Kodėl sportuojant suskausta šoną? Vieningo atsakymo nėra, tačiau štai kas labiausiai tikėtina Pataria, kaip to išvengti

Visiems mums yra tekę tai patirti – tik pradedate atrasti savo bėgimo ritmą arba galbūt skubate į traukinį, kai staiga pajuntate aštrų skausmą šone, tiesiai po krūtinės ląsta.

 Visiems mums yra tekę tai patirti – tik pradedate atrasti savo bėgimo ritmą arba galbūt skubate į traukinį, kai staiga pajuntate aštrų skausmą šone.<br> 123rf iliustr.
 Visiems mums yra tekę tai patirti – tik pradedate atrasti savo bėgimo ritmą arba galbūt skubate į traukinį, kai staiga pajuntate aštrų skausmą šone.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2024, 12:33 PM

Skausmas šone – mediciniškai vadinamas „su fiziniu krūviu susijusiu trumpalaikiu pilvo skausmu“ (ETAP) – yra erzinantis ir nemalonus, tačiau medicinine prasme nėra pavojingas. Tačiau kas sukelia tokį šono skausmą?

Nors skausmai šone bėgant pasitaiko ne taip jau retai, niekas tiksliai nežino, kas juos sukelia – ir yra viena kitą paneigiančių teorijų, iš kurios kūno dalies kyla skausmas.

Ilgus dešimtmečius nuo tada, kai ši teorija pirmą kartą buvo pasiūlyta 1941 m., mokslininkai ir sporto gydytojai manė, kad skausmas šone atsiranda dėl nepakankamos kraujotakos diafragmoje – dideliame raumenyje, esančiame po šonkauliais, kuris įtraukia ir ištraukia orą iš plaučių. Dėl šio kraujo trūkumo gali atsirasti skausmingas mėšlungis arba spazmas. Ši idėja buvo pagrįsta teorija, kad kai sportuojame, kraujas keliauja nuo diafragmos ir koncentruojasi galūnių raumenyse.

Tačiau „ši idėja prarado populiarumą, nes mankštos metu diafragma taip pat dirba stipriau, o tai nukreiptų kraują į ją, o ne nuo jos“, – teigia Australijos Federacijos universiteto vyresnysis fizinių pratimų ir sporto mokslo dėstytojas Andrew Lavenderis.

Kita idėja yra ta, kad „nuolatiniai sukrėtimai“, kuriuos kūnas patiria užsiimdamas tokia veikla kaip bėgimas, įtempia raiščius, kuriais pilvo organai tvirtinami prie diafragmos, pasakoja A. Lavenderis. Ši teorija galbūt paaiškina, kodėl bėgikai dažnai patiria šį skausmą, tačiau nepaaiškina, kodėl toks skausmas gali pasireikšti plaukiojant, irkluojant ar važiuojant dviračiu.

Kai kas teigia, kad prastas fizinis pasirengimas gali padidinti tokių skausmų riziką, tačiau A. Lavenderis – nes gerai išsitreniravę sportininkai taip pat patiria šiuos skausmus. Dar kiti mokslininkai siūlo versiją, kad šis skausmas kyla iš žarnyno – nes fizinio krūvio metu žarnynas prastai aprūpinamas krauju. Kita teorija skausmą sieja su nervų, kurie atsišakoja nuo nugaros smegenų ir eina tarp šonkaulių, suspaudimu.

Tačiau iki šiol labiausiai paplitusi teorija nurodo membraną, vadinamą pilvaplėve, kaip tikėtiną skausmo šaltinį. Pilvaplėvė yra dvisluoksnis, į balioną panašus maišelis, kuris gaubia pilvo viduje esančius organus. Jo vidinis sluoksnis apgaubia organus – pavyzdžiui, skrandį – o išorinis sluoksnis priglunda prie pilvo ir dubens sienų.

2000 m. žurnale „Medicine & Science in Sports & Exercise“ paskelbtame tyrime mokslininkai pasiūlė, kad labiausiai tikėtina skausmo šone priežastis yra ta, kad vidinis ir išorinis pilvaplėvės sluoksniai fizinio krūvio metu trinasi vienas į kitą, sukeldami dirginimą. Tokią išvadą mokslininkai padarė apklausę daugiau nei 900 reguliariai sportuojančių žmonių apie jų patirtį, susijusią su ETAP, ir palyginę jų aprašymus su teorijomis, kaip atsiranda šoniniai dygsniai.

Dabar manoma, kad pilvaplėvės dirginimas yra tokio skausmo šaltinis, teigia A. Lavenderis. Šią teoriją patvirtina faktas, kad skausmai šone tampa labiau tikėtini, jei prieš pat fizinį krūvį valgote ar geriate. Kai skrandis yra pilnas, jis spaudžia pilvaplėvę, priartindamas du jos sluoksnius prie savęs ir padidindamas trintį tarp jų, rašė 2000 m. tyrimo autoriai.

2004 m. žurnale „International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism“ paskelbtame tyrime taip pat nustatyta, kad vaisių sultys ir daug cukraus turintys sportiniai gėrimai daug dažniau sukelia tokį skausmą – nei vanduo ar jokių skysčių. Taip gali būti todėl, kad tokie „hipertoniniai“ gėrimai ištraukia vandenį iš pilvaplėvės ląstelių, todėl atsiranda didesnė trintis – arba dėl to, kad šie gėrimai žarnyne laikosi ilgiau nei vanduo, todėl spaudžia pilvaplėvę.

Turint tai omenyje, A. Lavenderis sako, kad skausmo šone gali padėti išvengti tai, kad prieš treniruotę atidžiai stebėtumėte, kiek suvalgote maisto ir kada užkandote.

„Prieš treniruotę suvalgykite nedidelį kiekį maisto ir pasirūpinkite, kad tarp valgymo ir treniruotės pradžios liktų pakankamai laiko“, – pataria jis. Daug skaidulų ar riebalų turintis maistas virškinamas ilgiau nei mažai skaidulų ir riebalų turintis, todėl jei valgote pirmojo tipo maistą, prieš treniruotę geriausia palaukti bent 60–90 minučių.

Atkreipkite dėmesį, kad tipiškas skausmas šone – tai skausmas vienoje pilvo pusėje, kuris atsiranda mankštinantis ir praeina pailsėjus. Jei jaučiate nuolatinį krūtinės ar pilvo skausmą, ekspertai rekomenduoja kreiptis į gydytoją – nes tai gali būti kažkas rimtesnio, rašo „Live Science“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.