Pasaulio pabaigos ledynas yra ties griūties riba – tai gali turėti bauginančių pasekmių

2024 m. rugsėjo 21 d. 21:12
Lrytas.lt
Antarktidos „pasaulio pabaigos ledynas“ yra ties griūties riba. Tyrimas įspėja, kad tai gali turėti rimtų pasėkmių, skelbia „Daily Mail“.
Daugiau nuotraukų (1)
Dėl šios grėsmės gali pakilti jūros lygis visoje planetoje, todėl nenuostabu, kodėl Tveitso ledynas pelnė „pasaulio pabaigos ledyno“ (angl. Doomsday Glacier) pravardę.
Dabar mokslininkai atskleidė nerimą keliančias išvadas apie tai, kaip ir kada ledynas gali sugriūti.
Britų Antarktidos tyrimų tarnybos (BAS) mokslininkai, naudodami povandeninius aparatus, atliko naujus ledyno, kuris yra tokio pat dydžio kaip Didžioji Britanija, matavimus.
Duomenys rodo, kad Tveitso ledynas ir didžioji Vakarų Antarktidos ledo skydo dalis gali visiškai išnykti iki 23-ojo amžiaus.
Nerimą kelia tai, kad, pasak ekspertų, jam visiškai ledynui ištirpus, pasaulinio vandenyno lygis pakiltų 65 cm – po vandeniu atsidurtų didžiuliai plotai.
Tveitso ledyno skersmuo yra maždaug 120 km – toks pats kaip Didžiosios Britanijos ar Floridos. Tai plačiausias ledynas planetoje.
Vietomis jo storis viršija 2000 m – tai 2,5 karto daugiau nei Burdž Chalifos – aukščiausio pasaulio pastato – aukštis.
Ankstesni tyrimai parodė, kad nuo 1990-ųjų iki 2010-ųjų į jūrą iš Tveitso ir gretimų ledynų plūstančio ledo kiekis padidėjo daugiau nei dvigubai.
Savo naujame tyrime komanda siekė parengti patikimesnes prognozes, kaip ir kada ateityje kis Tveitso ledynas.
BAS jūrų geofizikas daktaras Robas Larteris sakė: „Sutariama, kad Tveitso ledyno nykimas paspartės kažkada per ateinantį šimtmetį.“
Tačiau taip pat nerimaujama, kad papildomi procesai, kuriuos atskleidė naujausi tyrimai ir kurie dar nėra pakankamai gerai ištirti, kad juos būtų galima įtraukti į didelio masto modelius, gali paskatinti greitesnį nykimą.
Naujajame tyrime teigiama, kad Tveitso ledynas sugrius ne vėliau kaip 23-iajame amžiuje.
„Nerimą kelia tai, kad naujausiuose kompiuteriniuose modeliuose numatomas nuolatinis ledo nykimas, kuris spartės XXII amžiuje ir gali lemti plataus masto Vakarų Antarktidos ledo skydo suirimą XXIII amžiuje“, – sakė JAV Kolorado universiteto glaciologas Tedas Scambosas.
„Tveitso ledyno frontas traukiasi jau daugiau kaip 80 metų, o per pastaruosius 30 metų šis procesas gerokai paspartėjo, ir mūsų išvados rodo, kad jis dar labiau ir sparčiau traukis“, – pridūrė R. Larteris.
Nerimą kelia tai, kad jei ištirptų visas Vakarų Antarktidos ledo skydas, pasaulinio vandenyno lygis pakiltų net 3,3 metro.
Tai turėtų didžiulį poveikį šimtams milijonų žmonių, gyvenančių pakrančių vietovėse.
Remdamiesi gautais rezultatais, mokslininkai ragina imtis skubių veiksmų siekiant sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą – vieną iš pagrindinių veiksnių, lemiančių Tveitso ledyno tirpimą, rašo „Daily Mail“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.