PSO gali paskelbti naują, mirtiną viruso protrūkį tarptautine nepaprastąja padėtimi

2024 m. rugpjūčio 9 d. 20:03
Lrytas.lt
Afrikoje plintantis beždžionių raupų protrūkis gali paskatinti Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO) netrukus paskelbti tarptautinio masto pavojų visuomenės sveikatai.
Daugiau nuotraukų (1)
Kol kas daugiašalis protrūkis daugiausia pasireiškė Kongo Demokratinėje Respublikoje (KDR), kurioje šiemet užregistruota daugiau kaip 14 000 susirgimų beždžionių raupais, trečiadienį (rugpjūčio 7 d.) spaudos konferencijoje sakė PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.
Protrūkis KDR tęsiasi nuo 2023 m., kai nuo sausio iki gruodžio pradžios šalis pranešė apie 12 600 įtariamų beždžionių raupų atvejų – ir 580 mirties atvejų. Tai buvo didelis padidėjimas, palyginti su ankstesniais metais, kai JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) duomenimis, kasmet buvo pranešama vidutiniškai tik apie 3770 įtariamų atvejų.
Dabar „per pirmuosius šešis šių metų [2024 m.] mėnesius užregistruota tiek pat atvejų, kiek per visus praėjusius metus, ir virusas išplito į anksčiau neužkrėstas provincijas“, – spaudos konferencijoje sakė T. A. Ghebreyesusas. Be to, per pastarąjį mėnesį Burundyje, Kenijoje, Ruandoje ir Ugandoje, kurios ribojasi su KDR, patvirtinta 50 atvejų – o dar daugiau jų įtariama, sakė jis.
„Atsižvelgdamas į beždžionių raupų išplitimą už KDR ribų ir galimą tolesnį tarptautinį plitimą Afrikoje ir už jos ribų, nusprendžiau pagal Tarptautines sveikatos taisykles sušaukti Nepaprastosios padėties komitetą, kuris man patartų, ar protrūkis kelia tarptautinio masto pavojų visuomenės sveikatai“, – sakė PSO generalinis direktorius. Jis pridūrė, kad šis komitetas susirinks „kuo greičiau“.
Beždžionių raupų virusai skirstomi į daugybę virusų grubių, kurios skiriasi savo mirtinumu. Virusų grupės, kuris paskatino pasaulinį beždžionių raupų protrūkį 2022 ir 2023 m., vadinama 2 grupe, mirštamumo rodiklis to protrūkio metu buvo apie 0,2 proc.
Palyginimui, 1 grupės beždžionių raupų virusų mirtingumas siekia iki 10 proc. Pirmos grupės virusai niekada nebuvo aptikti JAV ar kitur už šalių, kuriose beždžionių raupai reguliariai plinta – pavyzdžiui, Kongo Demokratinėje Respublikos – ribų, tačiau keliaujant tarptautiniu mastu šie virusai gali patekti į naujas vietas.
Šiuo metu Afrikoje vykstantis protrūkis yra susijęs su nauja pirmosios grupės šeimos medžio atšaka, pavadinta „Clade 1b“ (1b grupe). Genetinės analizės rodo, kad ši nauja šaka atsirado 2023 m. rugsėjį. Virusas plinta namų ūkiuose ir seksualiniuose tinkluose, o jo mirštamumas vertinamas nuo 3 iki 6 proc., rašoma Minesotos universiteto leidžiamame leidinyje „CIDRAP News“.
„Kenijoje, Ruandoje ir Ugandoje patvirtinta 1b grupė, o Burundyje esanti grupė vis dar analizuojama“, – sakė PSO vadovas.
Ekspertai tikėjosi, kad 1b grupė išplis už KDR ribų. „Rytinėje šalies dalyje žmonės yra labai judrūs ir turi aktyv7 ryšį su kaimyninėmis šalimis, – žurnalui „Science“ sakė KDR Nacionalinio biomedicininių tyrimų instituto epidemiologas dr. Placide’as Mbala. – Buvo tik laiko klausimas, kada pradėsime pastebėti atvejų tose kaimyninėse šalyse.“
PSO skyrė lėšų, kad būtų sustiprintas atsakas į raupus nukentėjusiose šalyse, ir stengiasi pagerinti dviejų turimų vakcinų nuo raupų prieinamumą. Be to, „Science“ pranešė, kad Afrikoje ruošiamasi pradėti klinikinį tyrimą, kurio metu vakcinos bus išbandytos kaip gydymo priemonė, naudojama po apsikrėtimo raupais.
Rugpjūčio 7 d. CDC paskelbė įspėjimą apie protrūkį ir pabrėžė, kad nuo 2023 m. sausio „KDR užregistruota daugiausiai per metus užregistruotų įtariamų I grupės beždžionių raupų atvejų“. Agentūra rekomenduoja JAV gydytojams atkreipti dėmesį į pacientus, kuriems pasireiškia galimi beždžionių raupų simptomai ir kurie neseniai lankėsi KDR ar bet kurioje iš kaimyninių šalių, ar jie nėra sirgę beždžionių raupais. Tačiau šiuo metu rizika, kad į JAV bus įvežti 1 grupės beždžionių raupų virusai, laikoma „labai maža“.
„Šiuo metu už Centrinės ir Rytų Afrikos ribų nebuvo užregistruota nė vieno I beždžionių raupų viruso atvejo“, – teigiama įspėjime apie pavojų sveikatai.
Tuo tarpu JAV anksčiau šiais metais, sausio-balandžio mėnesiais, buvo pranešta apie šimtus 2 grupės beždžionių raupų atvejų. Dabar vis dar pranešama apie naujus atvejus, tačiau naujausi CDC duomenys rodo, kad vasarą jų skaičius mažėjo, rašo „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.