22 žmonės, dalyvavę individualizuotoje mitybos tobulinimo programoje (angl. Individualized Diet Improvement Program, „iDip“), daugiau nei dvejus metus lankė mokymus apie mitybą, kuriuose mokėsi apie svarbiausias maistines medžiagas ir ugdė mitybos įpročius, prižiūrimi Ilinojaus universiteto (JAV) mokslininkų.
Programos dalyviai buvo skatinami apriboti suvartojamų kalorijų kiekį iki 1 500 kalorijų per dieną – t. y. gerokai mažiau nei įprastai rekomenduojama suvartoti (nuo 2 000 iki 2 500 kalorijų). Jiems buvo liepta padidinti suvartojamų baltymų kiekį iki maždaug 80 g per dieną, o skaidulinių medžiagų – iki maždaug 20 g per dieną.
„Tyrimas tvirtai rodo, kad norint optimizuoti svorio metimo dietų saugumą ir veiksmingumą, reikia didinti baltymų ir skaidulinių medžiagų suvartojimą ir kartu mažinti suvartojamų kalorijų kiekį“, – sakė pagrindinė autorė, mitybos specialistė Mindy H. Lee.
Anot tyrimo autorių, praktika rodo, kad baltymai padeda organizmui išlaikyti raumenų masę, o tai savo ruožtu padeda organizmui palaikyti ar pagerinti medžiagų apykaitą ir pasiekti ilgalaikį svorio nukritimą. O vartojant daugiau skaidulinių medžiagų jaučiamas sotumo jausmas ir gerėja žarnyno sveikata.
Po metų 41 proc. „iDip“ dalyvių buvo priskirti prie sėkmingai lieknėjančių, nes vidutiniškai numetė 12,9 proc. kūno svorio.
Nors greitas svorio kritimas gali lemti ne tik riebalų, bet ir raumenų nykimą, „iDip“ dalyviai, kurie atsikratė daugiau nei 5 proc. savo pradinio svorio, daugiausia neteko riebalų ląstelių – 78proc. – ir tik minimaliai raumenų masės.
Be baltymų ir skaidulų vartojimo, buvo dar vienas veiksnys, kuris labai prisidėjo prie dietos besilaikančių dalyvių sėkmės. Tie, kuriems buvo diagnozuota depresija – septyniems dalyviams – numetė gerokai mažiau svorio nei tie, kuriems ši psichikos sveikatos būklė nebuvo diagnozuota (atitinkamai 2,4 proc. ir 8,4 proc. pradinio svorio). Panašu, kad kitos sveikatos būklės, išskyrus depresiją, panašaus poveikio neturėjo.
Mitybos profesorius Manabu T. Nakamura teigė, kad programa leido besilaikantiems dietos eksperimentuoti su savo mityba, kartu įgyjant žinias ir įgūdžius, leidžiančius pasiekti ilgalaikių pokyčių.
„Lankstumas ir personalizavimas yra svarbiausi dalykai kuriant mitybos programas, kurios optimizuoja dietų dalyvių sėkmę metant svorį ir jį išlaikant“, – sakė jis.
Iš viso „iDip“ dietos dalyviai per 15 mėnesių vidutiniškai numetė 6.9 kg riebalų, rašo „Newsweek“.