais, kai banginiai keliauja pro vandenyno garsų įrašymo vietas“, – teigė autoriai.
„Mūsų rezultatai liudija apie vakarų šiaurės Ramiojo vandenyno Braido ruožuočių populiaciją, kurios paplitimas yra platus, tačiau sezoniniai ir tarpmetiniai paplitimo svyravimai rodo sudėtingą jų paplitimo spektrą, greičiausiai susijusį su besikeičiančiomis šio regiono okeanografinėmis sąlygomis.“
Parengta pagal „IFLScience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.