Žuvų taukai yra gausus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. JK Nacionalinė sveikatos tarnyba (NHS) rekomenduoja per savaitę suvalgyti bent vieną porciją riebios žuvies, kad būtų išvengta širdies ir kraujagyslių ligų.
Siekdama išsiaiškinti, kokią apsaugą iš tikrųjų suteikia žuvų taukai, tyrėjų grupė Kinijoje, JAV, Jungtinėje Karalystėje ir Danijoje vidutiniškai 12 metų stebėjo daugiau kaip 400 000 „UK Biobank“ dalyvių sveikatą, kad įvertintų sąsajas tarp žuvų taukų papildų vartojimo ir naujų prieširdžių virpėjimo (nereguliaraus širdies plakimo) atvejų, infarkto, insulto ir širdies nepakankamumo rizikų.
Jie taip pat vertino, ar šie papildai turėjo įtakos širdies ligų progresavimui.
Žurnale „BMJ Medicine“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad asmenims, kurie stebėjimo laikotarpio pradžioje neturėjo jokių žinomų širdies ir kraujagyslių ligų, reguliarus žuvų taukų papildų vartojimas buvo susijęs su 13 proc. padidėjusia prieširdžių virpėjimo išsivystymo rizika ir 5 proc. padidėjusia insulto rizika.
Tačiau pacientams, tyrimo laikotarpio pradžioje sirgusiems širdies ligomis, žuvų taukų papildai buvo susiję su 15 proc. mažesne rizika, kad prieširdžių virpėjimas peraugs į infarktą, ir 9 proc. mažesne rizika, kad širdies nepakankamumas baigsis mirtimi.
Tyrime pažymėta, kad omega-3 papildų vartojimo nauda ir rizika nebuvo vienoda. Rizika, kad sveikus pacientus ištiks infarktas, insultas ar pasireikš širdies nepakankamumas, buvo 6 proc. didesnė moterims ir 6 proc. didesnė nerūkantiems pacientams.
Autoriai įspėja, kad tai buvo stebėjimo tyrimas, todėl negalima daryti išvadų apie priežastinius veiksnius. Be to, nebuvo jokios informacijos apie žuvų taukų papildų dozę ar sudėtį. Atsižvelgiant į tai, kad dauguma tyrimo dalyvių buvo baltaodžiai, išvados gali būti nepritaikomos kitų tautybių žmonėms, priduria jie.
Labdaros organizacijos „British Heart Foundation“ vyresnioji dietologė Tracy Parker sakė: „Šis tyrimas neturėtų kelti nerimo žmonėms, kurie reguliariai vartoja žuvų taukų papildus, tačiau tai taip pat nėra žalia šviesa pradėti juos vartoti siekiant išvengti širdies ir kraujotakos ligų.
„JK Nacionalinio sveikatos ir klinikinės kompetencijos instituto gairėse nerekomenduojama vartoti žuvų taukų papildų nei siekiant išvengti širdies ir kraujotakos ligų, nei sustabdyti naują infarktą. Tokie papildai, kaip omega-3 riebalų rūgštys, nepakeičia sveikos mitybos ir, užuot sutelkus dėmesį į atskiras maistines medžiagas, svarbu atkreipti dėmesį į visą savo mitybą, kuri padėtų sumažinti riziką. Ne kartą įrodyta, kad tradicinė Viduržemio jūros regiono dieta mažina infarkto ar insulto riziką. Ją sudaro daugiau žuvies ir mažiau raudonos mėsos, taip pat daug vaisių ir daržovių, pupelių, lęšių, riešutų, sėklų ir pilno grūdo produktų“, – pasakojo dietologė.
Parengta pagal „The Guardian“.