Sapnuojate košmarus? Yra ne viena rimta priežastis sunerimti

2024 m. gegužės 27 d. 09:27
Lrytas.lt
Naujas tyrimas, kuriam vadovavo Kembridžo universiteto visuomenės sveikatos tyrėja Melanie Sloan, atskleidė, kad blogi sapnai yra vienas dažniausių ir ankstyviausių vilkligės ligos paūmėjimo požymių, rašo „Science Alert“.
Daugiau nuotraukų (1)
Internetinėje apklausoje, kurioje dalyvavo 676 vilklige – techniškai vadinama sistemine raudonąja vilklige (SRV) – sergantys pacientai, maždaug trečdalis pacientų pranešė apie trikdančius sapnus per metus prieš pasireiškiant kitiems ligos simptomams.
Šie rezultatai papildo neoficialius teiginius, kad sapnai ir smegenų imuninė sistema yra kažkaip susiję.
„Jau seniai žinome, kad sapnų pokyčiai gali reikšti fizinės, neurologinės ir psichinės sveikatos pokyčius ir kartais gali būti ankstyvieji ligos rodikliai, – sako neurologas ir tyrimo autorius Guy Leschzineris. – Tačiau tai pirmas įrodymas, kad košmarai gali padėti sekti ir tokią sunkią autoimuninę ligą kaip vilkligė, ir yra svarbus patarimas tiek pacientams, tiek gydytojams, kad sapnai gali pranešti apie artėjantį ligos paūmėjimą.“
SRV yra neišgydoma autoimuninė liga, kuri dažniausiai prasideda tarp 15 ir 45 metų amžiaus ir kurios tikslios ligos priežastys nėra žinomos. Maždaug kas kelerius metus ji sukelia protarpinius skausmingų sąnarių, karščiavimo, krūtinės skausmo, nuovargio ar plaukų slinkimo paūmėjimus.
Ne visiems sergantiesiems SRV šių paūmėjimų metu pasireiškia neuropsichiatriniai simptomai. Tačiau maždaug 40 proc. pacientų, kuriems taip nutinka, diagnozuoti ir gydyti yra sudėtinga, nes tokie simptomai kaip košmarai ir haliucinacijos yra subjektyvūs ir daugelis pacientų vengia apie juos kalbėti.
Žmonės, sergantys autoimuninėmis smegenų ligomis, dažnai sapnuoja ryškius sapnus, kurie turi emocinį krūvį, tačiau šie kognityviniai simptomai paprastai lieka nepastebėti.
Tačiau neseniai atlikti tyrimai parodė, kad daugelį žmonių, kuriems išsivysto Parkinsono liga (susijusi su autoimuninėmis problemomis), iki diagnozės nustatymo net dešimtmetį kamuoja nemalonūs sapnai.
Košmarai taip pat gali būti demencijos, kuri vėlgi susijusi su imunine sistema, požymis. Kai kurie išsėtine skleroze sergantys pacientai sako, kad prieš ligos paūmėjimą jų sapnai tampa baisūs.
Dabar paaiškėjo, kad tas pats galioja ir kai kuriems vilklige sergantiems žmonėms.
Be internetinės apklausos, tyrėjai asmeniškai apklausė 69 žmones, sergančius sisteminėmis autoimuninėmis reumatinėmis ligomis, įskaitant vilkligę.
Vienas respondentas teigė, kad vilkligės paūmėjimo metu sapnuodavo tokius „siaubingus“ sapnus, kad matydavo, kaip „nuo žmonių nusilupa oda“. „Manau, kad kuo didesnį stresą patiria mano kūnas, tuo ryškesni ir blogesni sapnai“, – sakė jis tyrėjams.
Kitas pacientas turėjo panašią teoriją: „Priėjau prie išvados, kad [košmarai] tikriausiai yra mano kova su savo paties organizmu“, – sakė jis.
Komanda taip pat apklausė gydytojus apie jų supratimą apie vilkligę. Tik vienas reumatologas svarstė, kad sapnai gali būti susiję su vilkligės paūmėjimais, tačiau dauguma ekspertų buvo pasirengę pradėti klausti pacientų apie jų košmarus, kad būtų galima anksčiau pastebėti ir gydyti ligos paūmėjimus, rašo „Science Alert“.
SmegenysSapnaisapnuoti košmarą
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.